Nemme ovnbagte falafler

4. september 2015

Grønne ovnbagte falafler photo IMG_5882_zpsxvhvkeid.jpgJeg kan ret godt lide falafler, og det er ikke første gang, at jeg giver mig i kast med dem. Der er nemlig allerede en opskrift på bloggen (den kan du finde lige her), og der må jeg altså ærligt sige, at de er mine yndlings. MEN jeg har i lang tid haft lyst til at forsøge med ovnbagte falafler, både for sundhedens og nemhedens skyld. Det kom der disse lækre basser ud af. De bliver ikke så sprøde, som når de steges i olie, men de er stadig virkelig gode og smager som falafler.

De ovnbagte falafler er krydret med spidskommen, koriander, cayennepeber og masser af frisk persille, der både giver god smag og en fin grøn farve. Toppen er drysset med sesam, og så er de ellers bare bagt i ovnen. Helt uden olie. Det tager vitterligt ikke mere end 5 minutters arbejde og en lille halv times tid i ovnen, og så er der falafler. Server dem til frokost eller aftensmad – gerne med hjemmelavet hummus (der kommer snart en nem opskrift på bloggen 😉 ), i fladbrød eller i en grøn salat.

Grønne ovnbagte falafler photo IMG_5891_zpsp4bk12vt.jpg

Grønne ovnbagte falafler photo IMG_5923_zps5tdvhxlv.jpg

Nemme ovnbagte falafler (12 stk)

 • 1 dåse kikærter, drænet
 • 1 løg
 • 1 fed hvidløg
 • 1 stor håndfuld frisk persille
 • 1 tsk salt
 • 1 tsk stødt spiskommen
 • 1 tsk stødt koriander
 • 1 knidspids cayennepeber
 • 1 æg
 • 3 spsk hvedemel
 • sesamfrø

 

Så nemt er det: Start med at hakke løg og hvidløg. Skyl de drænede kikærter godt og lad vandet dryppe fra. Blend kikærter med løg, hvidløg, persille, salt og krydderier, fx i en minihakker. Kom det op i en skål og rør æg og hvedemel i.

Form massen til cirka 12 falafler (så runde som muligt) og placer på bageplade med bagepapir. Drys med sesamfrø og bag i ovnen ved 200 grader i cirka 25-30 minutter – vend dem gerne efter 15 minutters tid.

 • Reply
  Patrick Elton Højstrup
  4. september 2015 at 14:54

  Falafler med æg. Hvor er det synd :'(

  • Reply
   Anna
   4. september 2015 at 15:23

   Hej Patrick – der er da altid æg i falafler?
   De fungerer som bindemiddel. Har du en anden opskrift uden æg? 🙂

   • Reply
    Patrick Elton Højstrup
    4. september 2015 at 17:25

    Hej 😀
    Nutana’s fabrikerende falafler er fx. ægge-fri. Men nu er her jo tale om de hjemmelavede. Her er en opskrift hvor der i stedet for æg er brugt vand og olie. Opskriften minder ellers meget om din.
    http://englerod.com/2015/07/02/falafel-ruller/

    Jamie Oliver bruger heller ikke æg i sine falafler.
    http://www.jamieoliver.com/recipes/vegetables-recipes/falafel-wraps-with-grilled-veg-salsa/

    Har du nogensinde prøvet (i forholdet) 2 spsk hørfra og 1 dl. vand, at bringe det i kog. Så får du en en fantastisk “klister”, der også kan bruges som bindemiddel og det er sjovt, at eksperimentere med.

    • Reply
     Anna
     5. september 2015 at 10:19

     Hej Patrick.
     Ja det kan jeg godt se. Jeg synes nu bare slet ikke, at der er noget galt med æg.
     Jeg har også hørt om hørfrø-blandingen som erstatning til æg, og det kan da sagtens være, at det skal prøves en dag 😉

 • Reply
  Dorthe Ludvigsen
  5. marts 2017 at 20:54

  Hej Anna… Kan man evt. erstatte hvedemel med andet mel og insåfald hvilke og dosis ;-))) Pft.

  • Reply
   Anna Bartels
   6. marts 2017 at 8:33

   Hej Dorthe.
   Ja, det kan du sagtens. Du skal bare være opmærksom på, at fx fuldkornsmel suger lidt mindre væske end hvedemel, så du skal nok komme 1 spsk eller 2 mere af det i. Du kan også prøve dig frem med husk (loppefrøskaller) – en stor spsk eller 2. Det suger en del mere væske end hvedemel 🙂

 • Reply
  Emilie
  11. september 2017 at 12:59

  Jeg ankommer lige lidt sent til falaffel-diskussionen her, og kan da også se, at din aller nyeste opskrift på falafler med ærter er uden æg.

  En “oprindelig” falaffel er uden æg. Jeg er stor fortaler for, at man laver mad præcist som man har lyst til, men derfor kan det jo være meget spændende at kigge tilbage på, hvordan en ret oprindeligt er blevet lavet 🙂

  Hvis man laver falafler af kikærter fra dåse, er det nødvendigt med et bindemiddel som æg, loppefrøskaller, chiafrø, hørfrø, you name it. Jeg ved ikke hvorfor, men de smelter simpelthen på panden, ellers.
  MEN! Hvis man laver falafler med kikærter man selv har haft i blød, og laver en dej der er til den tørre side, er et bindemiddel ikke nødvendigt på samme måde.

  Det forklarer forhåbentligvis, hvorfor nogle finder det underligt, når der er æg i en falaffelopskrift – og hvorfor det kan være nødvendigt, at der er det.

  • Reply
   Anna Bartels
   12. september 2017 at 9:16

   Det er bare en MEGA FED kommentar Emilie!
   Tak for at gøre os (i hvert fald mig) meget mere klog på falaflen 😉

Svar