Nemme og lækre saltmandler

Koldhævede Æbleboller

IMG_4439Jeg er ret vild med duften af friskbagte boller om morgenen, og denne version er vist blevet en ny favorit. Vi har en masse æbler tilbage fra æbletræet i haven, og de er nu blevet brugt i bolledej. Det blev til de lækreste sprøde, koldhævede boller med en god saftighed fra de revne æbler.

Koldhævede boller er en super nem måde at bage på. Du skal bare lave dejen aftenen før, sætte den i køleskabet og tage den ud næste morgen og bage bollerne. Jeg har kommet revne æbler i dejen, som giver en god fugtighed til bollerne. Derudover har jeg også tilføjet kardemomme, fuldkornsmel og toppet med græskarkerner. Alt i alt nogle virkelig lækre boller med sprød bund og top, der holder sig saftige i lang tid.

IMG_4437

IMG_4438

Koldhævede æbleboller (12-14 stk.)

  • 3 dl lunkent vand
  • 12 g gær
  • 1 lille tsk salt
  • 1 stor tsk stødt kardemomme
  • 1 dl A38 (eller anden neutral yoghurt)
  • 2 æbler, mellemstørrelse
  • 100 g fuldkornsmel
  • 1 dl havregryn
  • ca. 400 g hvedemel
  • græskarkerner

 

Så nemt er det: Start med at røre gæren ud i det lunkne vand i en røremaskine eller en skål. Riv æbler groft på et rivejern. Tilsæt A38, salt, kardemomme, revne æbler, havregryn og fuldkornsmel til gær og vand og rør godt. Ælt hvedemelet i lidt ad gangen. Ælt gerne dejen i 5 minutter. Dejen skal ende stadig at være en smule klistret, det er meningen. Dæk skålen med et viskestykke, og kom skålen i køleskabet natten over.

Næste morgen tager du dejen ud af køleskabet og klatter 12-14 boller ud på en bageplade. Jeg har en bageplade med små huller (som du kan se på billederne), hvor jeg ikke bruger bagepapir. Det giver bollerne en sprød bund. Men du kan også komme dem på en normal bageplade og eventuelt smøre pladen med en smule olie, så bollerne ikke hænger fast. Drys bollerne med græskarkerner. Varm ovnen til 230 grader over- undervarme, og bag bollerne i den varme ovn i cirka 18-20 minutter, til de er sprøde og gyldne. Spis dem fx lune med smør eller ost.

IMG_4443

 photo Signature_zpsd4755eed.jpg
   

4 kommentarer

  • Superlækre koldhævede boller, der er en rigtig god smag i dem. Dog var jeg ikke vild med skorpen, så har prøvet at erstatte halvdelen af hvedemelet med durummel, samt tilsat 15 g (1 spsk) oliemargarine og får en tyndere, mindre hård og mere sprød skorpe

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Anna

      Tak for det råd Kenneth! Jeg havde dog slet ikke problemer med skorpen, min var tynd og sprød 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Nadia

    Hej Anna. Hvad går galt, når mine boller bliver ekstrem flade og lidt for klistret når de tages ud af ovnen? 😁

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Anna Bartels

      Hej Nadia.
      Det lyder godt nok underligt! Altså der kan godt være forskel på meltyper, men ikke så meget… Er du sikker på, at du har fuldt opskriften præcist? Umiddelbart ville jeg sige, at det lyder som om, at der er for lidt mel i, så hvis du har mod på at lave dem igen, ville jeg tilsætte mere mel – det skal være en tyk grød konsistens. Jeg har dog aldrig haft problemer med opskriften 🙂
      Håber det er et okay svar?
      Kh Anna

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Nemme og lækre saltmandler