“Københavnerstang” – vaniljeis med marcipan og ananassirup

"Københavnerstang" - vaniljeis med marcipan og ananassirup
"Københavnerstang" - vaniljeis med marcipan og ananassirup 2

Du må lige lade være med at tabe kæben, når jeg fortæller dig det her. Måske det især er gældende, hvis du ligesom jeg også elsker en god gammeldags Københavnerstang. Kombinationen af den bløde, cremede vaniljeis med den friske, syrligt søde ananassorbet er bare helt perfekt i mine øjne. Nå men altså nu kommer det: Vidste du godt, at man kan lave sin helt egen version derhjemme? Helt uden ismaskine og på forholdsvis kort tid? Det fortæller jeg dig nu, og det er jo lige før, at mit liv ikke er det samme. Haha.

Opskrift på hjemmelavet Københavnerstang

Lad os spole lidt tilbage, for denne opskrift på Københavnerstang kommer egentligt ud af et samarbejde, jeg har lavet med Aalborg Akvavit på Instagram. Jeg er nemlig blevet bedt om, ved hjælp fra jer, mine følgere, at finde smagen af København. Og det kom der mange gode ideer og bud ud af. Flere af jer forbinder København med is, og så fik jeg et bud, som jeg faktisk først syntes var lidt for useriøst, men som sad fast i mit hoved: Københavnerstang. Meget bogstaveligt “smagen af København”.

Jeg kunne ikke slippe ideen og blev nødt til at se, om jeg ikke kunne lave min egen version. Med marcipan. Og helt uden ismaskine, så alle kan være med. Det er altså opskriften, du får i dag. En hjemmelavet vaniljeis – en parfait om du vil. Sådan en cremet én med masser af vanilje, der ikke skal laves på ismaskine, og som overhældes med en syrligt sød ananassirup ved servering. Det sender tankerne direkte til en Københavnerstang-ispind.

Jeg har så taget mig den frihed at tilsætte lidt marcipan til isen for et luksus touch, og så har jeg tilsat en smule Aalborg Akvavit Fad, der er smagt til med over 20 år gammel rom. Ikke alene går den milde smag af rom faktisk ind og intensiverer smagen af vanilje og marcipan, men alkoholen gør faktisk også, at isen ikke krystalliserer. Det er et win win, og det smager ALT for godt. Min kæreste har faktisk lagt den i top 3 af alle de is, jeg nogensinde har lavet.

Hjemmelavet is uden ismaskine med marcipan a la Københavnerstang
Hjemmelavet vaniljeis med marcipan og rom/snaps

Vaniljeis med marcipan og ananassirup

Helt simpelt består opskriften på “Københavnerstang” af en vaniljeis lavet som parfait. Basen er sådan set flødeskum, æggesnaps (piskede æggeblommer med sukker) og marengs (piskede æggehvider med sukker), der vendes sammen og fryses direkte i en form. Den tager ingen tid at lave, og det giver en luftig, let og cremet is. Jeg har så vendt god vanilje, et stænk af den rom tilsmagte akvavit og tern af marcipan i. Isen overhældes ved servering af en ananassirup, der er lavet på frisk ananas, sukker, vand og citronsaft, der koges op, blendes, sies og koges kort igen for at få en sirupskonsistens. Jeg lover, at du kommer til at tænke på en Københavnerstang, når du smager det.

Parfait: Hjemmelavet is uden ismaskine

Parfait er den nemmeste og bedste måde at lave is på, når du ikke har en ismaskine. Det tager måske 10-15 minutter at bikse basen sammen, og så skal den bare sætte sig på frost. Du kan nemt lave den i mange varianter og vende diverse fyld, kompot, cremer, topping og alt muligt andet i. Det kunne være swirls af karamel og finthakkede stykker af nougatine, det kunne være friske hindbær og små stykker af sprød marengs, det kunne være nutella og knuste oreos. Åh det kan jo kun blive godt! Men lov mig lige at prøve denne version af Københavnerstang også.

Er du vild med is? Så skal du også prøve min kaffeis med oreos, min vaniljeis med lemon curd og crumble eller min isalamande med marcipan, mandler og kirsebærsauce.

"Københavnerstang" - vaniljeis med marcipan og ananassirup

Laver du en af mine opskrifter, må du endelig tagge mig på Instagram med @annabartels eller #annamad. Jeg vil elske at følge med! 

"Københavnerstang" - vaniljeis med marcipan og ananassirup

Københavnerstang – vaniljeis med marcipan og ananassirup

En lækker og hjemmelavet version af den klassiske ispind Københavnerstang med et twist af marcipan. Nem at lave derhjemme og god for børn og voksne.
5 fra 1 stemme
Antal: 6 personer
Forberedelse40 min
Frysetid5 t

Ingredienser

Vaniljeis med marcipan

  • 4 æggehvider (evt. pasteuriserede)
  • 3 æggeblommer (evt. pasteuriserede)
  • 100 g sukker
  • 1 vaniljestang
  • 250 ml piskefløde
  • 125 g marcipan
  • 3,5 cl Aalborg Akvavit Fad (den er smagt til med rom)

Ananassirup

  • 600 g ananas (fri for skræl og den midterste stok)
  • 180 g sukker
  • 2 spsk citronsaft

Fremgangsmåde

Vaniljeis med marcipan

  • Pisk æggehvider luftige og derefter til en stiv marengs med halvdelen af sukkeret.
  • Pisk fløde til flødeskum i en anden skål.
  • Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud og mos med den sidste halvdel af sukkeret.
  • I en tredje skål skal du piske æggeblommer med vaniljesukkeret til en lys og luftig æggesnaps.
  • Vend de luftige æggehvider forsigtigt i æggeblommerne og vend derefter flødeskummet i.
  • Rør nu snapsen i. Skær marcipan i små tern og vend dem i iscremen.
  • Kom isen i en form og stil den i fryseren i minimum 5 timer og gerne natten over.
  • Tag isen ud 5-10 minutter før spisning og server med den kolde ananassirup.

Ananassirup

  • Skær ananas i små tern og kom dem i en gryde med resten af ingredienserne og 1 dl vand.
  • Lad det simre i 15 minutters tid og blend det derefter godt i en blender eller med en stavblender.
  • Pres det igennem en si og kog denne sirup et par minutter mere, til du har en let tyknet ananassirup – vær opmærksom på, at den sætter sig lidt mere på køl.
  • Kom den i en beholder og i køleskabet for at blive helt kold.

Romis og is med snaps

Nu skrev jeg det lidt længere oppe, men at tilsætte en smule stærk alkohol til din is gør faktisk, at den ikke krystalliserer lige så meget. Det er vist et ældgammelt trick, og det er altså meget godt at have i hånden. I princippet kunne det sikkert godt være en helt neutral snaps eller akvavit, men hvorfor ikke bruge en der smager af et eller andet lækkert. Som eksempelvis rom. Det er smart, og det er et godt tip at have i hånden. Og spiser børnene med, så undlader du bare snapsen.

Del med nogen du holder af
Del på facebook
Del på pinterest
Del på email
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments