Go Back
+ servings
Koldhævede boller med yoghurt og kerner - nemme, æltefrie

Koldhævede boller med yoghurt

En super nem opskrift på koldhævede boller med en rest yoghurt og kerner. Rør dejen sammen aftenen før, lad den hæve en smule på køkkenbordet og så i køleskabet natten over. De saftigste boller der holder sig gode mange dage. Opskriften giver 8 større boller eller 10 små.
5 fra 4 stemmer
Antal: 8 stk
Forberedelse10 minutter
Tilberedelse15 minutter
Hævetid12 timer

Ingredienser

  • dl vand (lunkent)
  • 3 dl yoghurt (gerne neutral, fx A38)
  • 8 g gær
  • 1 spsk honning
  • 1 tsk fint salt (med top)
  • 9 dl hvedemel (måske lidt mindre eller lidt mere - afhænger af meltype)
  • ½ dl hørfrø
  • 1 dl solsikkekerner (plus evt. ekstra blandede kerner til toppen)

Fremgangsmåde

  • Start med at røre gæren ud i det lunke vand. Jeg bruger en condibøtte, og det kan anbefales, hvis du ofte bager.
  • Rør yoghurt i sammen med honning og salt.
  • Rør melet i lidt ad gangen. Start med 8 dl - måske du skal bruge 9 eller 10 dl. Det afhænger af din meltype, og hvor "våd" din yoghurt er. Dejen skal være lidt fugtig og klistret og ikke kunne holde sig selv - lidt som tyk havregrødskonsistens.
  • Rør kernerne i og lad dejen stå med låg på køkkenbordet, til den er vokset til dobbelt størrelse. Det tager et par timer.
  • Stil dejen på køl natten over.
  • Næste morgen skal du tænde ovnen på 230 grader varmluft og lade en bageplade opvarme med ovnen. Tag også dejen ud af køleskabet.
  • Når ovnen er varm, skal du løsne dejen forsigtigt i siderne med en fugtig dejskraber.
  • Hæld dejen ud på en bordplade fugtet med lidt vand og brug en dejhakker til at dele dejen i 8-10 boller.
  • Dyp evt. toppen af bollerne i blandede kerner og placer dem på et stykke bagepapir.
  • Hiv bagepapiret over på den varme bageplade i ovnen, hæld en kop varm vand i bunden af din ovn (det danner damp) og giv dem 14-16 minutter, indtil de er sprøde og gyldne.
  • Lad dem køle en smule af, inden du skærer og spiser dem.