Choko-banan granola med tørrede figner og nødder

Choko-banan granolaDa jeg boede hjemme, spiste jeg hver morgen A38 med hjemmelavet mysli - eller granola, som det nu så fancy hedder. Jeg brugte altid denne opskrift, hvilket betyder, at den nok også er blevet lavet mindst 30 gange. Efter jeg er flyttet hjemmefra har jeg haft en morgenmadsperiode med havregrød, og i øjeblikket spiser jeg for det meste bare havregryn eller mysli med mælk inden studiet om morgenen. Den anden dag havde jeg dog lyst til lidt forandring (og havde kurven fuld af overmodne bananer), og så skulle der laves sprød og hjemmelavet granola igen. Min opskrift på granola er faktisk sukkerfri, da bananerne tilføjer en del sødme. Derudover er der masser af grovvalsede havregryn, lidt kokosolie, god mørk kakaopulver, kardemomme, tørrede figner og blandede nødder og kerner i. Den opmærksomme læser vil måske se, at det faktisk er lidt snyd at kalde det for en chokolade granola, da der i princippet "kun" er kakao i. Men du kan sagtens (for ekstra luksus) tilføje en håndfuld hakket mørk chokolade eller kakaonips, når granolaen er helt kold. Det vil bestemt ikke være dårligt :P

TIPS:

  • Hvis du er til mere sødme, kan du tilføje 1-2 spsk honning sammen med den smeltede kokosolie.
  • Hvis du ikke er til figner, kan du i stedet bruge dadler, rosiner, abrikoser eller måske soltørrede tranebær for en smule syrlighed.
  • Ligeså kan du også bruge de nødder, frø og kerner, du har i skabet eller bedst kan lide.
  • Lav gerne en stor portion - det er nemt og kan sagtens holde sig mindst 2 uger i en lufttæt beholder.
  Læs også: Sukkerfri banan granola / Sprød æblegranola med kokos / Crunchy mysli med rugbrødsrester Choko-banan granola Choko-banan granola

Choko-banan granola med figner og nødder 

  • 2 store modne bananer
  • 3 spsk kokosolie
  • 400 g grovvalsede havregryn
  • 2 store spsk kakaopulver, usødet
  • 1 tsk stødt kardemomme
  • 1/4 tsk salt
  • 1 dl blandede frø og kerner (fx solsikke, græskarkerner og sesamfrø)
  • 1 dl nødder, evt grofthakkede (fx hasselnødder og mandler)
  • 1 håndfuld tørrede figner
  • evt 1-2 spsk honning for ekstra sødme
  • for ekstra luksus: en håndfuld hakket mørk chokolade eller kakaonips
  Så nemt er det: Start med at mose bananerne sammen med smeltet kokosolie (og evt honning). Kom resten af ingredienserne på nær figner ned til de moste bananer og blandt godt - gerne med dine hænder. Fordel på en bageplade med bagepapir og bag først ved 180 grader i 15 minutter. Rod og hak lidt rundt i det og giv det 15 minutter mere ved 140 grader. Hak lidt mere i det, sluk ovnen og lad det stå 1/2 times tid på eftervarmen, så det kan tørre helt ud. Fjerne den lille hårde stilk på fignerne og skær dem ud i små stykker. Vend dem i din granola og lad det hele køle af, før du eventuelt tilsætter chokolade og opbevarer det i en lufttæt beholder.