Opskrift guide: Lav dine egne dampede bao

11. oktober 2017

img_4231Bløde, asiatiske og dampede bao boller fyldt med det lækreste snaskede, smagsfulde og møre kød. Jeg har først lige stiftet bekendtskab med den asiatisk fyldte bolle, og i dag vil jeg lære dig, hvordan du laver den. Jeg har nemlig været så heldig at blive inviteret forbi cafe og restauranten Sidecar og i køkkenet med Maobao. Her lærte jeg at lave bollerne fra en rigtig bao-mester. De kan sammenlignes lidt med en åben og mere luksusversion af pitabrødet, og de er faktisk slet ikke særligt svære at lave.

Bollerne skal dampes, og de bliver helt bløde og luftige. Derefter skal du bare fylde dem med lækkert kød, sauce, grønt og sprødt. Jeg giver et på forslag herunder, men du kan nærmest fylde dem med alt. Jeg var efterfølgende forbi og smage de 3 versioner af baos fra Maobao, som du kan se i fyldte versioner på billederne her. Især den i front med marineret, mørt svinekød i en snasket hoisinsauce, peanuts, koriander og syltede agurker var mega lækker. Bollerne var jeg et par uger før i køkkenet og lære at lave sammen med bao-mesteren. Det vil jeg forsøge at lære jer herunder.

Vild med asiatisk? Læs også: Thai beef salad / Asiatisk risgrød med kylling, soya og peanuts / Asiatisk rejecocktail / Asiatiske fiskedeller

skaermbillede-2017-10-07-kl-17-58-30img_4098img_4100img_4104

Tips til fyld:

  • Pulled pork vendt i hoisinsauce med friske koriander, syltede agurker og grofthakkede peanuts.
  • Lynstegt okse-tykstegsfilet toppet med en dressing af tyk soya, lime, chili og ingefær + tynde skiver af agurk, mango, grofthakkede peanuts og friske koriander.
  • Sprødstegt paneret kylling med strimler af gulerødder vendt i lidt hvidvinseddike + chilimayo og friske koriander.
  • Sprødstegt paneret torsk med ærtepure eller tartarsauce, syltet fintsnittet kål og friske koriander.
  • For en vegetarisk version kan du marinere tofu i hoisinsauce, stege det sprødt på panden og bruge samme fyld som en af de tre første versioner.

img_4240img_4242

Dampede bao boller (ca 20 små stk)

  • 250 g hvedemel
  • 250 g kinesisk hvedemel (kan købes i kinesiske butikker, men kan erstattes af hvedemel hvis ikke)
  • 120 g vand
  • 10 g bagepulver
  • 8 g tørgær
  • 100 g sukker
  • 3 g salt
  • 3 g mælkepulver (kan undlades)
  • 30 g flydende becel (alternativt smør)

Så nemt er det: Start med at blande alle de tørre ingredienser i en skål, gerne røremaskine (jeg bruger denne (affiliate link), der er super god til prisen). Ælt derefter resten i på én gang og ælt godt i cirka 10 minutter, til dejen bliver blød og smidig. Du kan evt tilsætte en smule mere vand, hvis dejen er for tør. Lad dejen hæve i 20 minutter et lunt sted og del den så i små portioner af cirka 30 g stykket. Rul dem til små fine boller med hænderne. Brug derefter en kagerulle til at rulle dem til ovale cirkler som på billedet ovenover. Pensl dem med en smule smagsneutral olie og klap dem sammen på midten som på billedet med den olierede del i midten. Lad dem efterhæve i 45 minutter.

Placer en asiatisk bambus damper over en gryde med kogende vand og kom et stykke bagepapir på bunden prikket med en masse huller. Damp bollerne i cirka 10 minutter med låg på dampkogeren. Hvis du ikke har en dampkoger, kan du placere et dørslag over en gryde med kogende vand eller bruge en dampindsats. Kom bagepapir prikket med mange huller i, sørg for at dørslaget ikke rør vandet og kom så et låg over, så der dannes damp. Damp ikke mere end 4-5 boller ad gangen – ellers hænger de sammen. Fyld dine dampede bao med yndlingsfyld.

  • Reply
    Camilla
    11. oktober 2017 at 17:19

    Ej hvor sejt, Anna. Det må da klart prøves så jeg ikke køber mig fattig i Københavns udvalg!;) Lækre billeder også!!
    Kh Camilla.

    • Reply
      Anna Bartels
      11. oktober 2017 at 19:49

      Det er jeg virkelig glad for at høre!
      Tak søde Camilla ♡

  • Reply
    Niklas Roar
    1. november 2017 at 19:57

    Shit, hvor ser de gode ud. 🙂 Jeg har aldrig prøvet at lave bao før, men har længe overvejet at kaste mig ud i det.

    • Reply
      Anna Bartels
      2. november 2017 at 10:01

      Det er bare fedt at høre Niklas!
      Tusind tak – det er da bare om at kaste sig i gang 😉

  • Reply
    Signe
    7. december 2017 at 15:15

    Hej Anna! Det ser super lækkert ud. Jeg har svært ved at forestille mig hvor stor gryden skal være? Skal den være mindre end bambus damperen ? 🙂

    • Reply
      Anna Bartels
      7. december 2017 at 15:20

      Hej Signe.
      Den skal være, så du kan sætte bambusdamperen nede i eller oven på gryden som et slags låg (med låg på bambusdamperen også).
      Så holder du dampen inde. Husk at komme et par cm vand i gryden også – du kan vist også bruge en stor pande 🙂
      Giver det mening?

  • Reply
    Lena Engelund Holm
    13. december 2017 at 9:14

    Hej Anna, er der ikke noget galt med mængderne. Andre opskrifter har meget mere vand og jeg synes også at den er for svær at samle med den vandmængde du har angivet? Bh Lena

    • Reply
      Anna Bartels
      13. december 2017 at 16:07

      Hej Lena.
      Jeg har lige tjekket med de professionelle for at være helt sikker 😉 men det skulle meget gerne være rigtigt.
      Der skal normalt ca 250 g mel pr 50 g væske til baos.
      Er du sikker på, at du har brugt alle 120 g vand? Dejen skal være smidig og lækker, ikke klistret og skal ælte en del tid, til den samler sig 🙂
      Nogle gange kan der også være forskel på meltyper. Du kan evt tilsætte en smule mere vand, hvis det virker for dig 🙂
      Skriv endelig hvad du finder ud af!
      Kh Anna

  • Reply
    Camilla
    17. februar 2018 at 19:26

    Hej Anna.
    Hvis jeg skal lave bao til fx 12 gæster, tror du så jeg kan lave dem lidt før og så holde dem lune og “dampede” i ovnen med en dyb bageplade med vand i bunden, så der er et dampet miljø i ovnen (ligesom man gør med købte æbleskiver)? Eller har du et andet godt forslag/erfaring? På forhånd tak:) mvh Camilla

    • Reply
      Anna Bartels
      17. februar 2018 at 21:51

      Hej Camilla.
      Jeg vil foreslå dig, at dampe dem færdige på 5-6 minutter og lad dem køle af. Damp dem ydereligere 5 minutter lige inden de skal bruges. Hvis de står for længe og holdes varme i damp bliver de misfarvede og alt for bløde.
      Håber du kan lide dem! 🙂

  • Reply
    Pernille
    21. februar 2018 at 10:28

    Hej Anna
    Det ser virkerlig lækkert ud. Jeg er totalt novice udi dampning, men overvejer at købe en elektisk dampkoger fra Philips. Tror du dine Bao-boller kan laves i sådan én?

    • Reply
      Anna Bartels
      22. februar 2018 at 9:37

      Hej Pernille.
      Ja det tror jeg sagtens, at du kan. Intet problem i det 🙂
      Skriv endelig hvordan det går, så vi kan tippe andre!

Svar

Instagram