Cremet pasta med kylling, svampe, spinat og soltørrede tomater

Julekrydret honningbrød

Julekrydret honningbrød photo IMG_6806_zpsuk538dy9.jpgFor mig er der virkelig noget nostalgisk ved duften af dette honningbrød, der breder sig i huset. Min mor lavede det altid til jul, da jeg var yngre, og nu var det min tur til at lave min egen version. Vi kan måske diskutere, om det skal hedde ‘kage’ eller ‘brød’, men uanset hvad er det lynhurtigt at bikse sammen, smager så godt og er for mig næsten obligatorisk i julemåneden.

Honningbrødet har en sprød skorpe og honningen giver en lækker, nærmest lidt sej midte, præcis som et honningbrød efter min mening skal have. Det er fyldt med varme julekrydderier som kanel, kardemomme, nelliker og ingefær samt rosiner og ristede mandler, og så er det aller bedst lunt med et lag koldt tandsmør – og selvfølgelig en god kop the.

Julekrydret honningbrød photo IMG_6794_zpsjb9dd1cp.jpg

I et traditionelt honningbrød tilføjes der ofte syltet appelsinskal/sukat, men det er jeg ikke så vild med. Men hvis du kan lide det, så kan jeg sagtens anbefale at tilsætte et 1 spsk eller 2 i dejen. Der er ingen fedtstof i et honningbrød, men der er til gengæld både sukker og honning. Jeg har i denne version forsøgt at skrue lidt ned for sukkermængden, og det blev det bestemt ikke dårligere af. Brødet er bedst på dagen eller dagen efter, men jeg tvivler også på, at det holder meget længere – herhjemme var det i hvert fald hurtigt spist 😉


Julekrydret honningbrød photo IMG_6814_zpsdare2rj5.jpg
Julekrydret honningbrød photo IMG_6825_zpsln5072tg.jpg

Julekrydret honningbrød

  • 200 g honning
  • 100 g brun farin
  • 1 dl friskpresset appelsinsaft
  • 1/2 dl vand
  • 450 g mel
  • 1 tsk natron
  • 2 tsk stødt kanel
  • 1/2 tsk stødt nelliker
  • 1 tsk stødt ingefær
  • 1 tsk stødt kardemomme
  • 1 æg
  • 100 g rosiner
  • 1 god håndfuld mandler (gerne ristede)

 

Så nemt er det: Start med at komme honning, sukker, appelsinsaft og vand i en gryde og varm forsigtigt op, til sukkeret er smeltet. Lad det afkøle lidt. Bland mel, natron, krydderier, rosiner og hele, ristede mandler i en skål. Pisk hurtigt ægget i den let afkølede honningmasse og rør det sammen med de tørre ingredienser.

Kom dejen i en smurt rugbrødsform (cirka 28 cm) og bag ved 170 grader varmluft i cirka 50 minutter. Lad det afkøle lidt og spis med koldt smør. Opbevar resten i en pose, gerne på køl.

 photo Signature_zpsd4755eed.jpg
   

4 kommentarer

  • Det ser ualmindelig lækkert ud! Jeg elsker dog syltet appelsinskal, så det vil jeg nok proppe i 😉

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Anna

      Taaaak Camilla – det er det virkelig også, helt sikkert en favorit herhjemme!
      Det er jeg sikker på, at der er mange, der er enige med dig i. Det kan du sagtens gøre 😉

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tanja

    Mhm det ser lækkert ud Skal ægget piskes i med elpiskeris eller bare piskes lidt med håndkraft?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Anna

      Hej Tanja.
      Det kan du også tro, at det er!
      Du kan sagtens piske med håndkraft og et piskeris – jeg håber, at du kan lide det 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Cremet pasta med kylling, svampe, spinat og soltørrede tomater