Grove scones med cheddar og karamelliserede rødløg

6. oktober 2016

Grove scones med cheddar, timian og karamelliserede rødløg photo IMG_0054_zps2pyhisi5.jpgGrove scones med cheddar, frisk timian og karamelliserede rødløg – perfekt som tilbehør til varme supper. Det kan godt mærkes, at det er blevet efterår udenfor nu. Selvom himlen er blå, og solen skinner, så er det virkelig koldt om morgenen. Så koldt at jeg næsten overvejer vanter… Efterår og snart kommende vinter betyder også, i hvert fald for mig, at jeg får en større lyst til varme supper, allerhelst med friskbagt brød til. Jeg havde dog lyst til at prøve noget anderledes, en ide som jeg fik inspiration til i England i sommers. Her købte vi nemlig nogle virkelig velduftende scones med cheddarost, og de smagte enormt lækkert. Det måtte jeg simpelthen prøve at lave herhjemme 🙂

Mine scones er ikke søde, men salte og lavet på en blanding af almindelig hvedemel og fuldkornsmel, kærnemælk (som rigtige scones skal) og så er de fyldt med frisk timian, søde karamelliserede rødløg og en god, smagfuld cheddarost. Aller bedst når de kommer lune fra ovnen. Muligvis det bedste brødlignende tilbehør, jeg har fået serveret til suppe, og det er bestemt ikke sidste gang, at de kommer på bordet. De er nemlig ret nemme at lave, og man kan fylde dem med alt muligt fra ost til nødder, grøntsager, krydderurter og lignende.

Læs også: Scones med chokolade eller blåbærscones med mandler.

Grove scones med cheddar, timian og karamelliserede rødløg photo IMG_0060_zpswx09dcel.jpg

Grove scones med cheddar, timian og karamelliserede rødløg (8 stk)

 • 1 stort rødløg
 • 150 g hvedemel
 • 150 g fuldkornsmel
 • 1 tsk bagepulver
 • 1/3 tsk natron
 • 1,25 dl kærnemælk
 • 1 æg
 • 1 spsk honning
 • 75 g smør
 • 1 stor tsk frisk timian, plukket af stilke
 • 1 stor håndfuld revet, moden cheddar (gerne en med smag)
 • olivenolie + salt + sukker

 

Så nemt er det: Start med at komme smørret i fryseren i 30-45 minutter. Skræl rødløget, skær det i tynde både og steg det et par minutter i 1 spsk olivenolie på en varm pande. Skru herefter ned for varmen, krydr med salt og 1 stor tsk sukker (sidstnævnte kan undlades men giver ekstra karamellisering) og lad løgene karamellisere og blive bløde – det tager cirka 10 minutter. Lad dem køle af.

Bland mel, bagepulver, natron, frisk timian og et drys salt i en skål. Pisk æg og honning i kærnemælken. Riv det iskolde smør groft ned i melblandingen og smuldr det let sammen med fingrene, så du ender med stadig at have lidt klumper. Vend hurtigt kærnemælksblandingen i sammen med rødløg og groftrevet cheddar. Stop når dejen netop hænger sammen og er ensartet (jo mindre du rører, jo bedre).

Kom dejen ud på et meldrysset bord, form den til en rund form på ca 2-3 cm tykkelse og skær den ud i 8 “lagkagestykker”. Fordel dine scones på en bageplade med bagepapir, pensl med kærnemælk og drys med revet ost og lidt havsalt. Bag dem ved 220 grader over-undervarme i ca 15-17 minutter, til de er sprøde og gyldne. Lad dine scones med cheddar afkøle en smule og spis dem lune, fx til suppe eller med iskoldt smør.

 • Reply
  Louise / Fru Kofoeds Køkken
  6. oktober 2016 at 13:38

  Nøj, manner, hvor lækkert! Kan jeg lige få 5 af dem? Så kyler jeg min frokost ud 🙂

  • Reply
   Anna Bartels
   6. oktober 2016 at 18:00

   Tusind tak! Haha jeg sender dem fluks afsted Louise 😉
   De var virkelig også bare gode – ost, scones og karamelliserede løg, det kan bare aldrig blive en dårlig kombi, hvis du spørger mig 😛

 • Reply
  sabrina jensen
  6. oktober 2016 at 18:16

  Århh. De lyder alt for lækre! De skal vist prøves af 😀

  • Reply
   Anna Bartels
   6. oktober 2016 at 18:26

   Tak søde Sabrina! De var virkelig heller ikke dårlige 😉

 • Reply
  Randi
  7. oktober 2016 at 16:55

  Hej Anna
  Kan jeg erstatte rødløgene med noget andet? Er ikke så vild med løg. De skal i hvert fald prøves😊

  • Reply
   Anna Bartels
   7. oktober 2016 at 17:47

   Hej Randi.
   Kan du lide porrer eller forårsløg? Eller kunne du måske prøve med fennikel? Disse ting karamelliserer dog ikke lige så godt som løg. Ellers kunne du måske prøve med soltørrede eller langtidsbagte tomater? Det tror jeg ville smage virkelig godt! Sidstnævnte kan du finde en opskrift på her på bloggen, hvis du søger på det oppe til højre 🙂
   Skriv endelig hvad du finder ud af! Og uanset hvad, kan de altid laves uden også 😉

 • Reply
  Anni Kromann
  7. oktober 2016 at 21:05

  Kan rødløg karamellisere uden sukker? Jeg tænker på Scones!!

  • Reply
   Anna Bartels
   7. oktober 2016 at 22:37

   Der er naturligt sukker i løg, der gør, at de bliver bløde og får den søde karamelliserede smag. Hvis du ønsker ekstra karamellisering, kan du tilsætte en stor tsk sukker sammen med salt (jeg har skrevet det ind i opskriften også) 🙂

Svar