Go Back
+ servings
Grovboller med kerner

Grovboller med kerner

Denne opskrift på grovboller med kerner giver 8 store eller 10 små boller. De er fryservenlig og smager skønt.
4.53 fra 17 stemmer
Antal: 8 stk
Forberedelse15 minutter
Tilberedelse15 minutter
Hævetid1 time

Ingredienser

  • 130 g kerner (fx rugkerner (klar til bagning), græskarkerner og solsikkekerner)
  • 2,5 dl vand (koldt)
  • 25 g gær
  • 1 spsk honning
  • 1 spsk olivenolie
  • 1 tsk fint salt (en stor tsk)
  • 100 g grahamsmel (eller anden fuldkornsmel)
  • 350 g hvedemel (cirka)
  • 1 tsk stødt kardemomme (kan undlades)
  • 1 æg

Køkkenudstyr

  • Røremaskine

Fremgangsmåde

  • Overhæld kerner med varmt vand og lad dem trække i 5 minutter, inden du hælder al vandet fra.
  • Opløs gær ud i det kolde vand og kom det op i en røremaskine med honning og olivenolie (du kan også ælte det med hånden, men det kan blive lidt klistret).
  • Tilsæt kerner, salt, mel og evt kardemomme og ælt i 5 minutters tid, til du har en glat dej. Hold gerne en smule mel tilbage, da det er lidt forskelligt, hvor meget din dej kan trække.
  • Lad dejen hæve et lunt sted under et viskestykke i 1 time.
  • Brug en ske dyppet i kold vand til at lave 8-10 boller af din dej og placer dem på et stykke bagepapir.
  • Tænd ovnen på 220 grader over-undervarme og lad en bageplade varme op med ovnen. Lad dine boller efterhæve imens under et klæde.
  • Pensl bollerne med et pisket æg og drys evt. med lidt ekstra kerner.
  • Når ovnen er varm, hiver du forsigtigt bagepapiret over på den varme bageplade og bager dem i 15-20 minutter, til de er gyldne og gennembagte (lyder hule, når du banker på bunden).