Svampebulgotto med persille, tørrede tranebær og ristede hasselnødder

Islagkage med saltkaramel og browniebund

Islagkage med saltkaramel og browniebund photo IMG_6334_zpskagnyfqk.jpgI dag er det bloggens 3 års fødselsdag, hurra! Tænk at det allerede er 3 år siden, at jeg startede mad-eventyret… Det har indtil videre været både spændende og virkelig sjovt, og jeg glæder mig til sådan til (forhåbentligt) mange lige så gode år endnu. Og det skal fejres med kage! En festlig og mega lækker en af slagsen. Sidste år blev fødselsdagen fejret med verdens bedste gulerodskage, som er blevet lavet mange gange siden, og året før stod den på cremet speltotto med ærter og citron. 

Denne gang udviklede jeg lidt ideer og tog imod ønsker fra familien, og det kom der så denne fødselsdagkage ud af. Islagkagen består af en cremet vaniljeis, der er ’swirled’ med lækker, cremet dulce de leche karamel med havsalt ovenpå en bund af fudgy mørk chokoladebrownie, der oven i købet er glutenfri. Sådan et stykke af denne islagkage men en intens browniebund med iskold, cremet vaniljeis og små ‘lommer’ af sød karamel med små flager af havsalt i, der løber en smule ned at siderne – det er slet ikke til at stå for!

Islagkage med saltkaramel og browniebund photo IMG_6303_zpsi1iug71q.jpg

Faktisk er der også noget andet, der skal fejres. Jeg har været nomineret til Blogprisen 2015 indenfor kategorien madlavning, og jeg er kommet på 3. pladsen! Det er ret vildt, og jeg er SÅ glad! Så derfor er der endnu mere at fejre med denne kage. Hvis du ikke har en ismaskine, kan du sagtens lave den alligevel ved at komme iscremen i fryseren, røre hver halve time indtil den opnår en tyk soft-ice konsistens og derefter komme den i formen. På den måde undgår du de værste iskrystaller. 

Islagkagen er egentlig også ret alsidig. Du kan nemlig sagtens toppe med en anden slags is, som fx en frisk bæris, en lækker lakridsis eller en cremet peanutbutteris. Du kan også sagtens ’swirle’ med andet på toppen. Det kunne fx være bærkompot, smeltet chokolade eller nutella. Jeg kan dog varmt anbefale kombinationen af brownie, vaniljeis, karamel og havsalt – jeg ville i hvert fald ikke takke nej, hvis jeg blev tilbudt et stykke (eller to) lige nu. 

 photo IMG_6339_zpsecipuy5b.jpg
Islagkage med saltkaramel og browniebund photo IMG_6324_zpsmefr3mhk.jpg

Islagkage med saltkaramel og browniebund (8 personer)

  • brownie: 150 g mørk chokolade
  • 85 g smør
  • 130 g sukker
  • 2 æg
  • is: 2 bæger pasteuriserede æggeblommer (4 æggeblommer i alt)
  • 1 dl sukker
  • 3 dl mælk
  • 2 dl piskefløde
  • 1 lille tsk vaniljepulver
  • karamel: 1/3 af en dåse dulce de leche (find nem opskrift lige her)
  • ca 1 tsk havsalt

 

Så nemt er det: Du skal starte med at lave browniebunden. Smelt chokolade og smør over vandbad og lad det afkøle lidt. Pisk æg og sukker luftigt – det tager et par minutter og rør det så sammen med chokolade-smørret. Smør en springform (ca. 18 cm i diameter), hæld dejen i og bag kagen ved 175 grader varmluft i ca. 25 minutter. Lad kagen afkøle helt og sæt så kagen med formen i fryseren, imens du laver is. 

Pisk æggeblommer, vaniljepulver og sukker luftigt og pisk så mælken i lidt ad gangen. Pisk fløden til flødeskum i en anden skål og vend det i mælke-blandingen. Kør cremen på ismaskine, til den har en tyk soft-ice konsistens. Kom karamellen op i en skål, rør godt rundt og vend derefter havsalt langsomt i – vær ikke for voldsom, da det er meningen, at der skal være flager af salt i karamellen.

Smør et tyndt lag af saltkaramel på browniebunden og kom isen oven på. Fordel små “klatter” af saltkaramel oven på isen og swirl det rundt med en ske, så karamellen trækker streger og laver små lommer af saltkaramel nede i isen. Kom islagkagen på frys natten over og tag den ud 15 minutter før, den skal spises. 

 photo Signature_zpsd4755eed.jpg
   

8 kommentarer

  • Næ et meget stort tillykke både med bloggens 3 år og din 3.plads 🙂
    Meget flot gået og jeg synes du gør det fænomenalt din alder taget i betragtning 🙂
    Happy Halloween og nyd islagkagen, som er for lækker 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Anna

      Tusind tak Maria!
      Det er jeg virkelig glad for at høre 😀
      God søndag til dig også.

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tillykke, tillykke, tillykke! Både til bloggen og til dig med 3. pladsen – SÅ sejt gået. En islagkage er lige det perfekte at fejre med.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Rikke

    Den browniebund du laver til din islagkage, skal der slet ikke mel i? Undre mig nemlig lidt

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Anna

      Hej Rikke,
      Nej du har set helt rigtigt. Der skal ikke mel i – det giver den en mere ‘fudgy’ og lækker konsistens + gør den glutenfri, hvis man er på jagt efter det 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie

    Bliver browniebunden ikke hård at spise, hvis den har været i fryseren?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Anna Bartels

      Hej Julie.
      Nej slet ikke – den bliver bare helt kold og bevarer sin næsten trøffel-lignende konsistens 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Svampebulgotto med persille, tørrede tranebær og ristede hasselnødder