Jeg har haft dukkah på min todo liste i lang tid. Har du smagt det før? Det er et aromatisk drys af ristede nødder, kerner, frø og krydderier. Bare duften er fantastisk! Dukkah er oprindeligt fra Egypten, og du kan blandt andet købe det i velassorterede supermarkeder. Det er dog ikke helt billigt, så kan jeg bestemt anbefale dig at lave det selv. Det er meget billigere og smager mindst lige så godt.
Opskrift på dukkah
Jeg var selv lidt i tvivl, om jeg ville ramme den rigtige smag i første hug, men det gjorde jeg. Min opskrift på dukkah er med sesamfrø og nødder. Jeg har brugt mandler og valnødder, men du kan også sagtens bruge hasselnødder, pistacienødder og lignende. Jeg har brugt klassisk krydderier som spidskommenfrø og korianderfrø. Det hele ristes på panden og blendes til en grov drys med salt.
Jeg har, som traditionen siger, brugt hele krydderier, og selvom det er lidt dyrere end de tørre, så giver det en lidt friskere krydderismag, der kan anbefales. Du kan dog sagtens bruge tørrede krydderier – prøv her med halvdelen af mængden og smag dig frem. Og er du fx ikke til koriander, så skal du ikke være bange. Korianderfrø minder mig ikke om smagen af friske koriander, og selv min kæreste der ikke er fan af friske koriander, elsker dukkah.
Er du vild med denne opskrift, så skal du også prøve min opskrift på marineret feta eller romesco dip.
Egyptisk krydderiblanding der tager din salat, brød og mere til næste niveau
Alle køkkener bør have et glas dukkah stående i skabet til at tage retter til et nyt niveau. Det er i hvert fald en holdning, jeg har fået, efter at have haft det stående et par uger. Det har virkelig reddet mange halvkedelige salat, bagte grøntsager, supper og lignende. Både med smag og med knas. Det vil sige, at mange du topping, smag eller knas til din ret, så vil du næsten altid kunne bruge dukkah. Enten ved at drysse det på toppen eller ved at røre det rundt med dine ingredienser inden servering.
Hvad kan jeg bruge dukkah til?
Der er rigtig mange muligheder her, så nu får du et par bud ift, hvad jeg har brugt min dukkah til. Jeg har fx lavet kartoffelsuppe og har drysset med dukkah på toppen i stedet for croutoner for både knas og smag. Jeg har bagt rodfrugter og blomkål i ovnen og vendt med det inden servering. Det giver en skøn smag til de ellers lidt kedelige rodfrugter.
Jeg har også flere gange lavet salater, og selv simple salatblade med en god dressing, kan få en kæmpe prik over i’et, hvis du enten vender dukkah med eller drysser det på toppen. Næste gang jeg får gæster på besøg og vil servere noget lækker brød, vil jeg servere lidt god olivenolie i en skål drysset med dukkah. Det tænker jeg vil smage skønt til brødet.
Laver du en af mine opskrifter, må du endelig tagge mig på Instagram med @annabartels eller #annamad. Jeg vil elske at følge med!
Dukkah
Ingredienser
- 75 g mandler (kan også være hasselnødder, pistacie eller lignende)
- 35 g valnødder
- 50 g sesamfrø
- 1 spsk spidskommenfrø (du kan godt bruge stødt – halvér da mængden)
- 1 spsk korianderfrø (du kan godt bruge stødt – halvér da mængden)
- 1½ tsk flagesalt
Fremgangsmåde
- Kom nødder, frø og krydderier på en pande.
- Rist det ved middelvarme i 7-10 minutter, til det bliver gyldent og dufter dejligt.
- Lad det hele køle lidt af.
- Kom det hele i en minihakker, foodprocessor eller blender sammen med salt og blend kort, til du har en grov blanding.
- Opbevar i lufttæt glas.