Nemme ovnbagte falafler

Nemme koldhævede gulerodsboller

Nemme koldhævede gulerodsboller photo IMG_5838_zpsrfnauvjb.jpgFor mig er der ikke meget, der slår friskbagte boller om morgenen. Jeg ved ikke, om du bager dine egne boller, men det kan altså virkelig anbefales. Og det er faktisk slet ikke besværligt eller tidskrævende. Især ikke når de er koldhævede. Man skal bare bruge 10 minutter på ‘at lægge en dej’ om aftenen (ja det udtryk har vi det utrolig sjovt med herhjemme 😉 ), og så skal dejen bare klattes op til boller næste morgen og bages i ovnen – super nemt og ret luksus.

Det bedste ved boller er også, at de kan laves i så mange forskellige versioner. For det første er der mange forskellige slags mel, mængder af gær, vand, hæve- og bagetid og så kan de ‘fyldes’ med lige det, man har lyst til eller har i skabet. Ofte kan man bare prøve sig lidt frem. Denne gang havde vi nogle gulerødder i køleskabet, så det blev en gulerodsversion – og hvis jeg skal være helt ærlig, så er gulerodsboller også en af favoritterne. Udover gulerødder er der også godt med solsikkekerner i, og bollerne er dejligt fugtige og både gode til morgenmad, frokost eller til fryseren.

Nemme koldhævede gulerodsboller photo IMG_5833_zpsuebawtph.jpgDer er som sagt mange måder, man kan lave boller på. Og der ligger allerede rimelig mange opskrifter på bloggen allerede. Hvis du leder efter mere inspiration, så kan du kigge på disse boller-opskrifter nedenunder. Den hurtige læser vil kunne se, at jeg er ret glad for de koldhævede versioner:

 

Nemme koldhævede gulerodsboller photo IMG_5834_zpshv0tajxu.jpg

Nemme koldhævede gulerodsboller (10 stk)

  • 2,5 dl lunkent vand
  • 7 g gær
  • 1 dl A38
  • 1 tsk sukker + 1 lille tsk salt
  • 3 mellemstore gulerødder, groftrevne
  • 3/4 dl solsikkekerner
  • 1 dl havregryn
  • 150 g fuldkornshvedemel
  • ca 300 g hvedemel
  • 1 stor tsk blødt smør

 

Så nemt er det: Start med at røre gær ud i vandet og tilsæt så A38, salt, sukker, groftrevne gulerødder, havregryn og solsikkekerner. Rør fuldkornshvedemelet i og ælt derefter hvedemelet i lidt ad gangen og tilsidst klatter af det bløde smør i. Jeg brugte en røremaskine. Ælt gerne i 5 minutter – dejen skal være lidt klistret – og dæk så skålen med et fugtigt viskestykke og kom på køl til næste morgen.

Klat cirka 10 boller ud på en bageplade med bagepapir og lad dem efterhæve i 20 minutter. Bag bollerne ved 200 grader over- undervarme i cirka 20 minutter. Lad dem køle lidt af, inden du spiser dem.

 photo Signature_zpsd4755eed.jpg
   

6 kommentarer

  • Claudia

    Jeg står og skal bage bollerne, men undrer mig over de 7g gær? kan det passe?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Anna

      Hej Claudia.
      Ja det er helt rigtigt med 7 g gær. Når man koldhæver boller i længere tid som her, skal der ikke bruges så meget gær 😉
      kh Anna

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Dorthe

    Virkelig lækre

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Charlotte

    Hej Anna,
    Er det muligt at erstatte solsikkekernerne med lidt femkorndblandning istedet? KH

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Anna Bartels

      Hej Charlotte.
      Ja det kan du sagtens! Du kan også erstatte med andre nødder/kerner, hvis du vil det 🙂
      God dag!
      Kh Anna

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Nemme ovnbagte falafler