Go Back
+ servings
Koldhævede gulerodsboller opskrift med kerner

Koldhævede gulerodsboller

Tried and true. De bedste koldhævede gulerodsboller med kerner. Jeg har brugt lang tid på at udvikle basisopskriften, og så har jeg tilføjet revne gulerødder, der bidrager med endnu mere saftighed og sødme. Opskriften giver 8 store eller 10 mindre boller.
No ratings yet
Antal: 8 stk
Forberedelse10 minutter
Tilberedelse15 minutter
Hævetid12 timer

Ingredienser

  • 5 dl vand (lunkent)
  • 8 g gær
  • 1 spsk honning (alternativt sukker)
  • 1 tsk fint salt (med top)
  • 10 dl hvedemel (nogle gange lidt mindre, nogle gange lidt mere - afhænger af meltypen)
  • 2 spsk hørfrø
  • ¾ dl solsikkerner (plus lidt ekstra som drys)
  • 150 g gulerødder

Fremgangsmåde

  • Start med at røre gær ud i det lunkne vand. Gør det gerne i en condibøtte eller andet skål med låg.
  • Rør salt, sukker og kerner/frø i.
  • Riv gulerødderne groft og rør også dem i.
  • Tilsæt hvedemelet lidt ad gangen. Måske du skal bruge 9 dl og måske 11 dl. Dejen skal være klistret og skal ikke kunne holde sig selv - lidt som tyk havregrød.
  • Kom låg på bøtten og stil den på køkkenbordet, til den har hævet til dobbelt størrelse. Det tager gerne 2-3 timer. Stil den herefter i køleskab.
  • Næste morgen skal du tage dejen ud af køleskabet og tænde ovnen på 220 grader varmluft og lade en bageplade varme op med ovnen.
  • Når ovnen er varm: Løsn forsigtigt dejen i kanterne med en våd dejskraber og vend forsigtigt dejen ud på en fugtig overflade - fx dit køkkenbord.
  • Hak 8-10 boller med en dejhakker og fordel dem på et stykke bagepapir. Drys med solsikkekerner.
  • Hiv bagepapiret over på den varme bageplade og stil den tilbage i ovnen. Hæld gerne en kop varmt vand i bunden af ovnen, så du laver lidt damp (bollerne får lov at hæve lidt mere, inden skorpen sætter sig)
  • Bag dem i cirka 14-16 minutter, til de er godt gyldne.
  • Lad dem afkøle en smule inden du skærer dem over.