Speltotto med jordskokker, æble og ristede hasselnødder

Speltotto med jordskokker, æble og hasselnødderPå trods af kulden så er efteråret faktisk en af mine yndlingsårstider, fordi der er så mange gode råvarer, der indbyder til lækker mad. Og denne ret er, hvad jeg kalder, ultimativ hygge-mad. Speltotto, bygotto, grovere risotto eller hvad du vil kalde den. Speltotto med jordskokker tager ikke specielt lang tid at lave, men der skal alligevel kræses lidt om gryden og smages til her og der. Når maden så er færdig, skal det op i en skål og spises med en ske. Det lyder ikke helt dårligt vel? 😉

Speltotto er ligesom risotto, bare kogt på perlespelt, og i dette tilfælde også med små tern af jordskokker, rørt med lidt parmesan og toppet med skiver af sprøde efterårsæbler, frisk persille og ristede hasselnødder. Jeg kan lige love for, at det smager godt! Du kan eventuelt servere en simpel, grøn salat til – super enkelt. Vil du have inspiration til andre versioner af speltottoen har jeg både lavet speltotto med edamamebønner og speltotto med ærter og citron.

Find endnu mere inspiration til grød lige her.

Speltotto med jordskokker, æble og hasselnødderSpeltotto med jordskokker, æble og hasselnødder

Speltotto med jordskokker, æble og hasselnødder (til 3-4 personer)

  • 1 løg
  • 300 g jordskokker
  • 3 dl perlespelt
  • ca. 1 liter bouillon (jeg blandede kogende vand med bouillonterning)
  • 2 spsk philadelhia/mascarpone (kan undlades)
  • 1 lille håndfuld parmesan
  • frisk persille
  • skal fra 1 øko citron + saft fra 1/2
  • en lille håndfuld hasselnødder
  • 1 lille æble

 

Så nemt er det: Start med at skrælle/skrubbe jordskokkerne og skære dem i små tern. Skræl også løg og hak det fint. Varm en gryde med 1 spsk olivenolie og steg løg og jordskokker i et par minutter. Skyl perlespelten grundigt med koldt vand i en si, lad dem dryppe af, kom dem i gryden og lad dem svitse med i et par minutter. Hæld 1/3 af bouillonen på og lad det koge ind, før du tilsætter lidt mere bouillon (ca 1-1,5 dl ad gangen) og lader det koge ind. Fortsæt sådan indtil al din bouillon er opbrugt, eller perlespelten er mør, men stadig har lidt bid. På denne måde udgiver perlespelten stivelse, som giver speltottoen den cremede “grød”-konsistens. Det tager omkring en halv time.

Imens speltottoen koger skal du riste hasselnødderne i ovnen i 5-8 minutter ved 180 grader. Lad nødderne køle lidt af og gnub derefter den løse skal af nødderne. Skær også æbler i skiver og riv parmesanen.

Når speltottoen er klar, tager du den af varmen, rører fintrevet skal fra citronen, citronsaft, philadelphia og revet parmesan i. Smag til med salt og peber og server i en skål, topper med æbleskiver, frisk persille og ristede hasselnødder. Du kan også drysse med revet parmesan.

Del med nogen du holder af
Del på facebook
Del på pinterest
Del på email
Abonner
Giv besked om

Email-notifikationer er slået til som standard på din kommentar. Klik på -symbolet for at slå det fra.

6 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments