Jeg har en kæreste, der elsker risotto. Det gør jeg heldigvis også, så alle anledninger vi kan finde, skal der risotto på bordet. Og risotto kan jo laves i så mange variationer, at man nok aldrig kan løbe tør for nye kombinationer. Jeg har aldrig glemt kombinationen af en ærterisotto som her med ærter, ricotta og masser af citron, jeg fik hos Grød på Roskilde festival for mange år tilbage. Det er den, jeg har forsøgt at efterligne i dag – bare med min egen grundopskrift.
Opskrift på ærterisotto
Ærterisotto er super nemt at lave. Den består af en klassisk basis risotto vendt med ærtepure, hele ærter og citronskal toppet med rørt ricotta, frisk basilikum, lidt olivenolie og ekstra citronskal. Min version af risotto er selvfølgelig klassisk med parmesan og masser af friskkværnet peber. Den er nem at lave og kræver nærmest kun, at du er tilstede for at røre og tilsætte fond løbende.
Er du vild med risotto, så skal du også prøve min gulerodsrisotto, græskarrisotto med salviepesto eller tomatrisotto med pesto.
Risotto med ærter
Som sagt kan man lave risotto med rigtig mange ting. Risotto med ærter er let og frisk og mild. Min version er spice’t lidt op med citron, peber og basilikum, der virkelig giver noget til den milde ærterisotto. Jeg har brugt frosne ærter, men er det sæson for nye, danske ærter, så skal du endelig skifte de ærter, der ikke skal blendes til pure ud med friskbælgede ærter.
Nem og lækker sommermad
Er du på udkig efter nem og lækker sommermad, der passer godt til solskin og et koldt glas hvidvin, så er denne ærterisotto nok retten for dig. Er du ikke til ricotta, kan du sagtens udelade det og måske toppe med flager af parmesanost. Du kan også sagtens erstatte basilikum og dild og servere lidt lækkert brød til.
Laver du en af mine opskrifter, må du endelig tagge mig på Instagram med @annabartels eller #annamad. Jeg vil elske at følge med!
Ærterisotto med ricotta og citron
Ingredienser
- 1 løg
- 2 fed hvidløg
- 300 g risottoris
- 1 dl hvidvin
- 1,2 liter grøntsagsfond (eller kogende vand rørt med grøntsagsbouillonterninger)
- 225 g frosne ærter (optøet)
- 1 øko citron
- 80 g parmesan
- 1 håndfuld frisk basilikum
- 100 g ricotta
- olivenolie
- salt og peber
Noter
Fremgangsmåde
- Skræl løg og hvidløg og hak begge dele fint.
- Varm et par spsk olivenolie op i en gryde ved middelvarme og steg løg og hvidløg, til de er klare og bløde.
- Tilsæt risottoris og rist det et minuts tid, inden du tilsætter hvidvin og lader risene optage vinen.
- Tilsæt 2 dl fond, rør og lad det koge ind, indtil du tilsætter 2 dl fond mere. Fortsæt til risene er møre, og du har en risottokonsistens. Måske du skal bruge lidt mere/mindre fond.
- Blend i mellemtiden 175 g af de frosne, optøede ærter med et par spsk vand til en grov pure.
- Når du tilsætter det sidste fond – lige før den er færdig, skal du også tilsætte ærtepure, de resterende ærter, fintrevet parmesan, friskkværnet peber og fintrevet skal fra ½ citron.
- Smag til med citronsaft og salt.
- Anret din ærterisotto i skåle og top med en lille spsk ricotta, frisk basilikum, fintrevet citronskal og et dryp olivenolie.