Koldhævede gulerodsboller

Koldhævede gulerodsboller opskrift med kerner

Jeg har flere slags guilty pleasures, men friskbagte boller med smør (og ost) er muligvis den, der slår alle de andre. Og jeg har helt ærligt udviklet verdens bedste opskrift på koldhævede boller. I er heldigvis enige, og jeg er så glad for alle jeres positive tilbagemeldinger. Og lige netop den opskrift har jeg udviklet videre på i en version a la koldhævede gulerodsboller.

Opskrift på saftige koldhævede gulerodsboller

De her gulerodsboller er altså perfekte, hvis du spørger mig. De er ultra saftige indeni, nærmest seje i konsistensen og sprøde udenpå. Og så er der masser af solsikkekerner i, som jeg synes passer perfekt til gulerodsboller. De er så nemme at lave og kræver måske 5 minutters arbejdstid aftenen før og 10-15 minutter næste morgen. Ellers passer de bare sig selv.

Er du vild med denne opskrift, så skal du også prøve mine opskrifter på koldhævede boller med en rest yoghurt eller koldhævede boller med valnødder og tranebær.

Koldhævede gulerodsboller opskrift med kerner

Nemme, æltefri gulerodsboller med kerner

Du skal bruge få ingredienser til disse koldhævede gulerodsboller, og flere af dem har du måske allerede i skabene: vand, en smule gær, hvedemel, salt, honning, kerner og gulerødder. Dejen skal bare røres sammen med en ske, så de skal ikke æltes. Derefter skal de bare hæve en smule på køkkenbordet og derefter natten over i køleskabet. Jeg vil næsten vove at påstå, at du ikke får meget bedre boller med så lidt arbejdstid og -kræfter.

Har du mod på at lave en lidt anderledes version af disse boller, ville du også kunne erstatte gulerødder med fx squash, æbler eller lignende frugt og grønt, der kan rives groft. Du vil også kunne bruge andre kerner eller nødder, og du ville nemt kunne tilsmage med en smule kardemomme – det elsker jeg selv. Bare en lille halv tsk stødt.

Hvordan laver man de bedste koldhævede gulerodsboller?

Jeg har et par tips til dig, der gerne vil lave de bedste koldhævede boller. Jeg har samlet til mig henover årene, når jeg har testet forskellige opskrifter. Alle tips er også inkluderet i selve opskriften, men jeg lister dem lige op her også:

  • Bolledejen skal være klistret og ikke mættet af mel. Ellers får du bastante og ikke saftige boller. Tro på det.
  • Lav gerne din dej i en condibøtte med låg. Det gør det nemt at se, hvor meget dejen har hævet, og det gør det nemt at få dejen ud igen uden at ødelægge for mange lufthuller
  • Løsn dejen forsigtigt i bøttens sider med en dejskraber for at få den så smooth ud af bøtten som muligt
  • Fugt din bordplade med lidt vand, ikke drys med mel – det behøves ikke
  • Køb gerne en dejhakker. Du vil blive glad for det, og det vil gøre det nemmere at hakke bollerne ud og flytte dem over på bagepapir
  • Varm bagepladen op i ovnen, så den er brændvarm, når du kommer bagepapiret med bollerne på
  • Hæld en kop varmt vand i bunden af din ovn, når du sætter bollerne ind og luk hurtigt lågen. Det laver damp og gør, at dine boller kan hæve en smule mere, inden skorpen sætter sig.
Koldhævede gulerodsboller opskrift med kerner
Tip til at fryse og optø boller

Og bare lige et sidste tip fra mig til dig. Disse koldhævede gulerodsboller og mine lignende opskrifter fungerer strålende, hvis du vil fryse dem ned. Det gør jeg faktisk altid. Dem vi ikke spiser i løbet af to dage, fryser jeg ned. Når jeg så ved, at jeg gerne vil have en bolle, tager jeg dem op aftenen før og lader dem tø op i køleskabet natten over.

Herefter kan du enten riste dem i en 150 grader varmluft ovn i 13-14 minutter eller riste dem i en brødrister. Og så er de næsten som friske. Varmer du dem i ovnen, kan du med fordel lige holde dem under en rindende vandhane i et sekund før – så får de lidt ekstra fugt med ind i ovnen.

Laver du en af mine opskrifter som fx disse koldhævede gulerodsboller, må du endelig tagge mig på Instagram med @annabartels eller #annamad. Jeg vil elske at følge med! 

Koldhævede gulerodsboller opskrift med kerner

Koldhævede gulerodsboller

Tried and true. De bedste koldhævede gulerodsboller med kerner. Jeg har brugt lang tid på at udvikle basisopskriften, og så har jeg tilføjet revne gulerødder, der bidrager med endnu mere saftighed og sødme. Opskriften giver 8 store eller 10 mindre boller.
No ratings yet
Antal: 8 stk
Forberedelse10 minutter
Tilberedelse15 minutter
Hævetid12 timer

Ingredienser

  • 5 dl vand (lunkent)
  • 8 g gær
  • 1 spsk honning (alternativt sukker)
  • 1 tsk fint salt (med top)
  • 10 dl hvedemel (nogle gange lidt mindre, nogle gange lidt mere – afhænger af meltypen)
  • 2 spsk hørfrø
  • ¾ dl solsikkerner (plus lidt ekstra som drys)
  • 150 g gulerødder

Fremgangsmåde

  • Start med at røre gær ud i det lunkne vand. Gør det gerne i en condibøtte eller andet skål med låg.
  • Rør salt, sukker og kerner/frø i.
  • Riv gulerødderne groft og rør også dem i.
  • Tilsæt hvedemelet lidt ad gangen. Måske du skal bruge 9 dl og måske 11 dl. Dejen skal være klistret og skal ikke kunne holde sig selv – lidt som tyk havregrød.
  • Kom låg på bøtten og stil den på køkkenbordet, til den har hævet til dobbelt størrelse. Det tager gerne 2-3 timer. Stil den herefter i køleskab.
  • Næste morgen skal du tage dejen ud af køleskabet og tænde ovnen på 220 grader varmluft og lade en bageplade varme op med ovnen.
  • Når ovnen er varm: Løsn forsigtigt dejen i kanterne med en våd dejskraber og vend forsigtigt dejen ud på en fugtig overflade – fx dit køkkenbord.
  • Hak 8-10 boller med en dejhakker og fordel dem på et stykke bagepapir. Drys med solsikkekerner.
  • Hiv bagepapiret over på den varme bageplade og stil den tilbage i ovnen. Hæld gerne en kop varmt vand i bunden af ovnen, så du laver lidt damp (bollerne får lov at hæve lidt mere, inden skorpen sætter sig)
  • Bag dem i cirka 14-16 minutter, til de er godt gyldne.
  • Lad dem afkøle en smule inden du skærer dem over.
Del med nogen du holder af
Abonner
Giv besked om
0 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments