Man kan aldrig gå galt i en byen med en god portion hummus. Og det er gerne sådan en opskrift, man skal have i baghånden, fordi den passer til det meste. Jeg tyr i hvert fald ofte til hummus, når jeg skal bruge en spread til en sandwich eller pita, en dip til grøntsagsstængerne eller noget cremet til en salat bowl. Og så er der mange måder at twiste den – læs mere herunder.
Opskrift på hummus – luftig og cremet
Det er super nemt at lave sin egen hjemmelavede hummus, og det kræver ikke mere end en god håndfuld ingredienser og 5-10 minutter i køkkenet. Jeg har næsten altid en dåse kikærter og en bøtte tahin i skabet, og så er der ikke langt til en ny portion. Derudover skal du nemlig kun bruge olivenolie, spidskommen, salt, hvidløg og vand. Jeg ved ikke med dig, men det er sådan nogle ting, jeg nærmest altid har i basiskøkkenet.
Tip til den bedste hummus
- En god minihakker/foodprocessor: Det er vigtigt med en kraftig blender til at kunne få en fin og cremet dip. Den behøver på ingen måde være fancy og dyr – bare den kan blende godt.
- Tilsmagning: Smag til. Skru gerne lidt op for syre og op for salt. Det forstærker smagene.
- En isterning til sidst: Jeg har lært et lille tip med at komme en isterning i til sidst og blende den med. Det gør den ekstra cremet og luftig.
Er du vild med dips som eksempelvis hummus? Så skal du også prøve mine opskrifter på grillet peberfrugtdip med ristede mandler aka. romesco eller haydari, der er en dip med grillede peberfrugter og feta.
Hvad kan jeg spise hummus til?
Åh du kan som sagt spise det til det meste. Det er jo især populært i det mellemøstlige køkken, hvilket vil sige, at serverer du noget med falafler, aubergine, couscous, varme krydderier og lignende, så er hummus en vinder. Jeg bruger det som spread i en sandwich, som en klat på min bowl eller salat, som dip til grøntsagsstængerne eller de bagte grøntsager og meget mere. Det kan næsten ikke gå galt.
Sådan kan du twiste din hummus
Der er mange måder at lave en lidt anderledes version. Du kan eksempelvis bage eller koge nogle grøntsager helt møre (det kunne være rødbede, sød kartoffel eller gulerødder) og blende dem i din hummus. Du kan tilføje en håndfuld friske krydderurter som fx persille for en grøn version. Er du mere til ekstra hvidløg, så kommer du bare det i. Næste gang vil jeg også prøve at blende soltørrede tomater i eller oliven. Jeg har allerede lavet en sødlig gulerodshummus og en let syrlig artiskokhummus, som begge er gode.
Laver du en af mine opskrifter, må du endelig tagge mig på Instagram med @annabartels eller #annamad. Jeg vil elske at følge med!
Hummus
Ingredienser
- 1 dåse kikærter
- 2 spsk tahin (gerne lys tahin)
- 1 fed hvidløg
- ¼ citron (saften, måske lidt mere)
- 1 tsk stødt spidskommen
- ¾ dl olivenolie
- salt
- vand
Fremgangsmåde
- Skyl kikærterne og kom dem i en minihakker eller foodprocessor sammen med tahin, citronsaft, olivenolie, hvidløg, spidskommen og et godt drys salt.
- Blend det hele og tilsæt lidt vand, til du har en ønsket konsistens. Den skal blende lidt for at blive helt cremet.
- Tip: Du kan blende en isterning med. Det gør den mere cremet.
- Smag til med salt og citronsaft.
Hvor lang tid kan hummus holde sig?
Jeg vil anbefale dig at opbevare den i en lufttæt beholder i køleskabet. Her kan den nemt holde sig i 3-4 dage. Skal du fx lave en madpakke og ved, at du kommer til at spise det flere dage i streg, kan du også nemt doble opskriften og have til flere måltider.