Go Back
+ servings
Foccacia med surdej

Surdejsfoccacia med oliven

Et super lækkert og saftigt foccacia lavet med surdej (altså helt uden gær) og oliven. Er du ikke til oliven, pynter du bare med noget andet - fx rosmarin og havsalt. Husk at du skal starte dagen før, du skal have foccacia, når du arbejder med surdej.
5 fra 1 stemme
Antal: 8 personer
Forberedelse25 minutter
Tilberedelse20 minutter
Hævetid14 timer

Ingredienser

  • 400 g tipo 00 mel (eller lignende mel med højt glutenindhold)
  • 300 g vand
  • 125 g aktiv surdej (bageklar)
  • 15 g salt
  • 150 g oliven (uden sten)
  • flagesalt
  • olivenolie

Køkkenudstyr

  • Røremaskine

Fremgangsmåde

  • Bland mel og vand i røreskålen på din røremaskine og lad det stå i 45 minutters tid. Dette kaldes autolyse og gør, at mel og vand optager hinanden og bliver en mere sammenhængende dej.
  • Din surdej skal være klar til efter disse 45 minutter - altså her skal den være hævet til dobbelt størrelse. Tilsæt aktiv surdej og salt og ælt dejen i 10 minutters tid, til den samler sig om krogen.
  • Lad dejen hæve til dobbelt størrelse. Afhængig af temperatur i rummet tager det nok 3-5 timer. Du kan evt. folde den et par gange ind under sig selv undervejs, men det behøves ikke.
  • Kom bagepapir i et ildfast fad eller form (mit fad er 20 x 20 cm) og smør med lidt olie. Hæld dejen i.
  • Lad dejen stå en times tid på køkkenbordet, inden du kommer den på køl natten over. Jeg dækker det til med et fugtigt viskestykke.
  • Tag dejen ud af køleskabet en time før bagning. Tænd ovnen på 250 grader varmluft, så det passer med, at den er klar efter en times tid.
  • Når ovnen er varm, fordeler du oliven og drypper med ekstra olivenolie på toppen. Drys med lidt flagesalt også. Lav små huller i dejen med dine fingre.
  • Kom brødet i ovnen, hæld en lille kop varmt vand i bunden af ovnen (for at lave damp - ikke et must), skru ned på 220 grader og giv det cirka 25 minutter, til det er gyldent på toppen. Du kan evt. tage brødet ud af form og bagepapir og lade det få de sidste fem minutter på en rist - så bliver bunden også sprød.
  • Lad det afkøle lidt på en rist, inden du spiser det.