Skræl løg, hak det fint og steg det et par minutter i en gryde med olivenolie.
Skyl perlebyg i koldt vand i en si og lad vandet dryppe fra.
Kom perlebyg i gryden, og rist det hele et minut eller to.
Hæld 1/3 af fonden ned i gryden, og lad det koge ind, før du tilsætter 2 dl mere og lader det koge ind.
Fortsæt med 2 dl pr gang, indtil al væsken er brugt, eller perlebyggen er mør men stadig har bid. Det tager cirka en halv times tid.
Rør i grøden ofte. På denne måde frigiver perlebyggen stivelse, der giver den cremede grødkonsistens.
Imens din bygotto simrer på komfuret, skal du knække enderne af dine asparges og skære dem i små stykker, hakke dild groft og brække den varmrøgede laks (uden skind) i små bidder.
Tag gryden af varmen, når den sidste bouillon er kogt ind, og bygottoen har den konsistens, du kan lide.
Tilsæt fintrevet citronskal, citronsaft, asparges, dild, mascarpone og varmrøget laks.
Varm grøden igennem et minut eller to, smag til med salt og peber og rør friskrevet parmesan i. Server med det samme, gerne med en sprød salat til.