Nemme koldhævede gulerodsboller

6. september 2015

Nemme koldhævede gulerodsboller photo IMG_5838_zpsrfnauvjb.jpgFor mig er der ikke meget, der slår friskbagte boller om morgenen. Især lækre, koldhævede gulerodsboller. Jeg ved ikke, om du bager dine egne boller, men det kan altså virkelig anbefales. Og det er faktisk slet ikke besværligt eller tidskrævende. Især ikke når de er koldhævede. Man skal bare bruge 10 minutter på ‘at lægge en dej’ om aftenen (ja det udtryk har vi det utrolig sjovt med herhjemme 😉 ), og så skal dejen bare klattes op til boller næste morgen og bages i ovnen – super nemt og ret luksus.

Det bedste ved boller er også, at de kan laves i så mange forskellige versioner. For det første er der mange forskellige slags mel, mængder af gær, vand, hæve- og bagetid og så kan de ‘fyldes’ med lige det, man har lyst til eller har i skabet. Ofte kan man bare prøve sig lidt frem. Denne gang havde vi nogle gulerødder i køleskabet, så det blev en gulerodsversion – og hvis jeg skal være helt ærlig, så er gulerodsboller også en af favoritterne. Udover gulerødder er der også godt med solsikkekerner i, og bollerne er dejligt fugtige og både gode til morgenmad, frokost eller til fryseren.

Find endnu flere bolleopskrifter lige her.

Nemme koldhævede gulerodsboller photo IMG_5833_zpsuebawtph.jpg

Der er som sagt mange måder, man kan lave boller på. Og der ligger allerede rimelig mange opskrifter på bloggen allerede. Hvis du leder efter mere inspiration, så kan du kigge på disse boller-opskrifter nedenunder. Den hurtige læser vil kunne se, at jeg er ret glad for de koldhævede versioner:

Nemme koldhævede gulerodsboller photo IMG_5834_zpshv0tajxu.jpg

Nemme koldhævede gulerodsboller (10 stk)

  • 2,5 dl lunkent vand
  • 7 g gær
  • 1 dl A38
  • 1 tsk sukker + 1 lille tsk salt
  • 3 mellemstore gulerødder, groftrevne
  • 3/4 dl solsikkekerner
  • 1 dl havregryn
  • 150 g fuldkornshvedemel
  • ca 300 g hvedemel
  • 1 stor tsk blødt smør

Så nemt er det: Start med at røre gær ud i vandet og tilsæt så A38, salt, sukker, groftrevne gulerødder, havregryn og solsikkekerner. Rør fuldkornshvedemelet i og ælt derefter hvedemelet i lidt ad gangen og tilsidst klatter af det bløde smør i. Jeg brugte en røremaskine – denne (affiliate link), der er super god til prisen. Ælt gerne i 5 minutter – dejen skal være lidt klistret – og dæk så skålen med et fugtigt viskestykke og kom på køl til næste morgen.

Klat cirka 10 boller ud på en bageplade med bagepapir og lad dem efterhæve i 20 minutter. Bag bollerne ved 200 grader over- undervarme i cirka 20 minutter. Lad dem køle lidt af, inden du spiser dem.

  • Reply
    Claudia
    19. september 2015 at 7:55

    Jeg står og skal bage bollerne, men undrer mig over de 7g gær? kan det passe?

    • Reply
      Anna
      19. september 2015 at 10:01

      Hej Claudia.
      Ja det er helt rigtigt med 7 g gær. Når man koldhæver boller i længere tid som her, skal der ikke bruges så meget gær 😉
      kh Anna

  • Reply
    Dorthe
    13. januar 2017 at 17:52

    Virkelig lækre

    • Reply
      Anna Bartels
      13. januar 2017 at 20:49

      Dejligt at høre Dorthe! 🙂

  • Reply
    Charlotte
    10. maj 2017 at 8:55

    Hej Anna,
    Er det muligt at erstatte solsikkekernerne med lidt femkorndblandning istedet? KH

    • Reply
      Anna Bartels
      10. maj 2017 at 9:09

      Hej Charlotte.
      Ja det kan du sagtens! Du kan også erstatte med andre nødder/kerner, hvis du vil det 🙂
      God dag!
      Kh Anna

  • Reply
    Camilla
    8. marts 2018 at 11:25

    Virkelig lækre boller. Jeg sværger altid til denne opskrift, når vi skal have “nybagte boller” herhjemme 🙂 Det er bare så super nemt, når tiden ikke er til det med en baby på 3 mdr.

    • Reply
      Anna Bartels
      8. marts 2018 at 18:52

      Hvor er det bare dejligt at høre Camilla!
      Tak for din kommentar ♡

  • Reply
    Marianne
    16. januar 2019 at 6:14

    Hej Anna, du skriver bagning ved over-undervarme. Gælder det også hvis jeg bager 2 plader på én gang, eller anbefaler du så varmluft?

    • Reply
      Anna Bartels
      16. januar 2019 at 10:16

      Hej Marianne.
      Jo du har helt ret! Varmluft når du bager flere plader 🙂

  • Reply
    Anita
    16. januar 2019 at 21:02

    De ser virkelig lækre ud. Kan man fryse dem og så lune dem inden servering?

    • Reply
      Anna Bartels
      16. januar 2019 at 21:08

      Hej Anita.
      Ja det kan du sagtens!
      Jeg håber, at du kan lide dem 🙂

  • Reply
    Nanna
    10. maj 2019 at 19:13

    Hej Anna
    Kan jeg erstatte A38 med plantemælk? Eller skal det være tygtflydende? Er veganer, og vil gerne afprøve din opskrift til min fødselsdag:)
    Bedste hilsen Nanna

    • Reply
      Anna Bartels
      10. maj 2019 at 23:56

      Hej Nanna.
      Ja det burde du godt kunne.
      Hvis du kan finde en vegansk neutral yoghurt, ville jeg dog bruge den i stedet for.
      Yoghurt giver nemlig en smule mere fugtighed 🙂
      Skriv endelig hvordan det går!
      Kh Anna

Svar

Instagram