Panna cotta med æble og karamel

28. november 2015

Panna cotta med æble og karamelPanna cotta er muligvis en af mine yndlingsdesserter. Fløjsblød, fin vaniljeprikket og helt simpel. Inden jeg smagte det for første gang, havde jeg en forestilling om, at panna cotta var en ret besværlig dessert. Men tvært imod er det faktisk forholdvist nemt og hurtigt at lave, og så er det en dessert, der kan forberedes dagen før og stå i køleskabet, til den skal serveres. Og denne panna cotta med æble og karamel er slet ingen dårlig kombination.

Der er egentlig allerede en opskrift på panna cotta med hindbærcoulis på bloggen (se bare her), men den anden dag fik jeg en ide til en efterårsversion af panna cotta med æble og karamel. Jeg har forsøgt at erstatte en smule af fløden med mælk for at opnå en lidt lettere konsistens, og det fungerede så fint. I bunden af den fine vaniljeprikkede panna cotta ligger der en lag af dulce de leche karamel og en god skefuld let tilberedte æbletern. En kombination af sød karamel, let syrlige æbletern og vanilje-flødecreme, der bare slet ikke er til at stå for.

Find flere dessertopskrifter lige her.

Panna cotta med æble og karamel
Panna cotta med æble og karamel

Panna cotta med æble og karamel (cirka 5 personer)

 • 2 æbler
 • 3,5 dl piskefløde
 • 2,5 dl sødmælk
 • 60 g sukker
 • 1 vaniljestang
 • 3-4 blad husblas*
 • 5 små spsk flydende karamel (find fx nem opskrift her)

 

Så nemt er det: Start med at skrælle æbler og skære dem i små tern. Kom æbletern og 4 spsk vand i en gryde med låg ved mellem-lav varme, til ternene er blevet lidt møre men stadig har bid (cirka 15-20 minutter). Undgå at røre for meget ved det, for æbleternene skal ikke moses ud. Kom dem op på en tallerken for at køle af.

Lig husblas i blød i rigeligt koldt vand. Flæk vaniljestang, skrab kornene ud og mas sammen med lidt af sukkeret. Kom fløde, mælk, sukker og vaniljekorn + -stang i en lille gryde og kog langsomt op til lige før kogepunktet – rør hele tiden! Tag fløden af varmen, lige inden den koger. Pil vaniljestangen op, vrid husblad for vand og rør det hurtigt og grundigt i den varme flødecreme. Lad flødecremen svale i 15 minutters tid på køkkenbordet og si det. Fordel karamel på bunden af cirka 5 glas, top med masser af de afkølede æbletern og overhæld til sidst med flødecremen. Stil glassene på køl i minimum 4 timer og meget gerne natten over.

*Jeg vil anbefale 3,5 blad husblas. Jeg valgte at komme 3 i, men den blev ikke fuldstændig stiv, da jeg havde erstattet noget af fløden med mælk. Det gjorde dog ikke mig noget, da jeg ikke er så vild med, hvis den bliver for budding-agtig. Hvis du ønsker en mere sat panna cotta, så kom 3,5 eller 4 blad husblas i. 

 • Reply
  Maria Hoffbeck
  28. november 2015 at 12:59

  Det ser helt uimodståeligt ud 🙂
  Flot pyntet på toppen.

  Jeg vil ønske dig en skøn weekend med hul på julen 🙂

  • Reply
   Anna
   28. november 2015 at 13:57

   Hvor er du sød Maria – det er virkelig også en ret god kombi med æble og karamel 😉
   Og tusind tak! Det er jeg glad for, at du siger. Jeg havde nemlig lidt svært ved at finde ud af, hvordan jeg kunne pynte sådan et glas… 😛
   Du må også have en dejlig weekend!

Svar