Grovboller med kerner

6. december 2019
Grovboller med kerner

I dag får du opskriften på nemme grovboller med kerner. Jeg får nemlig aldrig nok af hjemmebagte boller. Hvis det stod til mig, kunne jeg spise det hver dag. Boller med smør og ost. Og så en kop kaf’ til. Mmmh! Jeg havde i et års tid en surdej, men den døde, da jeg var på udveksling i et halvt år, og jeg har besluttet, at jeg må i gang igen i det nye år. Men pt. nyder jeg bare godt af gode gammeldags gærboller. Det smager nemlig også så skønt og er lidt nemmere end surdej, surdejsfodring og surdejsfoldning.

Disse grovboller med kerner kan laves på under to timer fra start til slut. De er tilsat fuldkornsmel i form af grahamsmel, og så har jeg brugt lækre rugkerner og solsikkekerner, der både giver skøn smag, bid og mæthed til bollerne. Jeg har brugt nogle rugkerner, der var klar til bagning, og det kan bestemt anbefales. Grove boller – og især dem med kerner – vil aldrig blive lige så luftige og hæve lige så meget som hvedeboller, men de her bliver altså stadig okay luftige, svampede og lækre.

Tip: Vil du have koldhævede grovboller? Prøv at nedsætte mængden af gær til 10 g og koldhæve dem natten over. De kan også fryses ned og lunes i ovnen.

Læs også: Nemme og æltefrie boller / Grydebrød – verdens bedste brød / Langtidshævede valnøddeboller / Saftige gulerodsboller

Grovboller med kerner

Grovboller med kerner (8 store eller 10 små boller)

 • 130 g kerner – fx rugkerner (klar til bagning), græskarkerner og solsikkekerner
 • 2,5 dl koldt vand
 • 25 g gær
 • 1 spsk honning
 • 1 spsk olivenolie
 • 1 stor tsk fint salt
 • 100 g grahamsmel (eller anden fuldkornsmel)
 • ca 400 g hvedemel
 • Evt et nip kardemomme hvis du kan lide det
 • Et æg/mælk til pensling og kerner til topping

Så nemt er det: Start med at overhælde kerner med varmt vand. Lad dem trække i 5 minutter og hæld al vandet fra. Opløs gær ud i det kolde vand og kom det op i en røremaskine med honning og olivenolie (du kan også ælte det med hånden, men det kan blive lidt klistret). Tilsæt kerner, salt, mel og evt kardemomme og ælt i 5 minutters tid, til du har en glat dej. Lad den hæve et lunt sted under et viskestykke i 1 time.

Brug en ske dyppet i kold vand til at lave 8-10 boller af din dej. Placer dem på et stykke bagepapir. Tænd ovnen på 220 grader over-undervarme og lad en bageplade varme op med ovnen. Lad dine boller efterhæve imens under et klæde. Pensl bollerne med æg eller mælk og drys med lidt ekstra kerner.

Når ovnen er varm, hiver du forsigtigt bagepapiret over på den varme bageplade og bager dem i 15-20 minutter, til de er gyldne og gennembagte (lyder hule, når du banker på bunden). Spis og frys endelig rester ned.

  Svar