Æblesnurrer med mørk chokolade og grofthakkede mandler

Islagkage med saltkaramel og browniebund

Islagkage med saltkaramel og browniebund photo IMG_6334_zpskagnyfqk.jpgI dag er det bloggens 3 års fødselsdag, hurra! Tænk at det allerede er 3 år siden, at jeg startede mad-eventyret… Det har indtil videre været både spændende og virkelig sjovt, og jeg glæder mig til sådan til (forhåbentligt) mange lige så gode år endnu. Og det skal fejres med kage! Eller retter islagkage med saltkaramel og brownie. En festlig og mega lækker en af slagsen. Sidste år blev fødselsdagen fejret med verdens bedste gulerodskage, som er blevet lavet mange gange siden, og året før stod den på cremet speltotto med ærter og citron. 

Denne gang udviklede jeg lidt ideer og tog imod ønsker fra familien, og det kom der så denne fødselsdagkage ud af. Islagkagen består af en cremet vaniljeis, der er ‘swirled’ med lækker, cremet dulce de leche karamel med havsalt ovenpå en bund af fudgy mørk chokoladebrownie, der oven i købet er glutenfri. Sådan et stykke af denne islagkage men en intens browniebund med iskold, cremet vaniljeis og små ‘lommer’ af sød karamel med små flager af havsalt i, der løber en smule ned at siderne – det er slet ikke til at stå for!

Islagkage med saltkaramel og browniebund photo IMG_6303_zpsi1iug71q.jpg

Hvis du ikke har en ismaskine, kan du sagtens lave den alligevel ved at komme iscremen i fryseren, røre hver halve time indtil den opnår en tyk soft-ice konsistens og derefter komme den i formen. På den måde undgår du de værste iskrystaller. Du kan også bare gå all in på ren fløde – så er du sikret fri for iskrystaller.

Islagkagen er egentlig også ret alsidig. Du kan nemlig sagtens toppe med en anden slags is, som fx en frisk bæris, en lækker lakridsis eller en cremet peanutbutteris. Du kan også sagtens ‘swirle’ med andet på toppen. Det kunne fx være bærkompot, smeltet chokolade eller nutella. Jeg kan dog varmt anbefale kombinationen af brownie, vaniljeis, karamel og havsalt – jeg ville i hvert fald ikke takke nej, hvis jeg blev tilbudt et stykke islagkage med saltkaramel (eller to) lige nu. 

 photo IMG_6339_zpsecipuy5b.jpg
Islagkage med saltkaramel og browniebund photo IMG_6324_zpsmefr3mhk.jpg

Islagkage med saltkaramel og browniebund (8 personer)

 • brownie: 150 g mørk chokolade
 • 85 g smør
 • 130 g sukker
 • 2 æg
 • is: 2 bæger pasteuriserede æggeblommer (4 æggeblommer i alt)
 • 1 dl sukker
 • 2,5 dl sødmælk
 • 2,5 dl piskefløde
 • 1 lille tsk vaniljepulver
 • karamel: 1/3 af en dåse dulce de leche (find nem opskrift lige her)
 • ca 1 tsk havsalt

 

Så nemt er det: Du skal starte med at lave browniebunden. Smelt chokolade og smør over vandbad og lad det afkøle lidt. Pisk æg og sukker luftigt – det tager et par minutter og rør det så sammen med chokolade-smørret. Smør en springform (ca. 18 cm i diameter), hæld dejen i og bag kagen ved 175 grader varmluft i ca. 25 minutter. Lad kagen afkøle helt og sæt så kagen med formen i fryseren, imens du laver is. 

Pisk æggeblommer, vaniljepulver og sukker luftigt og pisk så mælken i lidt ad gangen. Pisk fløden til flødeskum i en anden skål og vend det i mælke-blandingen. Kør cremen på ismaskine, til den har en tyk soft-ice konsistens. Jeg bruger denne ismaskine, der er virkelig god. Kom karamellen op i en skål, rør godt rundt og vend derefter havsalt langsomt i – vær ikke for voldsom, da det er meningen, at der skal være flager af salt i karamellen. Smag til med salt. 

Smør et tyndt lag af saltkaramel på browniebunden og kom isen oven på. Fordel små “klatter” af saltkaramel oven på isen og swirl det rundt med en ske, så karamellen trækker streger og laver små lommer af saltkaramel nede i isen. Kom islagkagen på frys natten over og tag den ud 15 minutter før, den skal spises. 

 photo Signature_zpsd4755eed.jpg

12 kommentarer

 • Næ et meget stort tillykke både med bloggens 3 år og din 3.plads 🙂
  Meget flot gået og jeg synes du gør det fænomenalt din alder taget i betragtning 🙂
  Happy Halloween og nyd islagkagen, som er for lækker 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anna

   Tusind tak Maria!
   Det er jeg virkelig glad for at høre 😀
   God søndag til dig også.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tillykke, tillykke, tillykke! Både til bloggen og til dig med 3. pladsen – SÅ sejt gået. En islagkage er lige det perfekte at fejre med.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anna

   Taaaaak søde Josefine!
   Ja det var lige det, jeg tænkte 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Rikke

  Den browniebund du laver til din islagkage, skal der slet ikke mel i? Undre mig nemlig lidt

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anna

   Hej Rikke,
   Nej du har set helt rigtigt. Der skal ikke mel i – det giver den en mere ‘fudgy’ og lækker konsistens + gør den glutenfri, hvis man er på jagt efter det 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Julie

  Bliver browniebunden ikke hård at spise, hvis den har været i fryseren?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anna Bartels

   Hej Julie.
   Nej slet ikke – den bliver bare helt kold og bevarer sin næsten trøffel-lignende konsistens 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Louise

  Hejsa.
  Kan is`en laves uden en is maskine?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anna Bartels

   Hej Louise.
   Jeg vil anbefale dig at lave den på en ismaskine. Ellers kan du overveje at lave ren flødeis (altså kun på fløde) eller mest fløde og en smule mælk i samme mål samlet. Her skal du komme den i en beholder i fryseren og røre hver halve time, indtil isen er blevet til tyk softice – sådan undgår du for mange iskrystaller. Fortsæt herfra som i opskriften 🙂
   Håber det er en hjælp! Lad mig endelig høre, hvad du finder ud af.
   God aften til dig 🙂
   Kram Anna

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Janni

  Hej Anna
  Jeg skal lave islagkager til min søns svendegilde og faldt over din opskrift. Jeg plejer altid at lave is af ren fløde… er meget i tvivl om jeg tør lave is med fløde/ mælk ? Kan du måske overbevise mig…? Hvilken slags mælk bruger du ?
  Vh Janni

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anna Bartels

   Hej Janni.
   Dejligt at du spørger! Denne islagkage er altså en sikker vinder. SÅ GO GO GO.
   For det første bruger jeg sødmælk. For det andet afhænger dit spørgsmål af, om du har en ismaskine.
   Hvis du har en ismaskine, bør det slet ikke være noget problem at bruge halv mælk/halv fløde. Jeg synes, at isen bliver lettere og ikke så fed og tung, som når du har ren fløde.
   Hvis du ikke har ismaskine, vil jeg dog råde dig til at lave opskriften med ren fløde. Ellers krystalliserer isen nemlig nemmere. Og så lade iscremen sætte sig lidt i fryseren til tyk soft ice (rør i det en gang hver halve time), inden du kommer den ovenpå browniebunden.
   Håber det hjalp dig på vej?
   Lad mig endelig høre, hvad du gør og synes 🙂
   Kh Anna

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Æblesnurrer med mørk chokolade og grofthakkede mandler