Sød kartoffel brownie med raw chokoladeganache

13. januar 2018

Sød kartoffel brownie med raw ganacheSød kartoffel brownie med raw chokoladeganache. Are you ready for this? Nøj hvor har jeg glædet mig til at dele denne alt for lækre brownie med søde kartofler og raw chokoladeganache med jer, siden jeg lavede den sidste weekend. Jeg har simpelthen svært ved at tro, at en kage uden mel, raffineret sukker og mælkeprodukter kan smage så godt. Den er altså både glutenfri, laktosefri, nærmest sukkerfri og faktisk også vegansk. Jep du læser rigtig, og det skal endelig ikke skræmme dig. Jeg kan love dig, at du vil snige dig ud i køleskabet efter endnu en bid, og at dine medspisere og du ikke vil kunne smage, at det her er en kage af den sundere slags. BUM. Det er en del at love. Men lov mig lige at prøve den, ik?

Selve kagen minder ret meget om en brownie. Lækker, næsten chewy konsistens og en god chokoladesmag. Udover sødmen fra de søde kartofler er den sødet med dadler og blandt andet også fyldt med havregryn, mandler, kakao, kokosolie og stykker af mørk chokolade. Denne sød kartoffel brownie kan sagtens spises alene, fx skåret ud i små barer eller bidder til en sund snack, men jeg vil nu alligevel foreslå dig at toppe med den raw chokoladeganache lavet på peanutbutter, kokosolie, kokossirup og kakao. Den er silkeblød, ret frådern og helt klart prikken over i’et. Og så er den lidt for nem at lave. Inspirationen til min sød kartoffel brownie med raw chokoladeganache kommer delvis fra denne opskrift samt fra en af mine egne opskrifter. Skær kagen ud i små bidder, aflange barer eller som firkantede kagestykker og opbevar den på køl.

Læs også andre sundere kager: Snickers bidder / Romkugler med sorte bønner / Saltede tahin karamel bidder / Peanutkage med kikærter og chokolade / Dadelbrownie med kokos swirl

Sød kartoffel brownie med raw ganache

Sød kartoffel brownie med raw chokoladeganache (til ca 8 personer)

 • Kage: 450 g søde kartofler
 • 125 g dadler
 • 100 g havregryn
 • 50 g mandler
 • 4 spsk kokossirup (akaciahonning eller lignende kan også bruges)
 • 2 spsk blød kokosolie
 • 5 spsk god kakao
 • 1 pænt nip salt
 • 1 tsk stødt kanel
 • 75 g mørk chokolade

Så nemt er det: Hvis du bruger soltørrede dadler (altså de tørre og ikke de friske/juicy), skal du sørge for at overhælde dem med kogende vand en time før og lad dem bløde op. Dup dem tørre med køkkenrulle. Skræl dine søde kartofler og skær dem i små tern. Damp dem til de er møre og falder fra hinanden, cirka 20-25 minutter. Jeg damper dem ved at komme vand i en stor gryde, sætte en si eller dampindsats over, komme kartoflerne op i sien og et låg over. Og så lade det simre og dampe under låget. Sådan laver du din egen dampfunktion.

Blend havregryn og mandler til fint mel i en minihakker eller foodprocesser. Kom det op i en skål. Blend derefter de møre søde kartfoler til mos sammen med de bløde dadler. Kom det op til de blende havregryn og mandler sammen med kakao, sirup, kokosolie, salt og kanel. Rør det godt sammen, hak chokoladen og vend det i.

Fordel dejen i en lille firkantet form (cirka 20 x 15 cm) foret med bagepapir og bag kagen ved 180 grader varmluft i cirka 35-40 minutter. Når du stikker en nål i, skal den akkurat komme ud ren. Lad kagen køle helt af. Rør derefter ingredienserne til ganachen sammen, smag til med et nip salt og smør det oven på den kolde kage. Sæt kagen med ganache på køl igen for at stivne, inden du skærer den ud. Tip: Den er nærmest endnu bedre efter en nat på køl.

  Svar