De bedste brunkager

Juleboller med nisseøl

Juleboller med nisseøl photo IMG_6901_zps1ttdblbz.jpg En tidlig decembersøndag, julelyset er tændt, det er ved at blive lyst udenfor og hele huset dufter af disse koldhævede juleboller med nisseøl fyldt med rosiner, mandler og masser af julekrydderier – kan du næsten fornemme det? Det er altså bare essensen af jul og hygge, hvis du spørger mig. Og så er det oven i købet muligvis nogle af de bedste (morgen) boller, jeg nogensinde har bagt.

Julebollerne er, som de fleste koldhævede boller, virkelig nemme at lave. Du skal bare bruge 10 minutter aftenen før på at røre dejen sammen og derefter smide dem på køl og bage dem næste morgen. Jeg har brugt nisseøl i bollerne, som giver dem en lidt mørkere farve og sødere smag, som sammen med kanel, kardemomme, rosiner og grofthakkede mandler gør dem virkelig gode på en julemorgen, som denne. Jeg har både brugt fuldkorns- og almindelig hvedemel og faktisk forholdvis meget væske i forhold til mel, hvilket gør dejen noget mere klistret men til gengæld også bollerne mere fugtige og lækre.

Juleboller med nisseøl photo IMG_6901_zps1ttdblbz.jpg
 photo IMG_6903_zpswcpov2qg.jpg

Juleboller med nisseøl (10-12 stk)

  • 1 nisseøl (33 cl)
  • 2 dl yoghurt naturel (fx A38)
  • 15 g gær
  • 1 spsk sirup
  • 1 lille spsk salt
  • 1 stor tsk stødt kanel
  • 1 lille tsk stødt kardemomme
  • 60 g mandler, grofthakkede
  • 80 g rosiner
  • 200 g fuldkornshvedemel
  • 400 g hvedemel

 

Så nemt er det: Start med at røre gær ud i nisseøl og yoghurt. Rør salt, sirup og krydderier i, ælt melet i lidt ad gangen og ælt derefter dejen i 3 minutter (jeg bruger en røremaskine, men du kan også røre det med træske og derefter hænderne). Rør tilsidst grofthakkede mandler og rosiner i – dejen skal være rimelig klistret. Dæk skålen med et fugtigt viskestykke/film og sæt på køl natten over.

Brug en ske til at ‘klatte’ boller ud på en bageplade med bagepapir, lad dem efterhæve i 30 minutter og bag så julebollerne i ovnen ved 220 grader over-undervarme i cirka 15-18 minutter. Lad dem afkøle lidt, før du spiser dem.

 photo Signature_zpsd4755eed.jpg
   

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

De bedste brunkager