Svenske Luciaboller med marcipan

Svenske luciaboller med marcipan

Imorgen er det Luciadag, og derfor er det jo næsten obligatorisk, at disse luciaboller med marcipan skal bages. Traditionen er egentlig svensk, her kaldes de ‘Lussekatter’, men det afholder slet ikke mig fra også at bage dem herhjemme i Danmark – og du kan også sagtens nå det endnu! Jeg er vild med dem.

Luciabollerne er bløde og smagt til med safran. Jeg har allerede taget forskud på traditionen, men det kunne godt ske, at jeg laver dem igen imorgen. Min version af luciaboller med marcipan er dog ikke helt traditionel… Jeg har tilføjet lidt stødt kardemomme i dejen og pakket et lille stykke marcipan rørt med revet citronskal i hver ende, under rosinen. Det giver et skønt lille twist til den lækre bolle. De er super gode lune med koldt smør og en kop the til. Jeg nåede kun at tage ét billede af alle luciabollerne samlet, inden de fleste blev spist, men det kan vel ikke være et dårligt tegn 😉

Find endnu flere juleopskrifter lige her.

Svenske luciaboller med marcipan

Svenske luciaboller med marcipan (8 stk)

 • 50 g smør
 • 1,6 dl mælk
 • 17 g gær
 • cirka 280 g mel
 • 3 spsk sukker
 • 1 knps salt
 • 1 tsk kardemomme
 • 0,3 g safran 
 • 1 æg
 • marcipan
 • revet citronskal
 • rosiner

 
Så nemt er det: Du skal starte med at smelte smørret i en gryde. Kom herefter det smeltede smør og mælken op i en skål og lad det afkøle til en lillefinger-varm temperatur. Smuldr gær i og rør det godt rundt. Rør også salt, kardemomme, sukker og safran i. Pisk ægget i en lille kop/skål og hæld det op i den store skål (gem dog 1 spsk pisket æg til pensling). Ælt melet i lidt ad gangen, jeg brugte en røremaskine men du kan også bruge din hænder. Dejen skal være lind og lige netop slippe hænderne. Kom et viskestykke over, og lad dejen hæve i 30 minutter et lunt sted.

Bland imens en smule marcipan med fintrevet skal fra 1 citron. Del dejen i 8 stykker på et bord, drysset med en smule mel. Rul hver del til en aflang pølse, tryk et lille stykke marcipan i hver ende og form pølsen til et s – sørg for at gemme marcipanen, så man ikke kan se det. Placer luciabrødene på en bageplade med bagepapir og sæt en rosin i hver ende, lige over marcipanstykkerne. Lad dem hæve i 30 minutter, pensl dem med resterne fra det piskede æg og bag dem i 10 minutter ved 215 grader. Skru eventuelt en smule ned hvis de bliver for mørke.

Del med nogen du holder af
Del på facebook
Del på pinterest
Del på email
Abonner
Giv besked om

Email-notifikationer er slået til som standard på din kommentar. Klik på -symbolet for at slå det fra.

4 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments