Kirsebærkompot med vanilje

Dulce de leche / karamel af kondenseret mælk – i 3 varianter

Dulce de leche / karamel af kondenseret mælk - i 3 varianterDu er formentligt faldet over dulce de leche før. Også kendt som karamel lavet af kondenseret mælk. Det er noget af det nemmeste (og dermed også farligste at lave), da du virkelig bare skal købe en dåse kondenseret mælk og lade den simre i en gryde med kogende vand i 3 timer. Bum. Så har du den lækreste, cremede og afhængighedsdannende karamel.

I dag får du udover den meget simple opskrift også forslag til 3 varianter. Selvom dulce de leche smager godt i sig selv, er det næsten endnu bedre at twiste den lidt og give et modspil til den søde karamel. Jeg har lavet disse varianter med søde og meget inspirerende Anna aka. Grødgrisen, og vi var ret hurtige om at bestemme os for de forskellige smage. Havsalt (selvfølgelig), peanutbutter (fordi vi begge er kæmpe fans) og frisk ingefær for en lidt anderledes men overraskende lækker karamel.

Dette kan du bruge din karamel til: Panna cotta med æble og karamel / Islagkage med saltkaramel og brownie / Cheesecake med saltkaramel og mandler / Havregrød med æble, karamel og mandler / Panna cotta med hinbærcoulis og karamel

Dulce de leche / karamel af kondenseret mælk - i 3 varianter Dulce de leche / karamel af kondenseret mælk - i 3 varianter

Hvad kan du bruge dulce de leche til?

Til ovenstående spørgsmål er der uendelige svar, men jeg ville alligevel gerne lige vende det. Karamellen er rimelig sød, så det er altid godt at servere den med noget friskt, og så kommer det selvfølgelig an på smagsvarianten. Jeg kan dog anbefale at komme det på is, havregrød, ristet brød, chiagrød, bagt grød, bananpandekager, vafler, kager, smoothie bowls, til at dyppe frugt i, bananis, i dadelkugler eller selvfølgelig bare med ske. Ps. der kommer snart en opskrift, hvor vi har brugt ingefærkaramellen. Jeg vil helt sikkert gerne eksperimentere med endnu flere varianter. Jeg tænker: kaffe, lakrids, chokolade, kakaonibs, frysetørrede bær, kokos, kardemomme, mint, rom. Åh så mange muligheder!

Et tip: vi rørte faktisk de 3 karameller sammen for at smage, hvordan det smagte. Og det var virkelig godt også. Forestil dig en asiatisk karamel. Flagesalt, crunchy peanutbutter og frisk ingefær. Lidt som satay sauce i en sød karamel version. Prøv det!

Dulce de leche / karamel af kondenseret mælk - i 3 varianter

Dulce de leche / nem og lækker karamel

 • 1 dåse kondenseret mælk
 • Smagsvarianter: fx frisk ingefær, peanutbutter eller havsalt

 

Så nemt er det: Start med at fjerne papir / label rundt om dåsen og lad den derefter simre i 2,5-3 timer i en gryde med vand. Tag dåsen op og lad det køle helt af, inden du åbner og evt. smager til med yndlingssmage. Opbevar det i et rent glas / beholder med tætsluttende låg. Det kan sagtens holde sig et par uger i køleskabet.

Til ingefærkaramel vil jeg anbefale dig at smage til selv. Jeg blev selv ret overrasket over, at der skal mere ingefær i, end jeg troede. Sørg for at vælge en god flagesalt til saltkaramel og rør forsigtigt rundt, så du ikke ødelægger flagerne. Smag også selv til her. Til peanutbutterkaramel skal du bruge 50/50 peanutbutter og karamel. Gerne en crunchy peanutbutter (jeg bruger altid denne).

 photo Signature_zpsd4755eed.jpg

4 kommentarer

 • Tina

  Uhm lyder dejligt:-)
  Jeg har lige en dåse stående så vil da prøve mig frem:-)
  Rigtig god ny uge til dig her i sommer ørken land:-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anna Bartels

   Uh du vil ikke fortryde det Tina! Pas på du ikke bliver afhængig dog 😉
   En skøn uge til dig også ♡

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lotte

  Jeg er i gang med koge en dåse. Men hvordan opbevarer jeg karamelsaucen når den er afkølet .

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anna Bartels

   Hej Lotte.
   Godt du skriver! Det fik jeg ikke lige skrevet med.
   Du kommer det bare i et rent glas / beholder med tætsluttende låg.
   Der kan den fint holde sig et par uger 🙂
   Håber du kan lide det og får lavet en god variant ♡

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Kirsebærkompot med vanilje