Glutenfrie Spinatvafler

Svenske Luciaboller med marcipan

IMG_4304

Imorgen er det Luciadag, og derfor er det jo næsten obligatorisk, at disse luciaboller skal bages. Traditionen er egentlig svensk, her kaldes de ‘Lussekatter’, men det afholder slet ikke mig fra også at bage dem herhjemme i Danmark – og du kan også sagtens nå det endnu!

Luciabollerne er bløde og farvet og smagt til med safran. Jeg har allerede taget forskud på traditionen, men det kunne godt ske, at jeg laver dem igen imorgen. Min version er dog ikke helt traditionel… Jeg har tilføjet lidt stødt kardemomme i dejen og pakket et lille stykke marcipan rørt med revet citronskal i hver ende, under rosinen. Det giver et skønt lille twist til den lækre bolle.

De er super gode lune med koldt smør og en kop the til. Jeg nåede kun at tage ét billede af alle luciabollerne samlet, inden de fleste blev spist, men det kan vel ikke være et dårligt tegn 😉

IMG_4321

 

Svenske luciaboller med marcipan-overraskelse (8 stk)

  • 50 g smør
  • 1,6 dl mælk
  • 17 g gær
  • cirka 280 g mel
  • 3 spsk sukker
  • 1 knps salt
  • 1 tsk kardemomme
  • 0,3 g safran 
  • 1 æg
  • marcipan
  • revet citronskal
  • rosiner

 

Så nemt er det: Du skal starte med at smelte smørret i en gryde. Kom herefter det smeltede smør og mælken op i en skål og lad det afkøle til en lillefinger-varm temperatur. Smuldr gær i og rør det godt rundt. Rør også salt, kardemomme, sukker og safran i. Pisk ægget i en lille kop/skål og hæld det op i den store skål (gem dog 1 spsk pisket æg til pensling). Ælt melet i lidt ad gangen, jeg brugte en røremaskine men du kan også bruge din hænder. Dejen skal være lind og lige netop slippe hænderne. Kom et viskestykke over, og lad dejen hæve i 30 minutter et lunt sted.

Bland imens en smule marcipan med fintrevet skal fra 1 citron. Del dejen i 8 stykker på et bord, drysset med en smule mel. Rul hver del til en aflang pølse, tryk et lille stykke marcipan i hver ende og form pølsen til et s – sørg for at gemme marcipanen, så man ikke kan se det. Placer luciabrødene på en bageplade med bagepapir og sæt en rosin i hver ende, lige over marcipanstykkerne. Lad dem hæve i 30 minutter, pensl dem med resterne fra det piskede æg og bag dem i 10 minutter ved 215 grader. Skru eventuelt en smule ned hvis de bliver for mørke.

 photo Signature_zpsd4755eed.jpg
   

4 kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Glutenfrie Spinatvafler