Her får du opskriften på, muligvis, mine yndlings og bedste opskrift på hjemmebagte boller. Koldhævede boller med kerner. De er mine favoritter, fordi de er så nemme at lave, de er saftige indeni og sprøde udenpå, og så er de rullet i kerner, og det er bare altid godt. De får næsten en helt surdejsagtig konsistens og slet ikke en tør og tung fornemmelse. Det har jeg et par tips til at undgå. Læs med herunder.
Opskrift på koldhævede boller med kerner
Jeg bager denne opskrift på koldhævede boller med kerner næsten hver weekend for tiden. Den tager seriøst max 5 minutter at røre sammen – du skal bare bruge en 5-6 ingredienser (mange af dem har du sikkert allerede i skabet), en beholder/skål og en ske. Mit tip til saftige boller er en forholdsvis våd dej og dermed godt med væske. Sådan får du saftige, koldhævede boller. Mit andet tip er også at lade den stå på køkkenbordet et par timer, efter den er rørt sammen, og før den ryger på køl natten over. Her skal den hæve til cirka dobbelt størrelse og sådan får den ekstra smag.
Er du vild med boller, så skal du også prøve opskrifterne på grydebrød med valnødder og tranebær, nemme æltefrie surdejsboller og opskriften på gulerodsboller med havregrød.
Nemme koldhævede boller med kerner
Det her er virkelig en nem opskrift på koldhævede boller med kerner. Dejen er lige til at lave. Rør en smule gær ud i lillefingervarmt vand, rør honning og salt i og så mel. Nogle gange tilføjer jeg et par spsk hørfrø, som også hjælper på saftigheden. Herefter skal dejen stå på køkkenbordet et par timer, til den er hævet til cirka dobbelt størrelse. Tiden afhænger lidt af, hvor varmt der er i dit hjem. Det vil sige, om vinteren skal den nok stå lidt længere tid end om sommeren.
Så sætter du dejen på køl natten over. Næste morgen tager du dejen ud og tænder ovnen. Løsn dejen i siderne med en våd dejskraber og hæld den ud på et fugtigt bord. Hak dejen ud i boller, dyp dem i kerneblanding og bag i ovnen.
Gode tips til de bedste koldhævede boller:
- Bager du boller og brød fra tid til anden, kan jeg anbefale dig at købe en condibøtte og en dejhakker. Jeg synes, at det gør en forskel for mig. Condibøtten gør, at dejen er nemmere at holde øje med og få ud af beholderen efter køl. Dejhakkeren gør det nemmere at skære dejen ud til boller uden at røre for meget ved dejen.
- Dejen skal være klistret og våd. Er den mere formbar, så bliver dine boller tørre. Den skal derfor ikke kunne holde sig selv men mere minde om en tyk havregrød i konsistensen.
- Når du skal have dejen ud af bøtten efter køl, så kan du væde en dejspatel og løsne den lidt forsigtigt i kanterne. Så hænger den ikke lige så meget fast, når du hælder dejen ud på bordet.
- Bag med damp! Hav en bageplade i bunden af ovnen, som du hælder en kop varmt vand i, når du har sat bollerne i ovnen. Du kan også hælde det direkte på bunden af ovnen. Det gør, at bollerne får lov til at hæve en smule længere, inden skorpen sætter sig. Tro mig – det gør en forskel!
Laver du en af mine opskrifter, må du endelig tagge mig på Instagram med @annabartels eller #annamad. Jeg vil elske at følge med!
Kan man fryse koldhævede boller, og hvordan varmer man dem igen?
Du kan sagtens fryse disse koldhævede boller. Det gør jeg hver eneste gang, hvis vi ikke får spist dem i løbet af de første to dage. Du fryser dem bare ned, og aftenen før du vil have dem, kan du lade dem tø op natten over i køleskabet. Næste morgen holder du bollerne under rindende vand, så de bliver våde i top og bund (tro mig – det lyder underligt, men det giver dem den fugt, der gør, at de bliver næsten som friskbagte), og luner dem ved 150 grader varmluft i 13-15 minutter. Du kan også tage dem op samme morgen og lune dem ved 100 grader, til de er tøet op (måske 20 minutters tid), men jeg foretrækker første mulighed.
Psst. Jeg har også test en version af med fuldkornsmel og gulerødder, så det bliver grove koldhævede gulerodsboller. Her kan du bruge 50% fintsigtet speltmel og røre 150 g groftrevne gulerødder i dejen. Det er også super lækkert, og de forbliver saftige med god smag fra fuldkorn.
Vil du se en video af, hvordan man laver disse boller? Se videoen på min Instagram.
Koldhævede boller med kerner
Ingredienser
- 5 dl vand (lillefingervarmt)
- 8 g gær
- 1 spsk honning
- 1 tsk fint salt
- 10 dl hvedemel (nogle gange lidt mindre, nogle gange lidt mere)
- 2 spsk hørfrø
- 3 dl kerner (fx græskar og solsikke)
Noter
Fremgangsmåde
- Rør gæren ud i vandet – jeg bruger en kondibøtte, du kan også bruge en skål. Tilsæt honning og salt.
- Rør hvedemel og hørfrø ud i vandet og rør godt. Start med en dl mel mindre og kom evt. mere i. Dejen skal være rimelig våd og klistret. Jeg ender ofte med at bruge det hele men ved nogle meltyper skal jeg bruge lidt mindre og nogle lidt mere.
- Sæt låg på og lad dejen stå ved stuetemperatur, til den har hævet til dobbelt størrelse. Det tager et par timer afhængig af rumtemperatur.
- Sæt den på køl natten over.
- Næste morgen: Tænd ovnen på 250 grader over-undervarme (eller så højt din ovn kan) med en bageplade i.
- Kom kernerne på en tallerken, bland dem og bred dem lidt ud.
- Løs forsigtigt dejen i siderne med en våd dejskraber og hæld den forsigtigt ud på et fugtigt bord (jeg smører lidt vand ud på bordet med mine hænder).
- Brug en skarp kniv eller dejhakker til at skære 8-10 boller ud
- Dyp bunden af bollerne i kernerne og flip dem om, når du lægger dem på et stykke bagepapir, så kernerne er på toppen.
- Når ovnen er varm, hiver du bagepapiret med boller over på den varme bageplade i ovnen og hælder en kop varm vand i bunden af ovnen (laver damp så bollerne får lov at hæve lidt mere, inden skorpen sætter sig).
- Skru med det samme varmen ned på 220 grader og bage dem i cirka 14-16 minutter.
- Lad dem afkøle lidt på en rist.
Den bedste og nemmeste opskrift på gærboller
jeg har virkelig bagt mange koldhævede gærboller. Især sådan en fredag eller lørdag aften, hvor jeg gerne vil have boller næste morgen, så har jeg rørt en dej sammen. Derfor har jeg også lært mine tips og tricks undervejs, og jeg har testet med nærmest al slags fyldt. Disse boller er blandt andet også gode med en håndfuld hakkede nødder og en håndfuld trandebær/rosiner. Sådan får du fx koldhævede müsliboller. De kan også rulles i sesam eller drysses med havregryn. Det er helt op til dig.