Guide til Budapest. For en lille måneds tid siden besøgte jeg Budapest med min søde far. Det er simpelthen en så dejlig by med masser af ting at se på og ikke mindst virkelig lækker mad. Derfor tænkte jeg, at jeg ville lave en guide til jer, der planlægger et smut til den skønne storby. Jeg har nedenunder samlet tips til steder at se og spise, som jeg håber, at I kan bruge. Jeg kan i hvert fald virkelig anbefale at tage til Budapest. Der er billigt, smukt, lækkert og varmt (hvis du besøger byen omkring juli, som vi gjorde). Jeg håber, at du kan bruge min guide til budapest.
Guide til Budapest
Storbyen Budapest er delt i 2: Buda og Pest, der ligger på hver sin side af Donau floden. På Pestsiden finder du den største del af centrum, hvor der er utrolig mange gode spisesteder og mest liv om aftenen. På Budasiden er der mere stille, og her kan du blandt andet finde Buda Castle og Gellert Hill. Min far og jeg havde bestilt flybilletter tur/retur gennem Ryanair og 4 nætter i den fineste røde, centralt liggende lejlighed gennem AirBnB. Vi betalte samlet omkring 1300 kroner pr person for fly og overnatning.
Det er generelt virkelig billigt at leve i Budapest. Selvom vi ikke sparede på noget dernede, endte vi ikke med at bruge specielt mange penge. Cirka 4000 ungarske forinter svarer til 100 danske kroner, så man føler sig også en del rigere end herhjemme. Du kan også betale med euro, men de fleste, vi mødte, vil helst have forinter. Vi blev hentet i lufthavnen af venner til vores værtspar og tog metro + bus tilbage. Det er muligt, med gode gåsko og gåpåmod, at gå til det meste inde i byen (det gjorde vi), men der er også et meget velfungerende metrosystem. Du kan købe dags- eller flere dagskort og dermed spare penge, hvis du vil tage offentlig transport rundt.
Læs også andre rejseguides
Guide til Budapest – hvad skal man se og opleve?
★ På Pestsiden af Budapest skal du besøge den store flotte kirke St Istvan Basilika, hvor der er gratis indgang. Husk også det smukke lyserøde parlament ud til Donau floden, der ligger ikke så langt derfra.
★ På Budasiden ligger Buda Castle på venstre side og til højre ligger Mathias kirken, der foran er omringet af Fiskerbastionen. Her har du den smukkeste udsigt over byen. Indgang koster penge alle steder, men vi fandt ud af, at hvis du går lidt længere over mod venstre ved Fiskerbastionen, kan man komme op helt gratis, og udsigten er endda endnu bedre. Husk at have noget med der dækker dine skuldre, når du skal ind i Mathias kirken. Medmindre du ville låne et toiletpapirslignende sjal, som jeg måtte.
★ Hvis du er i humør til shopping kan jeg anbefale gaden Váci utca for den mere almindelige, hverdagsshopping og Andrássy út for den mere ekslusive og dyre shopping. Der er også flere indendørs markeder i byen. Her besøgte vi Great Market Hall, hvor der er en masse små boder/butikker. Der er også små madstande, hvor du kan få traditionelle ungarske retter.
★ Ude midt på Donau ligger Margit øen, hvor der er en 5 km rute hele vejen rundt om. Her er mange, der løber eller går turen rundt eller tager madpakke med og spiser den i parken. Hvis I har en formiddag uden planer, er dette et rigtig hyggeligt sted. Det er også rigtig hyggeligt, at gå en tur langs Donau floden og over kædebroen om aftenen, når mørket har lagt sig.
★ Hvis du vil lære lidt om Ungarn og Budapests historie, så tag et smut forbi Terror Ház. Husk endelig at købe hovedtelefoner med din indgang (og du kan også få studierabbat, hvis du er under 26, mener jeg). Gå her rundt i de forskellige rum og udstillinger og få gennem dine høretelefoner byens både spændende og tragiske historie med alt fra overtagelse af Sovjet til krig og jødeudrydelser. Du kan også langs Donaufloden se mindesmærket for jøderne, symboliseret af deres sko fra dem, der blev skudt i Donau.
★ Du kan heller ikke rigtig tage til Budapest uden at besøge deres thermalbade. Vi havde fået anbefalet Széchenyi thermalbad lidt udenfor centrum, og der går en metro derud. Vi var ude at kigge, men vi nåede desværre ikke at bade. Det skulle dog være virkelig dejligt!
Guide til Budapest – hvad og hvor skal man spise?
★ Den første morgen i Budapest faldt vi over den hyggelige lille franske cafe À Table!, hvor vi faktisk endte med at spise morgenmad alle 4 dage. Her kan du få et bræt kaldet ‘petit dejeuner’ (en lille morgenmad) med baguette, smør, marmelade, croissant, friskpresset appelsinjuice og en kaffe for 45 kroner eller lignende. Du må endelig love mig også at prøve deres mandelcroissanter. De er så gode! Jeg kan også anbefale deres quiche til frokost, som du kan tage med.
★ Hvis du er til mellemøstlig mad, så skal du tage forbi Mazel Tov i det jødiske kvarter. Det er en virkelig hyggelig restaurant med lyskæder i loftet, udsigt til himlen og lækker mellemøstlig mad. Jeg fik en tallerken med cremet hummus med sprøde falafler, grønt og fladbrød til og en god lemonade. Min far fik et friskbagt pitabrød med grillet kylling, dressinger og pommes – begge dele kan anbefales.
★ Hvis du vil prøve rigtig god, traditionel ungarsk mad, så kan du spise mad hos Hungarikum Bistro. Husk dog endelig at bestille bord en uges tid før, for det er ret populært. Du kan få 3 retter for cirka 100 kroner, men både min far og jeg bestilte en flettet mørbrad med bacon, nogle gnocchi/pasta lignende dumplings (som de kaldte dem) og paprikasovs. Selvom det lyder sjovt, smagte det helt vildt godt. Restauranten er også super hyggeligt og betjening god.
★ Til frokost på vores sidste dag faldt vi over Padthai Wok2Go, hvor du helt selv kan mikse din egen pad thai med alt fra nudler, fyld, sauce og toppings. Det tager ingen tid, er perfekt på farten, og så er det billigt og smager super godt.
★ En af de ting, der stod på min to-do liste hjemmefra, var et besøge en af Budapests Michelin restauranter, fordi det er så billigt at spise dernede. Jeg havde en uges tid før booket bord på Borkonyha Winekitchen, og jeg endte med at betale 250 kroner for 3 retter. Det skulle være den mest afslappede Michelin restaurant i byen, og det levede fuldt ud op til forventninger. Til forret fik vi en gulerods-citrus-kokosmælk suppe med rejer. Til hovedret en hvid fisk med risotto og til sidst en dessert under navnet ‘bitter chokolade – kaffe – passionsfrugt’. Alt smagte bare virkelig godt (men jeg var også virkelig mæt, da vi rejste os fra bordet).
Jeg håber, at I har kunne bruge min guide til Budapest. Skriv endelig, hvis I har spørgsmål eller yderligere tips, som andre kan bruge.