Koldhævede boller med yoghurt

Koldhævede boller med yoghurt og kerner - nemme, æltefrie

Opskrift på koldhævede boller med yoghurt. Lige for tiden bager jeg de samme boller hver uge. Mine koldhævede boller med kerner. De er nemme, æltefrie og perfekte – i hvert fald hvis du spørger mig. Sprøde udenpå og saftige indeni. For et par uger siden havde jeg dog en rest yoghurt i køleskabet og tænkte, om jeg mon ikke kunne tilføje det i mine boller i stedet for noget af vandet. Åh det blev godt! Det fungerer i hvert fald rigtig fint med koldhævede boller med yoghurt.

Opskrift på koldhævede boller med yoghurt

Hvis du leder efter en super nem opskrift på koldhævede boller, og hvis du har en rest yoghurt, du ikke ved, hvad du skal bruge til, så lav lige den her opskrift på koldhævede boller med yoghurt. Dejen tager max 5 minutter at røre sammen, og så skal den hæve til dobbelt størrelse på køkkenbordet og på køl natten over. Næste morgen skal dejen klattes ud til boller og bages til sprøde udenpå. De er saftige indeni og holder sig saftige i et par dage. Se nedenunder hvordan du opvarmer og nedfryser dem og stadig holder saftigheden.

Er du vild med denne opskrift, så skal du også prøve mit grydebrød med valnødder og tranebær. Har du en surdej, kan du prøve min opskrift på æltefrie surdejsboller.

Koldhævede boller med yoghurt og kerner - nemme, æltefrie

Boller med rest af yoghurt

Det er nærmest kun fantasien, der sætter grænser ift., hvad du kan komme i koldhævede boller. Yoghurt og syrnede mælkeprodukter er altid en god ide, fordi de bidrager med gode sager, saftighed og en smule syre. Her kan du bruge de fleste – også dem med smag fordi det kommer du ikke til at kunne smage i boller.

Du skal være opmærksom på, at tykkelsen på yoghurten har en betydning for, hvor meget væske der skal tilsættes. Bruger du fx græsk yoghurt eller anden tyk yoghurt, skal der måske lidt mere vand i. Bruger du en meget tynd yoghurt, skal der måske lidt mindre vand i. Jeg har brugt en neutral A38, der var forholdvis lind og flydende.

Super nemme og æltefrie boller med kerner

Disse koldhævede boller med yoghurt er som sagt super nemme at lave. Jeg bruger hvedemel og tilsætter kerner, fordi det elsker jeg. Du kan erstatte en smule af hvedemelet med fuldkornsmel. Du skal bare være opmærksom på, at fuldkornsmel suger væsken anderledes. Du skal ende med en dej, der er klistret men ikke alt for våd. Den skal være lidt som halvtyk havregrødskonsistens.

Sådan opvarmer du bedst boller fra fryseren

Et spørgsmål jeg ofte får til mine bolleopskrifter: Kan de fryses? Og ja, det kan du tro. Frys dem endelig ned – det gør jeg hver evig og eneste gang.

Når du skal tage dem op, kan du gøre en af følgende to ting. Den bedste måde er at tage dem, du skal have, op aftenen før og lade dem tø op i køleskabet. Næste morgen holder du bollerne ind under rindende vand (ja du læste rigtigt), så de bliver fugtet godt. Sæt dem i ovnen, tænd den på 150 grader varmluft og giv dem 15 minutter (fra kold ovn). Sådan gør jeg hver gang. Du kan også tage dem direkte fra fryseren og varme dem op på 100 grader i 20 minutters tid.

Koldhævede boller med yoghurt og kerner - nemme, æltefrie

Laver du en af mine opskrifter, må du endelig tagge mig på Instagram med @annabartels eller #annamad. Jeg vil elske at følge med! 

Koldhævede boller med yoghurt og kerner - nemme, æltefrie

Koldhævede boller med yoghurt

En super nem opskrift på koldhævede boller med en rest yoghurt og kerner. Rør dejen sammen aftenen før, lad den hæve en smule på køkkenbordet og så i køleskabet natten over. De saftigste boller der holder sig gode mange dage. Opskriften giver 8 større boller eller 10 små.
5 fra 5 stemmer
Antal: 8 stk
Forberedelse10 minutter
Tilberedelse15 minutter
Hævetid12 timer

Ingredienser

  • dl vand (lunkent)
  • 3 dl yoghurt (gerne neutral, fx A38)
  • 8 g gær
  • 1 spsk honning
  • 1 tsk fint salt (med top)
  • 9 dl hvedemel (måske lidt mindre eller lidt mere – afhænger af meltype)
  • ½ dl hørfrø
  • 1 dl solsikkekerner (plus evt. ekstra blandede kerner til toppen)

Fremgangsmåde

  • Start med at røre gæren ud i det lunke vand. Jeg bruger en condibøtte, og det kan anbefales, hvis du ofte bager.
  • Rør yoghurt i sammen med honning og salt.
  • Rør melet i lidt ad gangen. Start med 8 dl – måske du skal bruge 9 eller 10 dl. Det afhænger af din meltype, og hvor "våd" din yoghurt er. Dejen skal være lidt fugtig og klistret og ikke kunne holde sig selv – lidt som tyk havregrødskonsistens.
  • Rør kernerne i og lad dejen stå med låg på køkkenbordet, til den er vokset til dobbelt størrelse. Det tager et par timer.
  • Stil dejen på køl natten over.
  • Næste morgen skal du tænde ovnen på 230 grader varmluft og lade en bageplade opvarme med ovnen. Tag også dejen ud af køleskabet.
  • Når ovnen er varm, skal du løsne dejen forsigtigt i siderne med en fugtig dejskraber.
  • Hæld dejen ud på en bordplade fugtet med lidt vand og brug en dejhakker til at dele dejen i 8-10 boller.
  • Dyp evt. toppen af bollerne i blandede kerner og placer dem på et stykke bagepapir.
  • Hiv bagepapiret over på den varme bageplade i ovnen, hæld en kop varm vand i bunden af din ovn (det danner damp) og giv dem 14-16 minutter, indtil de er sprøde og gyldne.
  • Lad dem køle en smule af, inden du skærer og spiser dem.
Del med nogen du holder af
5 from 5 votes (4 ratings without comment)
Abonner
Giv besked om
6 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments