Man går aldrig galt i byen med en svampetoast eller ristet surdejsbrød med svampe a la creme, som vi også kan kalde det. Det er bare altid en god ide, og det er en vinder både på en kold og grå tirsdag aften, eller når du får gæster på besøg.
Opskrift på svampetoast
Denne opskrift på svampetoast er forholdvis klassisk med et lille twist af rødvin og ost, som jo aldrig har været en dårlig ide, vel? Det er forholdsvist simpelt. Ristet surdejsbrød toppet med svampe, der er ristede i smør og derefter simres med rødvin, fløde og rosmarin. Godt med salt og peber. Og så topper jeg med flager af parmesan. Det smager sååå godt.
Er du vild med denne opskrift, så skal du også prøve mine opskrifter på svampelasagne med estragon og spinat eller risotto med simrede løg i rødvin.
Gæstemad og mad med rødvin
Denne her opskrift er lavet i samarbejde med Ribera del Duero på Instagram, men jeg ville så gerne dele opskriften med jer her også. Opgaven gik ud på, at jeg skulle lave noget mad, der var lækker både med og til rødvin, og det synes jeg virkelig, at denne svampetoast er, fordi den er fyldt med umami, dybe smage og det ristede fra både brødet og svampene. Og så en smule syre fra rødvinen. Jeg synes også, at det beviser ret godt, at rødvin sagtens kan serveres til vegetariske retter.
Ristet surdejsbrød med svampe a la creme
Som sagt er det jo helt simpelt. Ristet brød og en topping som svampe a la creme. Altså svampe i fløde twistet med lidt rødvin, ost og rosmarin. Vi spiser det både på en hverdagsaften, men jeg kan også finde på at servere det til gæster, når det skal være simpelt, nemt men godt. Du kan fx servere en frisk salat med en balsamicodressing til. Det vil gå super godt til både rødvin og svampetoast.
Laver du en af mine opskrifter, må du endelig tagge mig på Instagram med @annabartels eller #annamad. Jeg vil elske at følge med!
Svampetoast
Ingredienser
- 200 g svampe
- 1 spsk smør
- 1 kvist frisk rosmarin
- ¾ dl rødvin
- 1 dl fløde
- salt og peber
- parmesan (kan undlades)
- 2 skiver surdejsbrød (eller andet brød)
- 2 spsk olivenolie
- 1 fed hvidløg
Fremgangsmåde
- Start med at rense dine svampe og halvere dem/skære dem ud i mundrette bidder.
- Smelt smør på en pande ved middelhøj varme og kom svampene på.
- Lad dem riste et par minutter, til de smider væsken og er blevet brunet af.
- Hak rosmarin og kom det på panden sammen med rødvin. Lad svampene optage al rødvinen.
- Skru ned på lav varme, tilsæt fløde og lad det tykne et par minutter. Smag til med salt og peber.
- Rist brødet gyldent på en pande med olivenolie på. Gned den ene side med hvidløg.
- Top med svampene og evt. flager af parmesan og ekstra friskkværnet peber.