Croque madame – ultimativ søndags morgenmad

7. maj 2017

Croque madameHar du tømmermænd, seriøse smeltet oste-cravings eller bare lyst til lidt forkælelse på en weekend morgen? Så skal du altså lige læse med her. Jeg tror, at jeg smagte min første croque madame / monsieur – forskellen på disse 2 er, at der er et smilende spejlæg på toppen af førstnævnte – for et års tid siden. Og det smager altså virkelig lækkert. Ret frådern faktisk. Så da jeg fik en sød veninde på besøg for ikke så længe siden, gik vi i køkkenet. Vi havde nemlig i lidt for lang tid snakket om at lave vores egen version. Slet ikke en dårlig ide!

En croque madame består først og fremmest af 2 lækre skiver brød. Vi brugte friskbagte skiver af surdejsbrød fra bageren. Og så er den fyldt med god skinke, en smule sennep, godt med ost og en bechamel-lignende sauce. Og så et smilende spejlæg på toppen. Det er altså virkelig GUF! Hvis du ikke er til spejlæg, kan du sagtens undlade det – så laver du bare en croque monsieur i stedet. Det er muligvis ikke den sundeste morgenmad, men det smager seriøst godt. Og så kan du nemt imponere dem, der skal spise den. Den er nemlig slet ikke så besværlig at lave.

Mere morgenmadsinspiration: Koldhævede, æltefrie boller / Verdens bedste brød / Tykke gulerodskage-pandekager / Bagt grød med pærer, dadler og nøddeknas

Croque madame Croque madame Croque madame

Croque madame (til 2 personer)

 • 4 skiver godt brød, fx surdejsbrød
 • 1 spsk smør
 • 1 lille spsk mel
 • 1,5 dl mælk
 • sennep
 • 4 skiver god skinke
 • 80-100 g god ost, fx a la cheddar eller emmentaler
 • 2 æg
 • salt, peber og olivenolie
 • muskatnød

 

Så nemt er det: Start med at lave oste-bechamelsovsen: smelt smør i en gryde, kom melet i og pisk det ved middel-høj varme i et minut eller 2. Tilsæt halvdelen af mælken og pisk det, indtil det bliver tykt. Tilsæt resten af mælken og pisk, til sovsen bliver tyk og bechamel-lignende. Smag til med salt, peber og et lille drys fintrevet muskatnød. Riv osten groft og rør en lille håndfuld i sovsen – gem resten til senere.

Smør den ene side af hvert brød med et tyndt lag sennep. Kom en spsk ostesauce på 2 af skiverne, kom 2 skiver skinke ovenpå og en spsk ostesauce igen. Kom de andre skiver brød (uden fyld) ovenpå, med sennepssiden nedad. Top med en spsk ostesauce og drys med revet ost på toppen efter temperament.

Bag brødene i ovnen ved 180 grader varmluft i cirka 15 minutter, eller til brødet er sprødt på siderne og osten gylden på toppen. Steg imens spejlæg på en pande i en spsk olivenolie, til de stadig er en smule smilende i blommen. Slut med at placere et spejlæg på hver croque og drys evt med flagesalt og friskkværnet peber.

  Svar