Nemme og æltefrie koldhævede boller. Skal du have friskbagte boller til morgenmad i morgen? Det tror jeg nok, du skal. Og gider du hverken bruge lang tid på at lave dem og eller ælte, så er denne opskrift på koldhævede boller lige noget for dig. Efter jeg er flyttet, har jeg nemlig ikke en røremaskine ved hånden længere (det står højt på ønskelisten), og da jeg gerne ville bikse en hurtig koldhævet dej sammen sidste weekend, blev denne opskrift til – super nemme og æltefrie boller.
Koldhævede boller
De koldhævede boller her er nok de boller, jeg har lavet allerflest gange. De er semi-grove og fyldt med blandt andet fuldkornsmel, havregryn og kerner. De er sprøde udenpå og svampede indeni, og så holder de sig fugtige i flere dage efter. De er perfekte til en lørdag eller søndag morgen, og så kan resterne opbevares i fryseren og tages op, klar til at smøres og fyldes til en hurtig madpakke til frokost. Der er simpelthen ikke meget, der slår en hjemmebagt bolle, hvis du spørger mig. Og så tager det ikke mere end 5 minutter at røre dejen sammen.
Boller til brunch og fødselsdag
Jeg har anbefalet disse boller til mange, der har spurgt efter en god bolleopskrift til brunch eller fødselsdag. Jeg har blandt andet en veninde, der bager dem til alle mulige lejligheder og har delt den videre til alle, der har smagt dem. Så sødt! Men jeg forstår det godt, for det er virkelig gode boller. Især fordi de hverken skal æltes eller hæve i lang tid. De skal bare bikses sammen på 5 minutter aftenen før og bages næste morgen.
Er du mere til boller med tranebær og nødder, så skal du prøve mine mysliboller.
Koldhævede boller – nemme og æltefrie
Ingredienser
- 4,5 dl vand (koldt )
- 8 g gær
- 2 spsk olivenolie
- 1 spsk sukker
- 1 dl havregryn
- 1 dl frø og kerner (fx sesamfrø og solsikkekerner)
- 12 g fint salt
- 100 g fuldkornsmel
- 350 g hvedemel
Noter
Fremgangsmåde
Aftenen før
- Opløs gær i koldt vand.
- Rør olivenolie, sukker og salt i.
- Tilsæt resten af ingredienserne og rør til al mel er rørt ud i dejen.
- Dæk skålen med låg eller film og sæt den på køl natten over.
Næste morgen
- Tag skålen ud af køleskabet.
- Hvis du har tid til det, så lad den stå på køkkenbordet en times tid. Hvis du er mere utålmodig, så drop dette step.
- Tænd ovnen og skru op på så høj over-undervarme som muligt (250 grader i mit tilfælde).
- Brug 2 skeer til at klatte bollerne op på en bageplade med bagepapir og drys evt. med havregryn eller kerner på toppen.
- Når ovnen er varm, skal du skrue ned på 220 grader og med det samme sætte bollerne ind.
- Bag bollerne i cirka 18-20 minutter, til de er sprøde og gennembagte.
- Lad dem afkøle en smule, inden de spises.