Svampet banankage med kaffe-mascarpone creme

Helstegt blomkål med persillesmør og parmesan + noget om smør

Helstegt blomkålUdover at jeg i dag deler en opskrift på noget så genialt som helstegt blomkål (altså hvorfor har jeg aldrig lavet det før…?), så skal vi også snakke om noget andet. Smør for at være helt præcis. Jeg var nemlig i november inviteret til masterclass i smør, og det var både en grænseoverskridende, lærerig og interessant aften, som jeg gerne vil fortælle lidt mere om. Jeg har nemlig i lang tid tænkt, at smør er smør. Nogle smager måske lidt mere af salt, andre er lidt mere gule, men derudover kan der da ikke være den store forskel. Den tanke kom jeg så lige til at revurdere…

Jeg var, sammen med en gruppe andre mad-entusiaster, inviteret af Mejeriforeningen til en aften i smørrets tegn, og vi satte os ned på 2 langborde og skulle blindsmage 15 forskellige slags smør. En professionel smør-smager (jep du læser rigtigt) fortalte os dette: “Når man skal smage på smør, må man ikke have spist stærk mad dagen før, have parfume på eller vaske sit hår med duft shampoo. Man tager en god skefuld smør i munden og lader den smelte, så aromaer og smag kan komme op i næsen. Derefter kan man spytte ud, hvis man vil”. Og vi kiggede alle sammen lidt på hinanden og på hende, for mente hun det? Jeg tror, at det er de færreste, der har spist en skefuld ren smør i deres liv.

Men vi kastede os ud i det, og jeg må ærligt indrømme, at det var lidt for kvalmt til mig, og at jeg måtte ty til meget små stykker af smørret. Men til gengæld kunne vi virkelig koncentrere os om at smage, og der blev brugt alt fra ord som blød, salt, fløde og behagelig til grov, køleskab, stald osv. Det gav mig et indblik i, at der virkelig kan være stor forskel på smør. Og vi smagte jo på alt fra den klassiske, usaltede Lurpak til en med sydesalt fra Thiese. De profesionelle fortalte, at kvalitet er lig med den rene smag af smør, normalt med 1,2 % salt, og så skal den være smidig, smørbar og må ikke fedte eller hænge til ganen.

Læs også: Smørstegt spidskål / Smørstegt blomkål med granatæble og saltede mandler

Helstegt blomkål Helstegt blomkål
Udover at smage på smør var der også en bager forbi, som rullede croissanter med 2 forskellige slags smør og viste, hvor stor en forskel, der var på slutresultatet. Vi fik selvfølgelig lov til at smage. Den ene var langt mere luftig og fyldt med ‘lag’ end den anden. Vi gik også i køkkenet og lavede specier med 5 forskellige slags smør, og det var så overraskende, hvor stor en forskel, der var. Nogle blev sprødere, andre mere salte mens en enkelt smuldrede i munden eller smeltede på tungen. Vi piskede også vores egen bearnaise (som jeg nok lige skal øve mig lidt mere på…ahem) og sluttede af med en lækker middag.

Jeg er ret sikker på, at hvis vi bare smør vores mad med et tyndt lag smør, så vil de fleste af os ikke kunne smage forskel, men det var alligevel ret vildt at se, hvordan smør kan have så stor betydning for konsistens, smag og udseende. Vi lærte også, at selvom smør selvfølgelig indeholder en del mættet fedt, så kan en smule smør faktisk sagtens være en del af en sund kost, hvis man har et normalt kolesteroltal. Hvad siger I? Har I nogensinde smagt ren smør, oplevet en forskel ved bagning eller kastet jer ud i at finde jeres favorit? 🙂 

For at vende tilbage til opskriften, så ville jeg selvfølgelig gerne lave noget med smør, og da blomkål både er en af mine yndlings grøntsager og spiller så godt sammen med smør, så skulle det da selvfølgelig spille hovedrollen. Smeltet saltet smør vendt med en god håndfuld frisk persille, citronskal og smurt på et stort blomkålshoved, der bliver bagt i ovnen og til sidst drysset med revet parmesan for et salt og nøddeagtigt twist. Blomkålet får den lækre ristede smag udenpå, der passer utrolig godt sammen med den milde smør-smag og den salte parmesan, mens det stadig har bid i midten og fungerer så fint som tilbehør. Simpelt og nemt. Hvis du vil gå skridtet videre og kaste dig ud i brunet smør (aka flydende guld), så gør endelig det!

Læs også: En opskrift på brunet smør

Helstegt blomkål

Helstegt blomkål med persillesmør og parmesan (tilbehør til 3-4 personer)

 • 1 stort blomkålshoved
 • 50 g saltet smør
 • en god håndfuld frisk persille
 • skal fra 1 øko citron
 • parmesan
 • salt og peber

 

Så nemt er det: Start med at smelte smør og derefter røre finthakket persille, fintrevet citronskal og et pænt drys salt og peber i. Fjern de grønne blade fra blomkålet og skær et lille stykke af bunden, så det kan stå lige. Kom bagepapir på en bageplade, placer blomkålet i midten og pensl med persillesmørret over hele blomkålet.

Bag dit blomkål ved 180 grader i 40-50 minutter afhængig af størrelse. Dæk blomkålet med et stykke staniol, når det begynder at blive brunt på toppen. Riv herefter en god håndfuld fintrevet parmesan over toppen og giv det 10 minutter mere uden staniol.

Blomkålet kan skæres i skiver og spises som tilbehør og eventuelle rester brækket i mindre bidder i en salat. 

 photo Signature_zpsd4755eed.jpg
   

6 kommentarer

 • Hvorfor har jeg heller aldrig lavet det?? Hold op det ser godt ud.

  Tillykke med at du skal på Ostefestival i Piemonte, sejt gået Anna og meget velfortjent, da du har formidlet din viden videre på bedste vis.

  Hilsen La Cucina NADA

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anna Bartels

   Hvor er du bare mega sød Nada! Tusind tak!
   Det gør mig så glad <3
   Knus

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tanja Raun

  Hvilken smør er din foretrukne ?? Elsker selv smør.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anna Bartels

   Hæhæ også mig! Smør er aldrig dårligt 😉
   Jeg kan godt lide at bruge en økologisk en fra Thiese (sådan en rigtig smør, ikke blanding), og de har også en variant med sydesalt, der er ret god 🙂
   Hvad med dig?

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Gitte primdal

  Jeg elsker blomkål – men Jeg kan ikke få dette blomkål til at lykkes. I dag bagte jeg det i 1,5 time – det er stadig ikke lækkert. Skal det forkoges måske???

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anna Bartels

   Hej Gitte.
   Det lyder altså virkelig underligt! Hvad mener du med ikke lækkert?
   Hvis det er fordi, at det ikke er bagt færdigt, så kan det afhænge meget af størrelsen.
   Mit var en lille-mellemstørrelse og skulle have en times tid i alt.
   Det bliver blødt men har stadig bid, som jeg godt kan lide det 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Svampet banankage med kaffe-mascarpone creme