Sprød sukkerfri granola med banan

Koldhævede ølandshvedeboller

Koldhævede ølandshvedebollerDet her er indtil videre de bedste boller, jeg har bagt. Der er bare ikke noget bedre end nybagte boller på en søndag morgen som denne, og så er de oven i købet virkelig nemme at lave. Dejen til disse ølandshvedeboller skal blot smækkes sammen aftenen før og kommes på køl til næste morgen, hvor de skal klattes op på en bageplade, kort efterhæve og bages ved høj varme, så de bliver sprøde og gyldne.

Jeg har brugt ølandshvede, der minder en smule om spelt og giver en super god smag,  struktur og fugtighed til bollerne. Ligesom spelt har ølandshveden et højt indhold af protein og gluten, der gør den super god at bage med. Jeg kan anbefale, at spise bollerne friskbagte med et godt lag smør eller til madpakken med lækkert fyld som fx laks og spinat.

Find endnu flere opskrifter på brød og boller lige her.

Koldhævede ølandshvedeboller

Koldhævede ølandshvedeboller (10-12 stk)

 • 4 dl vand, lillefingervarmt
 • 12 g gær
 • 1 dl A38 (eller anden neutral yoghurt)
 • 1 tsk honning
 • 2 g salt
 • ca. 600 g ølandshvede
 • evt. kerner eller frø til toppen

 

Så nemt er det: Start med at komme vandet i en skål og opløse gæren heri. Tilsæt A38, honning og salt og rør godt rundt. Tilsæt ølandshvede lidt ad gangen og ælt derefter i 5 minutter – jeg brugte en røremaskine, men du kan også starte med en træske og derefter bruge hænderne, efterhånden som melet kommer i. Dejen skal ende med at være elastisk og en smule klistret. Kom film over skålen og lad dejen koldhæve natten over i køleskabet.

Næste morgen skal du klatte 10-12 boller ud på en bageplade med bagepapir, eventuelt drysse med kerner eller frø (jeg brugte græskar- og solsikkekerner) og derefter lade bollerne efterhæve et lunt sted i 20 minutter, imens ovnen opvarmes til 230 grader (over-undervarme). Bag boller i 15-17 minutter til de er sprøde og gyldne.

Koldhævede ølandshvedeboller

 photo Signature_zpsd4755eed.jpg

2 kommentarer

 • Hvor ser de boller dog bare super sprøde og lækre ud! Jeg er også helt tosset med at bage med ølandshvede, så jeg må da udvide mit repertoire med dine ølandsboller!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anna

   Tusind tak – de er virkelig også en favorit herhjemme.
   Det kan du roligt gøre! Jeg håber, at du kan lide dem 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sprød sukkerfri granola med banan