Guide: Morgenmad og brunch i København

2. oktober 2017

I har måske allerede set det på Instagram, hvor jeg har teaset lidt og vist billeder henover sommeren? Men jeg besluttede mig i juni for, at jeg ville teste en masse steder for morgenmad og brunch i København og så samle det hele til en guide. Jeg er nemlig kæmpe fan af morgenmad – det er nok mit yndlings måltid på dagen. Selvom aftensmad nu også er ret godt. Der må være andre end mig derude, som er med på samme vogn? Derfor har jeg samlet denne guide. Det er vigtigt at sige, at der er mange flere (gode) steder i København, men jeg skal nok opdatere den undervejs, når jeg når flere steder hen 🙂

Sidecar

SidecarbrunchSidecar er sådan et sted, jeg sagtens kunne spise på morgen, middag og aften. Der er virkelig mange lækre og sunde sager, og jeg glædede mig til at prøve deres brunch bræt, som kan vælges i både en almindelig (til 149 kroner) og en vegansk udgave (til 165 kroner). Vi fik en af hver til deling og en lækker rødbede og gulerodsjuice til. Sidecar er et virkelig populært sted, så sørg for at bestille bord og måske være forberedt på lidt mad-ventetid. Det er dog klart det værd.

Det almindelige bræt bestod af æg, pølser og bacon, avocado, ristede mandler, hummus, ost, lækker skinke, frugt, lækkert brød (især rugbrødet var jeg vild med) og en skyr med bær, frugt og granola. Det veganske bræt bestod af avocado, ristede mandler, frugt, en linsesalat med grønt, jordbær og peanutdressing (tror jeg), en vaffel med hummus, ærtepure og en rød dip også, lækkert rugbrød og en mango-chiagrød. Efterfølgende kom der en lille dessert bestående af amerikanske blåbærpandekager til det almindelige bræt og en lille acai bowl med toppings til det veganske. Jeg kan også anbefale deres vafler med spejlæg og tomatsalsa til frokost, at benytte deres cafe til at læse/arbejde og har hørt virkelig godt om deres Bao-aftener.

Hvor: Skyttegade 5, 2200 København N
Hvornår: Brunch bræt hele dagen i hverdagene eller buffet i weekenden

 

Cafe Livingstone

CafelivingstonebrunchLige ned til søerne ligger Cafe Livingstone, som jeg for første gang prøvede for nogle måneder siden med deres bland selv tapas koncept til aftensmad. Jeg havde dog hele tiden planer om, at jeg også skulle teste deres bland selv brunch, for jeg er virkelig vild med det koncept. Her koster 5 små retter 139 kroner og 7 retter 169 kroner, og jeg synes sagtens, at man kan blive mæt af 5. Vi bestilte 2 x 5 retter til 2 personer med kun 1 genganger, og så delte vi ellers resten, så vi fik smagt på det hele. Dertil fik vi en frisk grøn juice med æble, spinat, citron, agurk og selleri og en kop kaffe.

Alt var virkelig lækkert, og flere af elementer var tænkt lidt ud af boksen i forhold til de klassiske brunch-elementer. Det er jeg ret meget fan af. Mine favoritter var især det ristede brød med gedeost og pære + spinatpandekagen med limesmør og den grønne juice. Vi fik også hjemmelavet koldskål med kammerjunker og rabarberkompot, det lækreste brød i kurv, spejlæg med pesto og marrokanske pølser, halv avocado med ristede nødder, ost og så delte vi en sprød kanelsnegl. Der er virkelig mange lækre ting at vælge imellem, og menuen skifter en gang imellem.

Hvor: Sortedam Dossering 81, 2100 København Ø

 

Hønen & Ægget

HønenogæggetbrunchPå Øster Farimagsgade på Østerbro ligger Hønen & Ægget, der er en forholdsvis lille cafe med sidepladser både ude og inde. Der har altid været enormt mange mennesker, når jeg har cyklet forbi, og jeg har derfor altid haft lyst til at teste deres menukort med æg og fjerkræ i fokus – der er dog også andre gode sager. Jeg var forbi her med min veninde, der lige var blevet bachelor. Så hun skulle fejres, og det gjorde vi med en del forskellige ting fra menukortet.

Vi kunne tydeligt mærke, at der var kræset for maden med gode råvarer, og den var virkelig flot præsenteret. Vi fik 2 spejlæg med urter og tomat, skæreost og blødere ost med lækker bærkompot, appelsin med saltede mandler, kiwi med mynte og grape med limeskal, lækkert letristet rugbrød og lyst brød med pisket smør, en croissant og den lækreste peanutbutter mad med bærkompot, æble og fintrevet hvid chokolade. Den sidste var en klar favorit hos mig, selvom alt smagte enormt lækkert! Jeg tror, at det tilsammen koster lidt over 300 kroner, men der var også for meget mad til 2 personer. Derudover fik vi en kop kaffe hver, og vi kunne heldigvis få resterne med hjem i en doogy bag.

Hvor: Øster Farimagsgade 16, 2100 København Ø

 

Wulff og Konstali

WulffogkonstalibrunchWulff og Konstali husker jeg som det første sted med vælg-selv-brunch, og jeg har både prøvet deres sted på Lergravsvej og i Waterfront centret i Hellerup. Sidstnævnte besøgte jeg på billede ovenover, og der har, alle de gange jeg har været der, altid været mange mennesker og enormt travlt, og det er ikke muligt at bestille bord. Vi fik dog bord efter 5-10 minutter, og maden kom indenfor 30 minutter. Helt okay! Hos Wulff og Konstali kan du vælge mellem 5 stk til 129,- eller 7 stk til 159,-, og der er markeret på menukortet, hvilke valgmuligheder der er henholdsvis laktosefrie, glutenfrie eller for vegetarer.

Vi fik her hver vores bræt men fik også smagt hinandens lidt. På billedet ser du 2 x skyr med granola og hindbærpure, spejlæg, avocado med hampefrø og olivenolie, panini med gedeost og tranebær, brieost med ristede mandler i honning, jordbær og birkesvaffel med saltkaramel og flødeskum. Derudover bestilte vi en brødkurv og en mandelcroissant til deling, en frisk rød og orange juice samt 2 x latte. Jeg fik med havremælk i, hvilket jeg er mega fan af! Mine favoritter var især skyr med toppings, vaflen og de lækre juicer. Alt var frisk, pænt og super lækkert, og WogK’s sted i Waterfront er virkelig flot indrettet, og der er mulighed for at sidde ude.

Hvor: På Lergravsvej 57 og i Waterfront i Hellerup

 

La Esquina

img_3427Parallelt mellem Blegdamsvej og Sortedamsdosseringen, stien langs søerne, ligger Ryesgade, der er virkelig hyggelig og blandt andet har La Esquina liggende. Hos La Esquina er der både mulighed for at sidde indenfor i deres afslappende, men pæne lokaler eller udenfor på hjørnet ved den stille gade. Vi sad selvfølgelig udenfor i solskinsvejret. Du kan vælge mellem en masse mindre morgenmadsretter, eller du kan få en kombination af de fleste som et brunchbræt. Vi valgte selvfølgelig sidstnævnte, så vi kunne smage en masse forskelligt.

Brunchbrættet består af et glas yoghurt med appelsinmarmelade, yoghurt og mysli. Dertil er der en ølands-birkes-bolle med smør og god ost, en skål med blandet frisk frugt og bær, en croissant og så kan du vælge mellem en huevo al plato (æg med krydret tomat og chorizo) eller en lille vaffel med bær. Vi tog en af hver af sidstnævnte, og selvom de begge var gode, kan jeg bedst anbefale ægge-retten. Der er nemlig også en croissant til den søde tand, så den salte og krydrede æggeret passede perfekt ind. Det koster 150 kroner, og du får også æblemost til. Vi valgte dog at prøve deres friske og læskende mynte-lemonade, og den kan virkelig også anbefales.

Hvor: Ryesgade 76, 2100 København Ø

 

Cafe Alma

img_3670Ude på Islands Brygge tæt på Havnebadet ligger Cafe Alma, som jeg besøgte med en af mine veninder. Konceptet er bland selv-brunch og minder lidt om Wulff og Konstali, som vist også har samme ejer. Du kan enten sidde indenfor i hyggelige og lettere rustikke lokaler eller udenfor i solen, hvis vejret er til det. Sidstnævnte gjorde vi. Din brunch kan du sammensætte ud fra 20 forskellige valgmuligheder, og 5 stk koster 129 kroner og 7 stk for 149,-.

Vi valgte 5 stk hver, 2 gengangere og resten delte vi, så vi fik smagt en masse. Der var spejlæg, bæryoghurt med rugbrødsknas, brødkurv, hønsesalat med bacon, laks med sennepsmayo, sprød kylling med koriandermayo, amerikanske pandekager og chokolade-hasselnøddecreme. Vi var især vilde med det lækre hjemmebagte rugbrød, yoghurtskombien, hønsesalaten og den sprøde kylling. Det er altid rart at prøve noget lidt anderledes, og det synes jeg bestemt, at flere af elementerne var.

Hvor: Isafjordsgade 7, 2300 København S

 

Grød

img_3687Det er svært at sige morgenmad i København uden at nævne Grød. Jeg tror, at jeg har prøvet nærmest alle grødvarianter på deres menukort. Alt fra morgenmad til aftengrød, og det hele er godt. Jeg har dog alligevel noget for deres havregrød. Den smager helt vildt godt, og så kan du selv vælge 3 lækre toppings og slippe af med 50 kroner. Jeg går ofte efter en kompot, peanutbutter og ristede mandler eller bær. Men deres klassiker med friske æbler, karamelsauce og ristede mandler er nu også pænt lækker.

Denne gang skulle vi dog prøve noget andet og kastede os ud i deres acai bowl (en frisk og farverig smoothie bowl på de supersunde acaibær) toppet med granola, kokosflager, jordbær, banan, blåbær og peanutbutter. OBS: den kan pt. kun fås på Frederiksberg. Den koster 69 kroner, og dertil fik vi en frisk og lækker hjemmelavet ingefær lemonade. Min favorit er nok stadig deres grød, men denne acai bowl vil jeg klart foretrække på en varm solskinsdag, da den er dejlig frisk. De har også en all-in grød med alle 17 toppings – den skal prøves næste gang!

Hvor: Falkoner allé 34 / Nordre Frihavnsgade  55 / Jægersborggade 50 / Torvehallerne

 

Hafnia Bar 

hafniabarIkke langt fra Strøget og Kongens Have ligger Hafnia Bar, der serverer sund og bæredygtig mad med flere vegetariske og veganske retter på menukortet. Jeg var herhenne med en sød veninde for at teste deres brunch. Den er vegansk, så du finder hverken æg, ost, bacon eller lignende elementer, som mange oftest forbinder med brunch. Til gengæld var det super smukt, frisk og veltillavet mad i fine små skåle. Sådan et ovenstående bræt koster 155 kroner med en lille juice og en lille kaffe/the med i prisen.

Vi fik som sagt begge en omgang brunch. Den bestod af en skål cashew yoghurt med blåbær, banan og granola og en skål overnight oats med chiafrø, mandelmælk, mandler og dadler toppet med frisk frugt. Derudover var der avocadocreme med pico de gallo (tomatsalsa), mojo med søde kartofler, en vegansk nutella med nødder og havsalt + ristet ølandshvedebrød. Dertil valgte vi en frisk Wake Up juice med æble, gulerod, citron og ingefær og henholdsvis en cortado og en flat white kaffe. Alle retter var smagsfulde, og jeg var især vild med de to skåle og nutellaen med flager af salt – skal dog ikke forbindes med almindelig nutella, men måske mere en grov nøddecreme.

Hvor: Store Regnegade 26A, 1110 København K

 

Brødflov

brødflovJeg har tidligere været forbi Brødflov på Frederiksberg, og nu har de åbnet en ny, stor og lys butik lige ved Christianshavn torv. Her er der både mulighed for at købe brød, kaffe og søde sager med hjem eller nyde det i deres lille cafeområde. Jeg havde hevet en veninde med, og vi fik hver et komplet til 99 kroner, som vi spiste ved deres høje borde en søndag morgen.

Komplettet består af en valgfri bolle med smør, ost og marmelade. Jeg valgte deres super lækre myslibolle. Dertil en valgfri ‘basse’, hvor du kan vælge mellem croissant, thebirkes eller snegl, og så en valgfri juice og kaffe/the. Jeg er kæmpe fan af rødbedejuicen fra Frankly, og så valgte jeg en kop the. Det er lidt mere morgenmad end decideret brunch, men du bliver rigeligt mæt alligevel. Vi tog sneglen med ud i solen ved søerne og spiste den der – det kan anbefales. Både sneglen og den lille picnic.

Hvor: Falkoner Allé 36, 2000 Frederiksberg + Torvegade 50, 1400 København K

 

Nabo

img_4117Ude på fine Christianshavn har min veninde og jeg besøgt Nabo, der har guidens eneste brunchbuffet. Men det er ikke den klassiske, kedelige og propfyldte buffet, som jeg ofte har prøvet. Vi blev taget godt imod i den virkelig hyggelige restaurant og med det samme budt vand med eller uden brus. Der var på en eller anden måde lidt mere klasse over det på trods af, at brunch pr person faktisk kun koster 115 kroner inklusiv god filterkaffe/the og most. Vi følte os dog lidt ekstra forkælede og betjent.

Maden var super simpel, og der var præcis det, der skulle være i buffeten. Yoghurt med hjemmelavets mysli, blødkogte æg med urtesalt, frugt, 2 slags oste, skinke, marmelade og lækkert rugbrød + hvidt brød. Hertil fik vi en rabarbermost og danskvand. Det var tydeligt, at det hele var lavet med gode råvarer, og det var friskt og lækkert. Jeg var især fan af den lækre, sprøde hjemmelavede mysli med ristede og smuttede mandler + tørrede tranebær, urtesalt til de blødkogte æg og det lækre rugbrød, vi selv kunne riste ved bordet.

Hvor: Wildersgade 10a, 1408 København 

 

Baryl

barylbrunchJeg har faktisk besøgt Baryl et par gange allerede, men da de netop er flyttet fra Nørrebro til Østerbro (lige i nærheden af mig) og har fået ny menu, så måtte jeg selvfølgelig forbi igen. Jeg tog min veninde under armen, og vi fik begge deres Morgen Baryl-tallerken til 119 kroner stykket og en appelsin-granatæblejuice til, som vi nød i deres nye pæne lokaler på Århusgade.

Morgentallerkenen er af den mere sunde slags, men ikke desto mindre er der masser af farver, smag og lækre ting. Den består af en avocadomad på rugbrød med gulerodshummus og smilende æg, knækbrød med soltørret tomatpesto og varmrøget laks + frisk frugt, oliven og nødder. Hertil vælger du mellem skyr med frisk frugt, honning og frø ELLER chiagrød med frugt, kokosflødeskum, kokossukker og frø. Vi valgte sidstenævnte, og den var helt vildt lækker! Men det er det hele faktisk – selvom avocadomaden på det lækre rugbrød især er en favorit hos mig.

Hvor: Århusgade 78, 2100 København Ø

Møller Kaffe og Køkken

Jeg er virkelig vild med Møller Kaffe og Køkken. De har ligesom førnævnte steder også bland selv brunch, men her er der både de klassiske små retter og nogle mere eksperimenterende og lidt mere raffinerede (hvis du spørger mig) valgmuligheder. Denne omgang spiste jeg med min søster med alt fra checken nougat med hjemmelavet mayo, burrata, lækre vafler med skum og bæryoghurt med lemon curd. Så lækkert! Prisen kan være en smule dyrere, da du betaler pr ret og derfor selv bestemmer, men de har min største anbefaling. Du kan ikke booke bord, og det er populært – bare så du er advaret.

Hvor: Nørrebrogade 160

Apollo Bar

Apollo Bar ligger nærmest lige ned til Nyhavn, men den er gemt væk i en lille gård, hvor der er skønt at sidde ude, hvis solen skinner. Jeg har besøgt Apollo Bar et par gange. De har virkelig lækker mad – både til morgenmad og til aftensmad. Selve stedet er også ret cool, en lidt mere fancy fornemmelse, og maden er skøn. Her kan du sagtens vælge 1-2 retter pr mand eller måske dele lidt forskelligt. Jeg er især vild med deres surdejsbrød med ost + smør og deres toast med ricotta og blåbær (se ovenstående). Den smager SÅ godt!

Hvor: Nyhavn 2, 1051 København K

Andersen og Maillard

Hos Andersen & Maillard får du lækker surdejsbrød med pisket smør og god ost. Du får lækker kaffe og æblemost. Og ikke mindst de sprødeste croissanter i både de klassiske og de mere eksperimenterende varianter, hvor de er penslet med glace. Det her er et sted, hvor du sagtens kan spise en lidt let morgenmad med godt brød, smør og ost eller du kan gå amok i wienerbrød. Det er sket ikke dårligt. Vælg selv om du vil sidde ved Nørrebrogade eller tage ud i det lidt mere rolige Nordhavn.

Hvor: Nørrebrogade 63 og Göteborg Plads i Nordhavnen

Aster

Aster Vegansk morgenmad brunch København

Jeg har en lille kærlighed og en længere historie med Aster på Frederiksberg – tidligere Acacia. Jeg var nemlig forbi dem for en del år siden, inden de åbnede deres cafe, og da de bare havde en lille butik med få stole og issandwiches/kager. Så åbnede de cafeen Acacia, som fik kæmpesucces, og nu har de ændret navn til Aster. De laver smuk, økologisk og plantebaseret mad med masser af smag. Jeg elsker deres menu! Og den bliver udskiftet efter sæson. Ovenfor ser du surdejsbrød med mandelsmør og banan + surdejsbrød med ærter, hjemmelavet pronbiotisk cashew spread, mynte og mandelparmesan. Derudover kaffe og bananbrød lavet på bananskræl – sejt! Du kan også få forskellige smoothiebowls og andet godt.

Hvor: Gl. Kongevej 171, 1850 Frederiksberg

The Sixteen Twelve

The Sixteen Twelve morgenmad brunch København

The Sixteen Twelve er et forholdvist nyt skud på stammen i forhold til morgenmad og brunch i København. Jeg har været forbi et par gange og fået french toast med kokoscreme, grillet ananas og honeycomb + ovenstående avo smash på brød med gedeost, aktiverede (ultrasprøde) mandler, fermenteret hotsauce og gurkemejeæg. Virkelig lækkert! Og god kaffe. Jeg er vild med et sted som dette, der på en eller anden måde revolutionerer morgenmadsudvalget i byen. Det er i hvert fald nogle helt andre retter, eller varianter af kendte retter, som du kan få der.

Hvor: Jægersborggade 8, København N

Jeg håber, at I kan bruge min guide til morgenmad og brunch i København.

    Svar