Go Back
+ servings
Nemme æltefrie surdejsboller

Nemme æltefrie surdejsboller

5 fra 4 stemmer
Antal: 8 stk

Ingredienser

Fodring af surdej (3-4 timer før)

  • 100 g mel (gerne 3/4 hvede og 1/4 fuldkorn)
  • 100 g vand (lillefingervarmt)
  • 100 g surdej (jeg tager min surdej ud af køl aftenen før)

Surdejsboller

  • 400 g vand (lillefingervarmt)
  • 100 g fuldkornsmel
  • 400 g hvedemel
  • 100 g aktiv surdej
  • 14 g salt
  • Evt. gær på størrelse med en stor ært (hvis din surdej ikke er så stærk)

Noter

*jeg sætter en elastik om, så jeg kan se, hvor meget den har hævet
Du kan evt. se step-by-her her

Køkkenudstyr

  • Dejspatel

Fremgangsmåde

Fodring af surdej

  • Rør de tre ting sammen og lad det stå og hæve (blive aktiv). Når den er hævet til dobbelt størrelse, er den klar.*

Surdejsboller

  • Rør vand sammen med fuldkornsmel og hvedemel i en skål.
  • Lad det stå tildækket i en time eller to (dette kaldes autolyse). Tilpas det med at din surdej er aktiv.
  • Rør derefter aktiv surdej, salt og evt. gær (gerne rørt ud i en spsk surdej aktiv surdej, så det opløses) i skålen, til det er ensartet.
  • Lad det stå tildækket på køkkenbordet og påbegynd foldning (over 3-4 timer):
  • I den første time skal du folde dejen hvert 20. minut – altså tre gange. Du folder dejen ved at bruge din hånd til at folde alle fire “hjørner” indover midten én ad gangen.
  • Derefter folder du dejen på samme måde hver time af to omgange.
  • Lad evt. dejen stå en time mere på køkkenbordet herefter og sæt så dejen på køl natten over – dækket med låg eller fugtig viskestykke.
  • Tag dejen ud af køleskabet (gerne en times tid før bagning).
  • Tænd ovnen på almindelig ovn, med en bageplade i, på fuld hammer.
  • Når ovnen og bagepladen er varm, kan du forsigtigt hælde dejen ud på et meldrysset bord og bruge en dejspatel eller andet skarpt til at skære boller ud. Gør det så forsigtigt som muligt.
  • Placer bollerne på et bagepapir og træk dette bagepapir forsigtigt over på den brandvarme bageplade – her er det godt med hjælpende hænder.
  • Skru ned på 250 grader og bag dine boller i 12-18 minutter (afhængig af størrelse og din sprødheds-smag), til de er sprøde og lyder hule, når du banker på bunden.