Madbloggerudfordringen - Lækre horn med marcipan og chokolade

Cremet speltotto med ærter og citron og fødselsdag

Torsdag i sidste uge var jeg ekstra glad, for bloggen fyldte nemlig 1 år! Og det skulle jo fejres. Jeg har længe drømt om denne ret og nu var det tid, og hvilken dejlig fødselsdagsret det blev! MUMS…
Speltotto med ærter, citron og parmesan

Jeg har nemlig siden Roskilde Festival drømt om GRØD’s ærtebygotto med vesterhavsost og citron… Er jeg mon den eneste? For den var virkelig god!
Nu fik jeg endelig taget mig sammen til at prøve og efterligne den med lidt inspiration fra Ann-Christines madblog Valdemarsro, og jeg er overrasket over hvor tæt jeg ramte, for den smager fuldstændig, som jeg husker den.

Jeg synes godt, at en risotto kan blive lidt tung eller kvalm, fordi det jo er en “ostegrød”, og derfor er perlespelt super godt i stedet for risottoris, da det giver lidt mere bid. Dette fungerer virkelig godt sammen med de lidt sprøde ærter, den friske citronsaft og -skal og det cremede fra parmesanen.
Det blev modtaget så godt herhjemme, at min mor kom hjem næste dag og sagde “Jeg har købt ind til at du kan lave det igen snart”, og det kan jo umuligt have været dårligt så? 😉
Det mætter rimelig meget – så små portioner er bedst med en skål frisk salat til.

Comfort food når det er bedst – virkelig lækkert! (Og jeg skal allerede lave det igen i aften…”shh”!)

(3 personer med salat til – ca 45 minutter)

Du skal bruge: 
3 dl perlespelt
1,1 dl kyllingebouillon (jeg blandede kogende vand med bouillonterning)
1 stor spsk marcarpone
3/4 dl revet parmesan + lidt til pynt
180 g frosne ærter (tag dem ud og tø en time før)
1 citron
Peber

Så nemt er det: 
Først skal du starte med at skylle perlespelten grundigt i koldt vand. Kom dem op i en gryde sammen med 0,5 liter af bouillonen. Kog det op, imens du rør, og lad det så simre, til perlespelten har suget alt væsken til sig. Herefter hælder du lidt af bouillonen, ca 100 ml ad gangen, rør til det har suget væsken til sig, og hælder så lidt mere væske i. Det fortsætter du med, indtil al bouillonen er brugt og grøden er cremet og lækker, men stadig med lidt bid.
Du vil kunne se, at grøden bliver mere og mere cremet, og det er fordi, at perlespelten udgiver stivelse, når du laver den på denne måde, hvilket resultere i denne cremethed.
Riv skallen af citron. Tag gryden af varmen og bland mascarpone, citronskal og -saft, peber, parmesan og ærter ned i speltottoen. Gem dog en lille håndfuld ærter til pynt.
Anret i skåle og drys med ærter, parmesan, friskkværnet peber og lidt revet citronskal.

Jeg skal jo lave det igen i aften, og denne gang vil jeg forsøge uden parmesan (da min far ikke kan lide det) – måske tager jeg lidt fra til ham, og kommer noget parmesan i resten af speltottoen til min mor og jeg, for det smager jo så godt. Måske vil jeg også forsøge med andet fyld end ærter – asparges, edamame bønner, ricotta, svampe… uhh der er så mange muligheder! 🙂

Anna

 photo Signature_zpsd4755eed.jpg

4 kommentarer

 • Ikke fordi maden ikke ser lækker ud, men de dér skåle *suk* Kan man få mærket at vide? 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Det er da ikke den værste kompliment at få 😀

  – Anne

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Det er det ihverfald ikke 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ha, jeg er også ret glad for dem 😉 Selvfølgelig! Jeg kan fortælle, at de er købt i en kinesisk butik i Gothersgade nær Kongens Nytorv i København. Jeg mener de koster ca 64 kr pr stk og er der i 3 forskellige størrelser 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Madbloggerudfordringen - Lækre horn med marcipan og chokolade