Friske forårsruller med cremet kokos-peanutbutter dip

Tarte au citron / Citrontærte med marengs

Citrontærte med marengsFor små to uger siden delte jeg en opskrift på hjemmelavet lemon curd og fortalte, at den faktisk var blevet brugt til noget bestemt, og at jeg snart ville afsløre det. Det kommer så her. En vaskeægte tarte au citron, lemon meringue pie eller citrontærte med marengs alt afhængig af, hvor du kommer fra. For en måned eller to siden smagte jeg tilfældig en citrontærte med marengs hos Brød ved Enghave Plads og havde aldrig smagt en så god citrontærte. SÅ anbefalelsesværdig! Og pæn ikke mindst. Jeg besluttede mig med det samme for, at den skulle jeg selvfølgelig hjem og efterligne.

Tærten er egentlig rimelig klassisk. Men klassisk er nu også ofte det bedste. En ultra sprød mørdejsbund fyldt med en syrlig-sød og cremet lemon curd og toppet med sød italiensk marengs på toppen. Italiensk marengs laves ved at piske sukkersirup i æggehvider i stedet for sukker, og det giver en flottere og mere chewy marengs uden sukkerkorn. Nogle laver også en citroncreme med fløde og bager den med, men jeg kan nu bedre lide den metode. Tærten blev, hvis jeg altså selv skal sige det (og det skal jeg jo 😛 ), helt vildt lækker. I min mening kan den sagtens måle sig med den fra Brød. Mine smagstestere var også enige. Min curd er bare en smule mere til den syrlige side – det kan jeg nemlig godt lide til den søde marengs.

Læs også: Figentærte med friske hindbær og marcipan / Æbletærte med mazarin og nøddekaramel / Brombærtærte med frangipane og chokolade / Macarons med citron og hvid chokolade

Citrontærte med marengs Citrontærte med marengs

Citrontærte med marengs (til 6-8 personer)

 • Bund: 50 g flormelis
 • 80 g blødt smør
 • 150 g hvedemel
 • 15 g mandelmel (købt eller blend dit eget)
 • 1 nip salt 
 • 1 æggeblomme
 • Italiensk marengs:
 • 3/4 dl vand
 • 160 g sukker
 • 100 g æggehvide
 • Lemon curd: Opskrift finder du lige her

 

Så nemt er det: Start med at lave bunden ved at piske blødt smør og flormelis, til det akkurat er pisket sammen. Pisk æggeblommen i. Si mandelmel, salt og hvedemel i og vend det i dejen. Saml dejen med hænderne men undgå at ælte. Tryk dejen flad, pak den ind i film og sæt den på køl i minimum 30 minutter – gerne et par timer.

Rul dejen ud mellem 2 stykker bagepapir og løft den over i en 22 cm tærteform – gerne med løs bund eller silikoneform. Tryk dejen op ad kanterne. Prik bunden med en gaffel og bag den ved 170 grader varmluft i cirka 18-20 minutter. Bund og sider skal være gyldenbrune. Lad bunden køle helt af.

Lav lemon curden som det fremgår af opskriften i linket ovenover og sørg for, at den bliver helt kold, inden den kommes på den kolde tærtebund og overfladen glattes ud. Lav marengs ved at koge vand og sukker op i en gryde til en tyk sukkersirup UDEN at røre i det. Det skal nå en temperatur på 115 grader, hvis du har et sukkertermometer. Pisk imens æggehviderne stive – meget gerne i en røremaskine. Hæld den varme sukkersirup ned til de piske hvider i en tynd stråle, imens der piskes. Pisk derefter til marengsen er stiv og afkølet, cirka 5-10 minutter.

Kom marengs i en sprøjtepose med tyl og pynt tærten. For et mere rustikt udtryk kan du også komme det hele på med en ske og lave et mønster med samme. Stil tærten i toppen af en ovn under grill, til den er let gylden på toppen – hold øje! Min var færdig på under et minut. Du kan også bruge en gasbrænder. Lad tærten køle af, inden den spises.

 photo Signature_zpsd4755eed.jpg

12 kommentarer

 • Perfekt snit!

  – A

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ej, den ser virkelig god ud! Du er så dygtig 😍

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ditte

  Den ser virkelig lækkert ud!
  Skal man bage tærtebunden “blindt” altså med bønner eller noget andet tungt ovenpå så den ikke bobler op?
  Kan man lave den (eller noget af den) dagen i forvejen?
  Mange tak! 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anna Bartels

   Hej Ditte.
   Det behøver du faktisk ikke, så længe du prikker den godt med en gaffel.
   Jeg vil sige, at jo længere du venter, jo mindre sprød er bunden.
   Du kan dog lave bunden og pakke den godt ind, når den er helt kold. Og så komme lemon curd og marengs på dagen efter.
   Det vil være okay, tænker jeg 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lene

  Mon det vil være godt med rabarbercurd istedet ?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anna Bartels

   Hej Lene.
   Det kunne være så lækkert! Virkelig god ide 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lene

  Fin opskrift. Skal det være italiensk marengs? Vh Lene

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anna Bartels

   Hej Lene.
   Ja det er den bedste måde at få flot og lækker marengs til en citrontærte, hvis du spørger mig.
   Det er heldigvis ret nemt at lave – hvis du bare følger opskriften nedenunder, så er det bare lige ud af landevejen 🙂
   Håber du giver dig i kast med det!
   Kh Anna

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lene

   Tak! Jeg er i fuld gang. Kan det passse, at curden ikke er helt stiv, før den er helt kold? Lige nu på frys for at nå det, til gæsterne kommer. KH Lene

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anna Bartels

   Hej Lene.
   Ja den sætter sig lidt mere, når den bliver kold 🙂
   Skriv endelige hvad du synes!

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Friske forårsruller med cremet kokos-peanutbutter dip