Tarte au citron / Citrontærte med marengs

4. august 2017

Citrontærte med marengsFor små to uger siden delte jeg en opskrift på hjemmelavet lemon curd og fortalte, at den faktisk var blevet brugt til noget bestemt, og at jeg snart ville afsløre det. Det kommer så her. En vaskeægte tarte au citron, lemon meringue pie eller citrontærte med marengs alt afhængig af, hvor du kommer fra. For en måned eller to siden smagte jeg tilfældig en citrontærte med marengs hos Brød ved Enghave Plads og havde aldrig smagt en så god citrontærte. SÅ anbefalelsesværdig! Og pæn ikke mindst. Jeg besluttede mig med det samme for, at den skulle jeg selvfølgelig hjem og efterligne.

Tærten er egentlig rimelig klassisk. Men klassisk er nu også ofte det bedste. En ultra sprød mørdejsbund fyldt med en syrlig-sød og cremet lemon curd og toppet med sød italiensk marengs på toppen. Italiensk marengs laves ved at piske sukkersirup i æggehvider i stedet for sukker, og det giver en flottere og mere chewy marengs uden sukkerkorn. Nogle laver også en citroncreme med fløde og bager den med, men jeg kan nu bedre lide den metode. Tærten blev, hvis jeg altså selv skal sige det (og det skal jeg jo 😛 ), helt vildt lækker. I min mening kan den sagtens måle sig med den fra Brød. Mine smagstestere var også enige. Min curd er bare en smule mere til den syrlige side – det kan jeg nemlig godt lide til den søde marengs.

Læs også: Figentærte med friske hindbær og marcipan / Æbletærte med mazarin og nøddekaramel / Brombærtærte med frangipane og chokolade / Macarons med citron og hvid chokolade

Citrontærte med marengs Citrontærte med marengs

Citrontærte med marengs (til 6-8 personer)

  • Bund: 50 g flormelis
  • 80 g blødt smør
  • 150 g hvedemel
  • 15 g mandelmel (købt eller blend dit eget)
  • 1 nip salt 
  • 1 æggeblomme
  • Italiensk marengs:
  • 3/4 dl vand
  • 160 g sukker
  • 100 g æggehvide
  • Lemon curd: Opskrift finder du lige her

 

Så nemt er det: Start med at lave bunden ved at piske blødt smør og flormelis, til det akkurat er pisket sammen. Pisk æggeblommen i. Si mandelmel, salt og hvedemel i og vend det i dejen. Saml dejen med hænderne men undgå at ælte. Tryk dejen flad, pak den ind i film og sæt den på køl i minimum 30 minutter – gerne et par timer.

Rul dejen ud mellem 2 stykker bagepapir og løft den over i en 22 cm tærteform – gerne med løs bund eller silikoneform. Tryk dejen op ad kanterne. Prik bunden med en gaffel og bag den ved 170 grader varmluft i cirka 18-20 minutter. Bund og sider skal være gyldenbrune. Lad bunden køle helt af.

Lav lemon curden som det fremgår af opskriften i linket ovenover og sørg for, at den bliver helt kold, inden den kommes på den kolde tærtebund og overfladen glattes ud. Lav marengs ved at koge vand og sukker op i en gryde til en tyk sukkersirup UDEN at røre i det. Det skal nå en temperatur på 115 grader, hvis du har et sukkertermometer. Pisk imens æggehviderne stive – meget gerne i en røremaskine. Hæld den varme sukkersirup ned til de piske hvider i en tynd stråle, imens der piskes. Pisk derefter til marengsen er stiv og afkølet, cirka 5-10 minutter.

Kom marengs i en sprøjtepose med tyl og pynt tærten. For et mere rustikt udtryk kan du også komme det hele på med en ske og lave et mønster med samme. Stil tærten i toppen af en ovn under grill, til den er let gylden på toppen – hold øje! Min var færdig på under et minut. Du kan også bruge en gasbrænder. Lad tærten køle af, inden den spises.

  • Reply
    VenterPaaVinBlog
    7. august 2017 at 11:39

    Perfekt snit!

    – A

    • Reply
      Anna Bartels
      7. august 2017 at 11:50

      Tusind tak A! God dag til dig 🙂

  • Reply
    Marialottes
    7. august 2017 at 20:36

    Ej, den ser virkelig god ud! Du er så dygtig 😍

    • Reply
      Anna Bartels
      7. august 2017 at 20:44

      Du er bare for sød Maria! Tusind tak <3

  • Reply
    Ditte
    24. februar 2018 at 10:51

    Den ser virkelig lækkert ud!
    Skal man bage tærtebunden “blindt” altså med bønner eller noget andet tungt ovenpå så den ikke bobler op?
    Kan man lave den (eller noget af den) dagen i forvejen?
    Mange tak! 🙂

    • Reply
      Anna Bartels
      25. februar 2018 at 9:51

      Hej Ditte.
      Det behøver du faktisk ikke, så længe du prikker den godt med en gaffel.
      Jeg vil sige, at jo længere du venter, jo mindre sprød er bunden.
      Du kan dog lave bunden og pakke den godt ind, når den er helt kold. Og så komme lemon curd og marengs på dagen efter.
      Det vil være okay, tænker jeg 🙂

  • Reply
    Lene
    14. juli 2018 at 22:16

    Mon det vil være godt med rabarbercurd istedet ?

    • Reply
      Anna Bartels
      17. juli 2018 at 10:41

      Hej Lene.
      Det kunne være så lækkert! Virkelig god ide 🙂

  • Reply
    Lene
    10. november 2018 at 9:10

    Fin opskrift. Skal det være italiensk marengs? Vh Lene

    • Reply
      Anna Bartels
      10. november 2018 at 9:50

      Hej Lene.
      Ja det er den bedste måde at få flot og lækker marengs til en citrontærte, hvis du spørger mig.
      Det er heldigvis ret nemt at lave – hvis du bare følger opskriften nedenunder, så er det bare lige ud af landevejen 🙂
      Håber du giver dig i kast med det!
      Kh Anna

      • Reply
        Lene
        10. november 2018 at 13:13

        Tak! Jeg er i fuld gang. Kan det passse, at curden ikke er helt stiv, før den er helt kold? Lige nu på frys for at nå det, til gæsterne kommer. KH Lene

        • Reply
          Anna Bartels
          10. november 2018 at 14:40

          Hej Lene.
          Ja den sætter sig lidt mere, når den bliver kold 🙂
          Skriv endelige hvad du synes!

  • Reply
    Marieke
    10. marts 2019 at 11:08

    Hej,

    Hvor ser det bare lækkert ud!
    Ville tærten (bund og curd) kunne fryses, og så kommer man marengs på inden servering (når tærten er tøet op?

    Skal nemlig lave et par stykker til en fødselsdag, men har ikke tid til at bage det i dagene op til 😕

    • Reply
      Anna Bartels
      10. marts 2019 at 16:00

      Hej Marieke.
      Jeg skal være ærlig at sige, at jeg aldrig har prøvet at fryse den, så det ved jeg ikke.
      Men jeg har lige givet det en google søgning, der siger, at det kan du faktisk godt.
      Du kan evt. læse lige her hvordan: https://www.leaf.tv/articles/how-to-freeze-a-lemon-meringue-pie/
      Skriv endelig hvad du finder ud af 🙂
      Kh Anna

  • Reply
    Johanne
    19. marts 2019 at 19:26

    Så er curd og mørdej på køl 🙂 glæder mig til at færdiggøre det i morgen! Jeg har ikke et termometer til sukkersiruppen er der en anden måde jeg kan vide om den er færdig?

    Kh
    Johanne

    • Reply
      Anna Bartels
      20. marts 2019 at 9:47

      Det lyder skønt Johanne! Italiensk marengs er lidt mere besværligt, da sukkersiruppen helst skal nå den rigtige temperatur.
      Hvis du ikke kan få fat i en, vil jeg anbefale dig bare at holde godt øje med siruppen. Du skal, som opskriften skriver, ikke røre i den, men vente til den er tyknet og bobler godt.
      Så burde den være der 🙂
      Kh Anna

      • Reply
        Rosa-Maria Asante
        17. april 2019 at 3:18

        Kan man sætte mørdejen på køl til dagen efter, og så bage den dér? Det lyder så lækkert!!!!

        • Reply
          Anna Bartels
          17. april 2019 at 11:16

          Hej Rosa-Maria.
          Ja det bør ikke være noget problem.
          Du kan bare lade mørdejen blive i filmen natten over på køl og tage den ud og komme den i formen, når du skal bruge den.
          God fornøjelse!
          Kh Anna

Svar

Instagram