Svampebygotto med persille, tørrede tranebær og ristede hasselnødder

svampebygotto med persille, tørrede tranebær og ristede hasselnødder

Til min fødselsdag i weekenden lavede jeg denne svampebygotto med persille, tørrede tranebær og ristede hasselnødder, som en del af buffeten til gæsterne. Jeg var en smule betænkelig, da jeg startede og kiggede ned i gryden. Men jeg tryllede lidt, og det endte med denne ret, og det var VIRKELIG LÆKKERT!

Konsistensen er som en tyk, cremet risotto, men det er lavet på grov bulgur og uden ost – man kan kalde den en bygotto eller bulgotto om man vil. Den er nemmere end en risotto, bare sundere og mere mættende. En rigtig italiensk mamma vil helst sikkert rynke på næsen over navnet, da det ikke er en rigtig risotto/bygotto. Men den smager så godt alligevel.
I denne svampebygotto er der svampe og citronskal, som passer super godt til bulguren, og så er det toppet med soltørrede tranebær, ristede hasselnødder og frisk persille. Der lyder måske som en underlig kombination, men det smager så godt til svampebygotto. Server til kylling eller alene som vegetarisk aftensmad. En perfekt efterårsret!

Tip: du kan sagtens undlade nødder, persille eller tranebær, og du kan også drysse med friske æbletern eller andre nødder.

Se endnu flere opskrifter på diverse byg, spelt, ris osv. otto’er lige her.

Svampebygotto med persille, tørrede tranebær og ristede hasselnødder (Tilbehør til 4-5 personer – 35 minutter) 

 • 15 g tørrede svampe, fx karljohan
 • Ca. 8,5 dl kogende vand
 • 2 spsk smør
 • 1 spsk olivenolie
 • 250 g friske svampe, jeg brugte champignon
 • 2 skalotteløg ellet et almindeligt løg
 • 1 fed hvidløg
 • 350 g grov bulgur
 • 1 håndfuld tørrede tranebær
 • 1 håndfuld hasselnødder
 • Salt og peber
 • 1 citron, skal og saft
 • Lidt frisk persille


Så nemt er det: Først skal du starte med at komme de tørrede svampe i en skål og hælde de 8,5 dl kogende vand over. Stil det til side. Skyl og skær de friske svampe i skiver. Smelt 1 spsk. smør og 1 spsk. olivenolie i en dyb stegepande og steg de friske svampe i et par minutter ved høj varme, indtil de er blevet lidt bløde. Tag svampene af panden og læg dem i en tallerken. Skru varmen ned på middel og smelt den sidste spsk smør på panden. Hak skalotteløgene fint og steg dem på panden, til de er blevet bløde. Det tager et par minutter. Kom nu finthakket hvidløg på panden sammen med bulgur og “rist” det et par minutter.

Tag de opblødte, tørrede svampe op af det lune vand. Gem vandet! Hak de opblødte svampe groft og put det ned i panden sammen med “svampevandet”. Bring det i kog, kom lidt salt i, læg låg på, skru ned og lad det stå og simre i ca. 20 minutter, til al vandet er blevet opsuget af bulguren. Smag på bulguren. Hvis der er for meget bid i, kan du hælde noget mere vand ved og lade det simre videre. Når du mener bulguren er færdigkogt (det skal have en smule bid) skal du rive skallen fra 1 citron ned i. Vend også de stegte svampe og citronsaft i. Smag til med salt og peber. Tag panden af varmen og stil det til side.

Tænd ovnen på 200 grader og rist hasselnødderne på en bageplade i 5 minutter. Lad dem køle lidt af og pil så det meste af hasselnøddeskallen af. Du kan nærmest nulre den af med fingrene. Hak dem groft. Drys bulgottoen med hakkede hasselnødder, soltørrede tranebær og frisk persille.

svampebygotto med persille, tørrede tranebær og ristede hasselnøddersvampebygotto med persille, tørrede tranebær og ristede hasselnødder
Del med nogen du holder af
Del på facebook
Del på pinterest
Del på email
Abonner
Giv besked om

Email-notifikationer er slået til som standard på din kommentar. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments