Go Back Email Link
+ servings
Koldhævede boller - nemme og æltefrie

Koldhævede boller – nemme og æltefrie

Nemme og æltefrie koldhævede boller til morgenmad, brunch og fødselsdag. De nemmeste boller, hvor du kan lave dejen på 5 minutter aftenen før.
5 fra 1 stemme
Antal: 9 stk
Forberedelse10 min
Tilberedelse18 min
Hævetid10 t

Ingredienser

  • 4,5 dl vand (koldt )
  • 8 g gær
  • 2 spsk olivenolie
  • 1 spsk sukker
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl frø og kerner (fx sesamfrø og solsikkekerner)
  • 12 g fint salt
  • 100 g fuldkornsmel
  • 350 g hvedemel

Noter

Jeg har bagt disse boller MANGE gange. Og har eftertestet og fundet frem til, at jeg faktisk godt kan lide at tilføje lidt ekstra salt (dermed forslaget om de 12 g nedenunder), krydre med stødt kardemomme og nogle gange lidt ekstra hvedemel også. Du skal være opmærksom på typen af fuldkornsmel, for er det en meget grov type, skal du kun bruge 100 g fuldkornsmel og så 350 g hvedemel.

Fremgangsmåde

Aftenen før

  • Opløs gær i koldt vand.
  • Rør olivenolie, sukker og salt i.
  • Tilsæt resten af ingredienserne og rør til al mel er rørt ud i dejen.
  • Dæk skålen med låg eller film og sæt den på køl natten over.

Næste morgen

  • Tag skålen ud af køleskabet.
  • Hvis du har tid til det, så lad den stå på køkkenbordet en times tid. Hvis du er mere utålmodig, så drop dette step.
  • Tænd ovnen og skru op på så høj over-undervarme som muligt (250 grader i mit tilfælde).
  • Brug 2 skeer til at klatte bollerne op på en bageplade med bagepapir og drys evt. med havregryn eller kerner på toppen.
  • Når ovnen er varm, skal du skrue ned på 220 grader og med det samme sætte bollerne ind.
  • Bag bollerne i cirka 18-20 minutter, til de er sprøde og gennembagte.
  • Lad dem afkøle en smule, inden de spises.