Go Back
+ servings
Valnøddeboller med surdej

Valnøddeboller med surdej

Lækre, sprøde og saftige valnøddeboller med surdej til morgenmad. Du får 8 store eller 10 små boller.
5 fra 1 stemme
Antal: 9 stk
Forberedelse4 timer
Tilberedelse16 minutter
Hævetid8 timer

Ingredienser

Fodring af surdej

  • 100 g vand (lillefingervarmt)
  • 100 g surdej (stuetemperatur)
  • 100 g mel (gerne 75 g hvede og 25 g fuldkorn)

Surdejsboller

  • 400 g vand (lillefingervarmt)
  • 100 g fuldkornsmel
  • 400 g hvedemel (almindelig, tipo 00 eller manitoba)
  • 85 g valnødder (grofthakkede)
  • 100 g aktiv surdej
  • 14 g salt
  • evt. gær på størrelse med en ært

Noter

Fordring af surdej: Hvis du er væk hele dagen, kan du også fodre din surdej med 25 g surdej i stedet for 100 og lade den hæve i 8-9 timer. Så burde den være klar, når du kommer hjem. 
Tip: lær din surdej at kende. Så ved du, hvor længe den er om at hæve og dermed, hvor mange timer/hvor meget surdej du skal bruge i fodringen. 

Fremgangsmåde

Fodring af surdej

  • Rør surdej, vand og mel godt sammen. Skrab gerne dejen fra skeen af med dine fingre, så du får lidt af dine gode bakterier ned i surdejen.
  • Læg et låg løst på og sæt en elastik omkring kanten af surdejen, så du kan se, hvornår den er hævet til 200 %. Der er den klar til at bage med.

Surdejsboller

  • Autolyse: Når du kan se på din surdej, at den er klar om en times tid, skal du røre vand og de to meltyper sammen.
  • Sæt låg på og lad den stå på køkkenbordet. Her vil melet optage vandet og dejen blive mere sammenhængende.
  • Når din dej har ligget til autolyse, og din surdej er aktiv (har hævet til dobbelt størrelse), skal du røre autolyse-dejen, surdej, salt og grofthakkede valnødder sammen.
  • Vælger du at tilsætte gær (læs længere oppe), kan du røre det ud i en spsk surdej og komme det med i.
  • Kom dejen over i en ren skål (gerne en condibøtte) smurt med lidt olie.
  • Lad den stå tildækket på køkkenbordet og påbegynd foldning (over 3-4 timer):

Foldning

  • I den første time skal du folde dejen hvert 20. minut – altså tre gange. Du folder dejen med dine hænder ved at folde alle fire “hjørner” indover midten én ad gangen.
  • Derefter folder du dejen på samme måde hver time af to omgange.
  • Lad den evt stå en time mere på køkkenbordet herefter og sæt så dejen på køl natten over – dækket med låg eller fugtig viskestykke.

Bagning

  • Tag dejen ud af køleskabet (gerne en times tid før bagning).
  • Tænd ovnen på almindelig ovn, med en bageplade i, på fuld hammer.
  • Når ovnen og bagepladen er varm, skal du forsigtigt hælde dejen ud på en meldrysset bordplade.
  • Brug en dejspatel eller andet skarpt til at skære boller ud.
  • Placer boller på et bagepapir og træk dette bagepapir forsigtigt over på den brandvarme bageplader.
  • Skru ned på 225 grader og bag dine boller i 14-20 minutter (afhængig af størrelse), til de er sprøde og lyder hule, når du banker på bunden.
  • Lad dem afkøle lidt, inden du spiser dem.