Hjemmelavet mandelsmør

6. august 2016

Hjemmelavet mandelsmør photo IMG_0380_zps4dprecoo.jpg
Hvorfor har jeg ikke lavet hjemmelavet mandelsmør før? Eller det er måske ikke helt rigtigt. Jeg lavede det faktisk for 2-3 år siden, men det var også kun den ene gang, for for at være helt ærlig, så var jeg ikke så vild med det. Det var svært at vende sig til den lidt klistrede fornemmelse, nøddesmør kan give i ganen. Men det skal altså også lige siges, at det var før, jeg kunne lide peanutbutter. Ja, jeg ved det godt – hvordan kan man leve uden peanutbutter? I dag er jeg KÆMPE fan af peanutbutter og spiser det næsten hver dag, så derfor tænkte jeg, at jeg måtte give det der mandelsmør endnu en chance. Og heldigvis for det! Selvom jeg ikke lige havde troet, at jeg skulle komme til at sige det, så er mandelsmør faktisk næsten bedre end peanutbutter.

Hjemmelavet nøddesmør er simpelthen så nemt at lave. Hvis du laver det med mandler, så er det også meget billigere at lave det selv. Det tager ikke mere end 20 minutter, og du kan krydre det præcis, som du bedst kan lide det. Jeg har tilsat lidt kanel og havsalt, der begge understøtter og fremhæver den lækre ristede mandelsmag. Du skal bare have en god foodprocessor eller lignende og blende til den ønskede konsistens. Jeg har lavet en step-for-step billede guide nedenunder, så du kan se processen undervejs. Spis fx dit hjemmelavede mandelsmør på grød, på bananpandekager eller bananvafler, på is, i dressinger, smøret på hjemmebagt brød eller æblebåde eller selvfølgelig bare med en ske – det gør jeg 😛

Inden længe kommer der også en ny opskrift her på bloggen, hvor du kan bruge mandelsmørret, så gem lige lidt, hvis det er muligt 😉

Læs også: Hjemmelavet cashewsmør med vanilje og havsalt / Hjemmelavet hasselnøddesmør / Mandelsmør fyldte dadler med chokolade

Hjemmelavet mandelsmør photo IMG_0375_zpsesxavn9p.jpg
Hjemmelavet mandelsmør photo IMG_0376_zpslpudggk6.jpg
Hjemmelavet mandelsmør photo IMG_0377_zpsebz14g9q.jpg
Hjemmelavet mandelsmør photo IMG_0378_zpszuej7bps.jpg

Hjemmelavet mandelsmør (et lille glas)

  • 200 g mandler (du kan sagtens bruge flere for en større portion)
  • salt
  • evt krydderi som kanel, vanilje eller lignende

Så nemt er det: Start med at riste mandlerne i ovnen ved 180 grader i 8-10 minutter, og lad dem derefter køle af i 5 minutter. Kom alle mandlerne i en god blender og blend. Jeg bruger denne blender (affiliate link), der er super til prisen. Først vil mandlerne blive til mel, derefter vil det klumpe lidt sammen og tilsidst vil det blive til mandelsmør. Du skal bare blende, til du opnår den ønskede konsistens. Brug evt. en dejskraber til at skubbe det ned af siderne, når det begynder at klumpe lidt.

Det tager ikke mere end 5-10 minutter. Blend til sidst salt og evt kanel eller lignende i. Smag til (jeg brugte cirka 1/2-3/4 tsk salt og en lille tsk stødt kanel) og opbevar på et glas på køl.

  • Reply
    Venterpaavin
    6. august 2016 at 14:34

    Nøddesmør er så vanedannende. Og det ser jo så nemt ud – må have skaffet mig en foodprocessor (:

    – K

    • Reply
      Anna Bartels
      6. august 2016 at 17:18

      Jeg er helt enig K – det smager alt for godt!
      Ja, det må du altså 😉

  • Reply
    Kamilla
    7. august 2016 at 15:28

    Hej Anna
    Elsker mandelsmør, men jeg er gået lidt kold på at lave det i min blender. Begynder at overveje en foodprocesser. Kan du anbefale en?

    • Reply
      Anna Bartels
      7. august 2016 at 16:27

      Hej Kamilla.
      Jeg bruger en fra Moulinex, ‘Masterchef 20’hedder den, og den er super god men vist også over 20 år gammel 😛 Så jeg er ikke sikker på, at du kan få den mere…
      Ellers ville jeg kigge lidt på anmeldelser på nettet 🙂

  • Reply
    Kamilla
    7. august 2016 at 21:57

    Tak for svaret Anna😊 Må Google mig lidt frem😊

  • Reply
    Katrine
    28. august 2016 at 18:38

    Jeg har aldrig lavet min egen mandelsmør, men det skal jeg helt sikkert prøve snart! Det er så lækkert ud, og er jo, som du skriver, SÅ nemt at lave.

    • Reply
      Anna Bartels
      28. august 2016 at 19:16

      Ja lige netop!
      Ej så må du prøve at lave det Katrine – man bliver helt afhængig 😉

Svar

Instagram