Brombærtærte med frangipane og mørk chokolade

Bygotto med varmrøget laks, asparges og dild

Bygotto med varmrøget laks, asparges og dild photo IMG_0781_zpscqnts7db.jpgHvis jeg skulle vælge en yndlings årstid, så ville det nok være efterår. Der er så mange gode råvarer som svampe, græskar, æbler og lignende i sæson, som alle er nogle af mine favoritter. Det er sådan en tid, hvor det bliver koldere og mørkere udenfor, og man derfor har mere lyst til mad, der skal øses op i en skål og spises med en ske – i hvert fald hvis du spørger mig 😉 Da jeg for et par uger siden spurgte jer, hvilke retter I gerne ville se flere af, var der nogle af jer, der ønskede grødopskrifter. Da det heldigvis også er noget, jeg er ret vild med (kunne spise grød morgen, middag og aften), gav det mig anledning til at afprøve en ny ide. Nemlig denne virkelig lækre og efterårsagtige skål bygotto med varmrøget laks.

Bygotto minder om risotto, men grøden er lavet på perlebyg i stedet for ris. Det giver grøden mere bid, og du ville også sagtens kunne bruge perlespelt, alt efter hvor grov du vil have konsistensen. Den varmrøgede laks giver en dejlig, mild smag, der passer utrolig godt sammen med den cremede bygotto, sprøde asparges, masser af frisk dild og citron. Og så er det en virkelig god måde at få laksen til at række lidt længere. Det er en grød, der passer utrolig godt til de koldere efterårstider, men som på samme tid også emmer af forår, da den er forholdvis frisk med asparges og citron. Vi var alle ret begejstrede over denne portion bygotto, så det er bestemt ikke sidste gang, at den kommer på bordet herhjemme.

Hvilke slags grød kan du aller bedst lide? Og har du ideer, opskrifter eller favoritter, du vil dele, så skriv dem endelig i en kommentar nedenunder 🙂

Læs også: asiatisk risgrød med kylling, forårsløg og peanuts / svampebulgotto med persille, tranebær og hasselnødder eller speltotto med edamamebønner og citron.

Bygotto med varmrøget laks, asparges og dild photo IMG_0785_zpsdgzzhret.jpg

Bygotto med varmrøget laks, asparges og dild (til 4 personer med salat til)

  • 1 løg
  • 1 spsk olivenolie
  • 4 dl perlebyg/perlespelt
  • ca 1,3 liter bouillon (fx kogende vand rørt med 1 grøntsags- og 1 hønsebouillonterning)
  • 1 bundt asparges
  • 1 stor spsk philadelphia/mascarpone/cremefraiche
  • 1 øko citron (saft og skal)
  • 1 bundt frisk dild
  • 2 varmrøgede laksefileter (a la 125 g pr styk, gerne dem med peber)
  • valgfrit: friskrevet parmesan

 

Så nemt er det: Start med at skrælle løg, hakke det fint og stege det et par minutter i en gryde med olivenolie. Skyl perlebyg/spelt med koldt vand i en si, og lad vandet dryppe fra. Kom perlebyg i gryden, og rist det hele et minut eller to. Hæld 1/3 af bouillonen ned i gryden, og lad det koge ind, før du tilsætter 2 dl mere og lader det koge ind. Fortsæt med 2 dl pr gang, indtil al væsken er brugt, eller perlebyggen er mør men stadig har bid. Rør i grøden ofte. På denne måde frigiver perlebyggen stivelse, der giver den cremede grødkonsistens. Det tager cirka en halv times tid.

Imens din bygotto simrer på komfuret, skal du knække enderne af dine asparges og skære dem i små stykker, hakke dild groft og brække den varmrøgede laks (uden skind) i små bidder. Tag gryden af varmen, når den sidste bouillon er kogt ind, og bygottoen har den konsistens, du kan lide. Tilsæt fintrevet citronskal, citronsaft, asparges, dild, philadelphia og varmrøget laks. Varm grøden igennem et minut eller to, smag til med salt og peber og tilsæt eventuelt lidt friskrevet parmesan. Server med det samme, gerne med en sprød salat til.

 photo Signature_zpsd4755eed.jpg
   

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Brombærtærte med frangipane og mørk chokolade